Categorie: "OP Schaal"

Mooie schaalmodellen bij McLaren…

McLaren schaalmodel 1Hoewel de McLaren 675LT zich al een van de lichtste supercars ter wereld mag noemen, is McLaren erin geslaagd het gewicht met 99,99 procent te reduceren tot slechts 120 gram: als 1:43 schaalmodel. De 675LT is een van de vele officiële McLaren schaalmodellen, naast de iconische McLaren F1 en de allernieuwste 570GT. Alle modellen zijn perfect gedetailleerd en kloppen helemaal met het origineel.

De collectie supercars van McLaren als schaalmodel bestaat uit speciale uitvoeringen, legendarische modellen en auto’s die de geschiedenis van het merk vertellen. Een van de laatste modellen die aan de collectie is toegevoegd is het 1:18 model van de McLaren 570S Coupé, handgebouwd door het Italiaanse familiebedrijf Tecnomodel. Het is een echt kunstwerk, niet alleen vanwege de verbazingwekkende details, maar ook door de presentatie op een kussen met koolstofvezeleffect en de aanwezigheid van een 570S-badge, gebaseerd op het echte logo.

Het interieur van het in Vermillion Red gespoten schaalmodel is uitgevoerd in rood leder met donkergrijs alcantara en de wielen zijn hoogglans zwart gespoten. Rode remklauwen met daarop de naam McLaren in zwart en het McLaren-logo in het midden van de wielen completeren het geheel. De koolstofvezel details op de carrosserie zijn met de hand geschilderd. Slechts 50 exemplaren van dit fraaie stukje miniatuurengineering worden er gebouwd.

McLaren Geneva 570GT f831006d-6b4b-4f36-a40a-e396044cb818Het 1:43 miniatuur van de 675LT van Minichamps is een van de nieuwste modellen. Het metalen schaalmodel in Chicane Grey met stealth-look interieur is net zo gedetailleerd als zijn grote voorbeeld dat debuteerde op de Autotentoonstelling van Genève in 2015. Diezelfde detaillering is ook terug te vinden in het 1:43 TSM-model van de donkergroene McLaren F1 XP-5 uit 1993, de auto die nog altijd het wereldrecord heeft als snelste turboloze auto. Het unieke driezits interieur, de 24 karaats motorafdekking en de luchtinlaat op het dak zijn alle tot in detail aanwezig. Andere iconische McLarens die het tot schaalmodel hebben geschopt zijn de MP4-12C GT3 in McLaren Orange, bekend van een lange lijst aan sportieve prestaties en overwinningen. Ook de McLaren P1TM GTR in de beroemde Harrods kleurstelling is verkleind, net als zijn voorganger, de McLaren F1 die in 1995 deelnam aan Le Mans.

Maar niet alleen circuitauto’s van McLaren vormen de collectie, ook straatauto’s in de kleurstelling van het introductiemodel zijn als miniatuur beschikbaar. Bijvoorbeeld de 675LT Spider in Solice, een kleur die alleen op deze gelimiteerde uitvoering werd geleverd, en de nieuwste 570GT in Pacific Blue. Deze modellen worden gemaakt door TSM en Minichamps en zijn er zowel van metaal als kunststof. Beide fabrikanten werken nauw samen met McLaren Automotive en gebruiken de CAD-data van de originele auto’s om een miniatuur te maken dat qua verhoudingen exact overeenkomt met de echte McLaren.

Wie een origineel cadeau voor de feestdagen zoekt, zichzelf of een echte autoliefhebber zomaar wil verrassen of gewoon nieuwsgierig is naar de fraaie miniaturen van McLaren, kan terecht bij Louwman Exclusive in Utrecht. Naast McLarens op ware grootte is daar een selectie van de mooiste schaalmodellen en andere merchandising van het merk te zien en te koop, voor prijzen die beginnen bij 65 euro voor de miniaturen.

Schaalpolitie

HPIM1560_edited

Wie mij kent weet het al. Ga je naar een of ander buitenland waar ik zelf niet zo snel naar toe zal reizen krijg je een lijstje mee. Met het verzoek vooral uit te kijken naar modellen van bussen, taxi’s, politiewagens, brandweervoertuigen of wegenwachters op schaal. Dat levert me nog wel eens leuke aanwinsten op. Zoals onlangs nog een paar bijzonder voertuigjes (3inch) uit Thailand. Schoonmama reist ook veel en die kwam onlangs terug van een tripje Italie. En in haar koffer twee erg aardige modellen (1:43) van Mondo Motors. Een merk dat ik leerde kennen via een ooit door Blokker verkochte serie Maseratimodellen en een bijzondere Lamborghini die ik in het Duitse Nordhorn vond. De twee Fiat’suit de reiskoffer van schoonmama betroffen een Fiat Grande Punto in de typische lichtblauwe kleur van de Italiaanse politie. Een moderne auto met heel bijzonder uitmonstering. Het redelijk afgewerkte model heeft een net interieur, transparante koplampjes en ook mooie achterlichten. Meest opvallend blijft die politiebeschildering. Dat gaat nog meer op voor de kleine Fiat 500 (het originele type) in de fraaie kleuren van de Carabinieri. De pietepeuterige Fiat is wat netter en completer dan de Grande Punto en maakt aleen al indruk door het witte schuifdakje met daarachter twee blauwe zwaailampen. De modellen kwamen binnen in keurige doosjes, met licentielabels van de Fiat-groep en dat maakt ze wel bijzonder. Als je kijkt op de website van Mondomotors zie je nog veel meer lekkers staan waarvoor ik toch maar even ga rondneuzen dit weekend als ik weer voor even de grens met de oosterburen over trek. Want een nieuwe Lancia Delta is nooit weg natuurlijk!

Model Lancia Delta

Modellen van de Action

HPIM1520_edited

De ultragoedkope winkelketen Action verkoopt ineens tot mijn verbazing een reeks schaalmodellen (1:43) van een mij tot nu toe onbekende fabrikant; Rastar. Voor een bijzonder klein prijsje vindt de verzamelaar een reeks leuke auto’s die tot nu toe niet of slechts via duurdere merken verkrijgbaar waren. Zoals een Range Rover Sport, BMW X6, Lamborghini Gallardo en een nog exclusievere Reventon. Maar ook een reeks Mercedessen vindt je als modelgek in de schappen van de Franse keten. Zoals een SLK 55 AMG, een stoere CL63AMG en een nieuwe GLK. Ook een leuke aanvulling op de verzameling was de Mini Clubman. Of er nog meer varianten bestaan weet ik niet. De Actionwinkels moeten daarop het antwoord leveren. Voor het geld hoeft u het niet te laten. Ze kosten € 1,49 per stuk, en dat is geen geld voor hetgeen geboden wordt. Mooie, bijzondere modellen, met erg aardige velgen, een fraai interieur en een mooie verpakking. Een leuk en zeer betaalbaar Sinterklaascadeautje….

Automodellen bij de Aldi

HPIM1519_edited

Bij toeval zag ik gisteren ineens dat Aldi, de bekende Duitse budget-supermarkt, modelauto’s in de aanbieding had zitten. Het gaat om een serie modellen van verschillende schalen, maar met een lekker prijsje. Voor 2,99 € heb je een keuze uit Audi’s, Mercedessen, Mini’s, Porsches en nog veel meer. De verpakking vermeldt een vermoedelijk Duitse herkomst van het spul, maar ook een Chinese fabrikant (Welly). Een deel van het spul heeft een terugloopmotor, maar de detaillering is van sommige modellen best goed. Ik kocht voor mijn collectie een Chevrolet Chevelle Cabrio SS454 uit 1971. De schaal is om en nabij de 1:40. Er zitten keurige sportvelgen onder met ‘doorgestoken’ gaten in die wielen en geprofileerde bandjes. Het interieur is zwart van kleur maar laat nog de nodige details zien, zoals o.a. een binnenspiegel. De portieren kunnen open. Voor het geld een prima model en wellicht geldt dit ook voor hen die andere merken of modellen verzamelen. Race dan nu naar de Aldi, voordat ze weg zijn. De aanbiedingen zijn vaak niet zo lang beschikbaar. Happy hunting!

Modelmiljonair HotWheels

HotWheels biedt heel veel keuze op modelgebied....

HotWheels biedt heel veel keuze op modelgebied....

Laat ik voorop stellen niet een officiële geschiedenis van het modelmerk HotWheels te willen maken hier. Het gaat me veel meer om iets anders. Hebt u wel enig idee hoeveel modellen een fabriek als deze er jaarlijks uitperst? Dat zijn er miljoenen. En het spul vindt over het algemeen zijn weg naar blije kopers en verzamelaars. Dit ondanks het feit dat deze modellen toch worden gezien als iets ‘minderwaardigs’ ten opzichte van Matchboxjes of zo. Welnu, beide modelmerken behoren tegenwoordig tot hetzelfde moederconcern en je ziet al enige tijd dat de wijze van verpakken en aankleden van deze twee merken sterk op elkaar begint te lijken. Toch zijn er wel wat verschillen. Waar Matchbox nog vasthoudt aan ‘streetcars’ met af en toe een uitstapje richting een fantasiemodel doet HotWheels dat precies andersom. De meeste modellen daarvan zijn uit de fantasie ontsproten of zijn een schaalvertaling van zgn. Customized cars. In Amerika razend populair, hier wat minder.

Herkenbare verpakkingen en lekker lage prijsjes....

Herkenbare verpakkingen en lekker lage prijsjes....

En dus was het best een gok toen HotWheels het Europese bastion in de jaren zestig bestormde om het Matchbox lastig te maken. Dat Engelse modelmerk had de markt voor kleine (speelgoed)modellen indertijd stevig in handen, maar was ook typisch Brits. Spartaanse modellen met ijzeren wieltjes, waarmee je nog wel kon rijden, maar die niet meer van die tijd waren toen de zgn. ‘fastwheels’ van HotWheels verschenen. Daarbij zat een plastic (breed) wieltype aan een dun asje dat een heel lage weerstand kende en daardoor na een relatief kleine afzet heel ver weg rolde van de eigenaar. Matchbox pareerde met ‘Superfast’ wielen, maar verloor vooral in de V.S. heel snel haar marktaandeel aan de racers van HotWheels. Een van de oudste HotWheels in mijn eigen collectie is een Pontiac Dragster Firebird uit het begin van de jaren zeventig. Een relatief zwaar model , volledig van metaal gemaakt, waarvan de bovenkant van de body kan worden opgeklapt waardoor het simpele chassis met motor te zien is. Het model werd indertijd in Hong Kong gefabriceerd en de Pontiac kwam na een paar jaar spelen door zoonlief in prima conditie in mijn verzameling te staan.

Sommige verzamelaars zetten al die HotWheelsmodellen in wijnkistjes...

Sommige verzamelaars zetten al die HotWheelsmodellen in wijnkistjes...

Sindsdien volgden er heel wat meer en ik wil er af en toe nog wel eens eentje (aanbiedingen..) toevoegen. Zoals onlangs een Chevy V8 Vega met wat rallytrim, maar verder een tamelijk uniek model omdat deze auto nauwelijks bekend is verder. De nieuwe HotWheels modellen komen tegenwoordig uit Maleisië waar de productiekosten nog steeds laag zijn te houden. IK hoorde onlangs dat desondanks het merk grote financiële problemen kende omdat de Amerikaanse afzetmarkt in elkaar gestort was. Het zou jammer zijn als we nu verstoken zouden zijn van deze leuke aanvullingen op een 3”-collectie. Trouwens, af en toe komen er ook wat grotere modellen va HotWheels uit, zoals in 1:48, maar telkens wel met als basis sportieve versies van bekende autotypen…… Wie ook belangstelling heeft voor de modellen van HotWheels, de grote speelgoedketens verkopen ze vaak in de aanbieding terwijl je ook bij Blokker (moederbedrijf van vrijwel alle speelgoedwinkels) nog wel eens iets tegenkomt van de gading. Oudere HotWheels modellen zijn (vooral in goede staat) lastiger te vinden omdat ze door hun constructie vaak worden afgespeeld tot het bot. Voor de prijzen hoeft u ze trouwens niet te verzamelen, want men maakt geen beperkte reeksen en ze zijn bij verzamelaars niet zo geliefd….. en dat is best jammer.   

 

 

Bij strooptochten langs sommige winkelketens zijn soms erg aardige 'Amerikanen' te vinden...zoals een Vega V8 bijvoorbeeld...

Bij strooptochten langs sommige winkelketens zijn soms erg aardige HotWheels-modellen te vinden, zoals een Chevy Vega V8....nog geen een euro vijftig per stuk...

Leuke vondsten

Een soortgelijke kraanwagen vond ik onlangs op een rommelmarkt, even mooi, lekker voordelig...

Een soortgelijke kraanwagen vond ik onlangs op een rommelmarkt, even mooi, lekker voordelig...

De ware verzamelaar van miniatuurauto’s zit nooit stil. Kijkt overal rond en zoekt naar bijzondere vondsten. Soms kom je dan wel eens iets tegen dat niet meteen je eerste keuze zou zijn, zoals een fraaie Demag-kraanwagen van NZG, in schaal 1:50, die ik onlangs in de bollenstreek vond op een rommelmarkt. Vrijwel mint, helemaal goed werkend, fraai uitgevoerd en voor een relatief laag aankoopbedrag. Het ding stond tussen een stel Action-man en Barbiepoppen, niet direct de eerste plek om automodellen te zoeken. Maar ik was er toch best wel verguld mee, ook al is mijn eigen kranenverzameling niet zo groot. In Leiden vond ik een automodel dat eigenlijk te lelijk was om mooi te zijn, maar ik kon de verleiding niet weerstaan om het ding mee te nemen. Helemaal niet toen ik de prijs zag staan op het stickertje op de bodem.

Flink doorgerookt deze Lincoln in schaal 1 op 30, bleekwater moet helpen om de wielen weer wit te krijgen..

Flink doorgerookt deze Lincoln in schaal 1 op 30, bleekwater moet helpen om de wielen weer wit te krijgen..

Het is een oud model Amerikaanse limousine. Gemaakt van een soort messing, met wat kunststof onderdelen. Kennelijk heel lang in een kamer gestaan waar stevig werd gerookt want de whitewall banden zijn wat vergeeld. Bij inspectie ontdekte ik dat het gaat om een model met ingebouwde radio, razend populair in de jaren zestig en zeventig van de vorig eeuw en gemaakt in Japan. Volgens het handboek ‘The Story of a Collector’ van Wim Meter (A laughs allowed production 2005 – ISBN-90-9018309-4) gaat het hier om een Lincoln L convertible uit 1928, gemaakt door een fabrikant die Waco heet. Ik ben het ding aan het schoonmaken nu en wil trachten de radio (bediend door twee reservewielen op de voorschermen te draaien) weerte laten spelen. Veel plezier voor weinig geld. Ook al heb ik verder nooit eerder zo’n model aan mijn collectie toegevoegd. Ik kon het toch niet laten staan, al helemaal niet voor dit geld. Mocht u dus op een of andere rommelmarkt een man zien rondlopen met zijn hoofd naar beneden gericht en een tas vol speciale zaken, dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat ik dat ben….. Let er niet op, behalve als u een gelukkig makende blik ontmoet. Dan ben ik weer goed geslaagd. Ook al lukt het maar niet om me te specialiseren zoals vrouwlief dat zo graag ziet…

Op jacht tijdens Koninginnedag

Dit was de oogst van een ochtend over de Vrijmarkt van Almere lopen in 2008. Kostte dat? € 10,75

Dit was de oogst van een ochtend over de Vrijmarkt van Almere lopen in 2008. Kostte dat? € 10,75

Voor iemand die gek is op alles wat rijdt en daartoe een aardige verzameling opbouwde van leesbare zaken en miniatuurauto’s is er naast de wekelijkse rommelmarkten een dag die bijna als heilig in de agenda wordt gezet; Koninginnedag. Voor dag en dauw er op uit om op verschillende plekken in het land op zoek te gaan naar aantrekkelijke zaken voor ‘weinig’. En geloof me maar, elk jaar wordt de collectie uitgebreid met de leukste onderdelen voor een van de liefhebberijen. Dat ene boek, die foto, een instructieboekje, kunstzinnig object of wat ook. Modelauto’s komen ook vaak mee naar de basis. Meestal in goede tot zeer goede staat, voor een prikkie gevonden. Nu is de tijd van de oude Dinky’s en Corgi’s voor een zacht prijsje wel iets voorbij, maar af en toe lukt het toch nog wel. Ik moet er vroeg voor uit bed, neem de spierpijn op de koop toe en heb een soort ingebakken radar om zaken op te pikken die een ander laat staat of over het hoofd ziet. Daarbij werken vrouwlief en ik nauw samen. Ik kijk ook voor haar (zij spaart andere verzamelobjecten) maar zij zeker voor mij. En zo komen er dus aan het eind van de dag heel wat leuke nieuwe aanwinsten op tafel die dan weer in de komende dagen worden tussengevoegd bij de bestaande collecties. Dit houdt in dat ik er vandaag even niet ben. Morgen wel weer en dan meld ik me weer met de dagelijkse nieuwtjes…….Gaat u zelf ook op zoek naar nieuwe aanwinsten op een van de rommel- of vrijmarkten wens ik u heel veel succes!

Mysterieuze truck….

43 en zeer gedetailleerd....maar wie fabriceerde het ding?

Gevonden op een rommelmarkt, autotransporter, made in China. Loodzwaar, schaal 1:43 en zeer gedetailleerd....maar wie fabriceerde het ding?

Afgelopen weekend was het weer raak. Een rommelmarkt onderweg, even bezoeken en graaien in bakken tussen de spullen die daar liggen uitgestald. Dan zie je ineens voor een ‘prikkie’ een prachtige truck liggen. Een opleggercombinatie in schaal 1:43, looizwaar en heel fraai afgewerkt. Het laaddek kan op allerlei manieren worden bewogen en er kunnen vijf tot zes personenwagens op worden vervoerd. De truck is een Scania. Hij verkeerde in goede conditie, was een beetje (erg) stoffig, maar na een geslaagfde schoonmaak- en poetsactie staat er weer een glimmende combinatie in de collectie. Een auto-transporter die er wezen mag. Maar wie heeft het ding gefabriceerd? Er staat ‘made in China’ op de bodem, maar verder geen enkele aanwijzing naar een fabrikant of licentie. Als ik kijk naar de wijze waarop de laadkleppen in elkaar steken verwacht je dat er enig denkwerk aan vooraf is gegaan. Alles functioneert als bij een echte autotransporter zoals je die bij Broekman ziet rijden. De opschriften zijn ook al geen verwijzing. Heeft iemand een idee wie dit model, een goede 40 centimeter land en 8 centimeter hoog heeft gemaakt?  

Achterkant - alles kan schuiven en scharnieren - net een echte trailer voor autovervoer.

Achterkant - alles kan schuiven en scharnieren - net een echte trailer voor autovervoer.

Mercedes brengt reeks nieuwe modellen

De nieuwe E-Klasse staat in drie verschillende schalen bij de Mercedes-Benzdealers te koop

De nieuwe E-Klasse staat in drie verschillende schalen bij de Mercedes-Benzdealers te koop

Wie zich geen nieuwe E-Klasse van Mercedes kan veroorloven kan wellicht toch bij de dealer van het sterrenmerk terecht voor een schitterend schaalmodel van deze nieuwe auto. Mercedes brengt namelijk een hele reeks modellen uit van de nieuwe E-Klasse, aangeduid als onderdeel van de zgn. Launch-Selection. Er is heel wat keuze bij de dealers, in drie schaalgroottes en voor iedere liefhebber is er wel eentje te vinden. De grootste modellen, in schaal 1:18, zijn afkomstig van Minichamps en zeer fraai gedetailleerd uitgevoerd. Deze kosten € 69,50, maar dan heb je ook wat. IN de bekende schaal 1:43 komt er een ook fraaie E-Klasse van fabrikant Schuco en die kost dan €29,50. De kleinste Mercedes in schaal 1:87 is er een van Busch, die voor € 17,90 wordt aangeboden. Overigens zijn er in deze atmosfeer ook nog erg aardige andere zaken te koop, zoals een poloshirt, diverse lederwaren en een heel bijzonder polshorloge. Belangstelling? Dan even naar de Mercdes-Benzdealer bij u in de buurt.

 

 

Tsjechisch blik

Ook in Nederland sporadisch te vinden; Tsjechische blikken trucks op schaal

Ook in Nederland sporadisch te vinden; Tsjechische blikken trucks op schaal

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik er voordien nog nooit van gehoord had. En toch haalde ik via mijn postvrienden in het vroegere communistische Tsjecho-Slowakije heel wat, nu uniek en flink duurdere, modellen uit die streken. Zowel vliegtuigen als auto’s. Omgerekend kostten ze voor ons vrijwel niets, maar voor de gemiddelde Tsjech waren ze best prijzig. Hoe dan ook ik kwam voor het eerst na enige tijd weer eens in Tsjecho-Slowakije gedurende het jaar 1992 en vond daar toen een aantal blikken vrachtwagens van het merk Kadcar. Tatra’s, van die hele grote trucks, in schaal 1:43. Blik is een wonderlijk materiaal dat eigenlijk zijn grootste bloeiperiode kende in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Japan en Duitsland waren de fabricagelanden, het zette de speelgoedindustrie daar weer volledig op poten. Echte schaalmodellen in dat materiaal uitgevoerd kende ik eigenlijk niet zo, althans ik keek er niet naar om.

Deze leuke Hawkeye ladderwagen was mijn eerste Kovap-retromodel

Deze leuke Hawkeye ladderwagen was mijn eerste Kovap-retromodel

Tot ik in die jaren na de ‘omwenteling’ voor weinig Tsjechische centen een hele serie schitterende modellen ontdekte van het merk Kovap-Retro. Het bleek te gaan om een serie vrachtauto’s van het Amerikaanse merk Hawkeye waar ik tot dan nog nooit van had gehoord. Maar de Tsjechen maakten er kennelijk een hele serie voertuigen van in schaal 1:35.

Deze Mercedes ladderwagen stamt oorspronkelijk van het Duitse merk Kellerman

Deze Mercedes ladderwagen stamt oorspronkelijk van het Duitse merk Kellerman

De eerste die ik aan mijn verzameling toevoegde was een mooi ladderwagen van de brandweer. Later vind ik een gesloten vrachtwagen en een ambulance op basis van dezelfde auto. Maar ook een fraaie Mercedes cabriolet met caravan, een VW busje en een heel leuke (Duitse) lijnbus met Tsjechische opschriften. Het spul was uiterst betaalbaar, oersterk en heel mooi afgewerkt. En zo bouwde ik de collectie van dat blik steeds verder uit. Er kwam een stoomwals bij, met opwindmechaniek, in de grote schaal 1:20. Het apparaat rijdt heen en weer zoals die walsen dat vroeger ook altijd deden om asfalt aan te drukken. Het werd nog leuker toen ik ook een Tatra T-815 Rallywagen vond, een truck die in 1995 deelnam aan de fameuze Parijs-Dakarrally. De auto had een hogere graad van afwerking dan de andere blikken voertuigen en bezat doorzichtige plastic koplampen en rubber banden met profiel. Kortom al dat blik was fantastisch mooi. IK deed er indertijd eens een stuk onderzoek naar. Wat was dit voor fabrikant en waarom de keuze voor Duitse onderwerpen? Dat bleek simpel. Het was in licentie gebouwd blikken speelgoed op schaal van de vroeger beroemde fabrikant Kellerman uit de de Duitse Bondsrepubliek. Die was begin jaren zeventig gestopt met produceren en de mallen van dat spullen waren verkocht aan de Tsjechen.

Er bestaan verschillende uitvoeringen van de Tatra rallytrucks, deze stamt uit de jaren voor de omwenteling..

Er bestaan verschillende uitvoeringen van de Tatra rallytrucks, deze stamt uit de jaren voor de omwenteling..

En die bouwden de oorspronkelijke serie uit met een reeks eigen ontwerpen. Zoals de uit 1998 stammende schitterende Tatra vliegveldbrandweer die ik in Praag kocht, maar ook een heel fraaie Mercedes ladderwagen die ik vond in het zelfde winkeltje in Mlada Boleslav waar ik mijn eerste blikken Tatra’s vond in 1992. Ook een heel leuk gemaakte heftruck ging mee naar huis. Intussen was er ook in mijn gezelschap vaak een verzamelaar te vinden van dit spul en zo zag ik ooit een cameraman van de Tros een grote bouwkraan van blik mee naar huis nemen (giga-doos) die helemaal werkte, draaide en hees. Allemaal voor prijzen waar je nu van droomt. IK kom er niet meer, in dat fraaie land, maar heb wel ontdekt dat er een importeur is opgestart voor dit fraaie modelwerk en dat die voor de meeste modellen prijzen rekent van ergens tussen de 20 en de 50 euro. Ze zijn het absoluut waard die uiterst mooie en sterke blikken Tsjechen, maar ik ben wel blij dat ik de meeste exemplaren nog heb kunnen aanschaffen toen men er hier nog totaal geen belangstelling voor had. Ze maken me telkens nog blij als ik ze weer eens beet pak en oppoets. Het doet me ook denken aan die jaren dat ik daar in Tsjechië vaak zo druk was, maar toch vaak de tijd nam om even ‘tien minuutjes’ in die winkeltjes rond te scharrelen tussen de indertijd ongewenste Tsjechische speelgoederen. Nu blijken ze een prima aanvulling op mijn collectie te zijn geworden…….      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gevonden in Praag's warenhuis, heel fraaie rallytruck Parijs-Dakar

Gevonden in Praag