Categorie: "Algemeen"

Audi wint prijs voor slimme logistiek

Audi - Bestuurderloze logistiekAudi heeft een prijs gewonnen voor pionierswerk: met het bestuurderloze transportsysteem FTS Ray dat voor autotransport wordt gebruikt, heeft Audi de Logistik Award 2017 van het Verband der Automobilindustrie (VDA) gewonnen. Het autonoom werkende systeem wordt sinds het begin van het jaar ingezet in de fabriek te Ingolstadt. Parkeerrobots vervoeren maximaal 2.000 auto’s per dag voor het transport per trein. In de auto-industrie is deze toepassing uniek.

MAN’s bij Veenstra/Fritom krijgen goed rapportcijfer…

Veenstra-Fritom kiest MANVeenstra|Fritom Logistic Solutions in het Friese Heeg rijdt sinds een aantal maanden met twee MAN TGX 18.440 BLS 4×2 ‘Efficientline 2’ trekkers. Sinds de ingebruikname van de trucks legden de beide MAN trucks inmiddels totaal al ruim 100.000 kilometer af. Reden genoeg voor een eerste evaluatie van de ervaringen met de beide MAN trucks.
Veenstra|Fritom maakt voor het dagelijkse nationale en internationale transport gebruik van vijfennegentig trucks. Veenstra|Fritom heeft een multi-merken beleid en daarbij is MAN een nieuw merk in de vloot.

Veenstra|Fritom houdt de trucks strak in de gaten met het monitoren van het verbruik. Als nieuw merk in de vloot ligt de focus vol op de nieuwe MAN trucks. De cijfers die de MAN trucks laten zien over de eerste 100.000 kilometer, stemmen het bedrijf tevreden. De trucks zijn uitgerust met de 12,4 liter D26 krachtbron met 440 pk en de MAN TipMatic geautomatiseerde 12-versnellingsbak. De beide MAN trucks worden ingezet in het internationale vervoer door heel Europa. Voor Veenstra|Fritom staan de prestaties voorop, maar een truck moet in een vloot ook de goedkeuring van de chauffeurs krijgen. Zeker in het internationale transport ligt de lat hoog.
 
Veenstra|Fritom is onderdeel van de Fritom Group. De Fritom Group is een logistieke dienstverlener met 7 zelfstandige werkmaatschappijen met 11 vestigingen verdeeld over Nederland. Fritom is actief in de divisie: Transport en Forwarding, Warehousing en Liquid Food. Op de lijst van Top 100 van logistieke dienstverleners in Nederland neemt Fritom de 25e plaats in.

VW Groep levert licht in..

VW ConcernvlaggenDe maand januari van dit jaar begon voor VW als groep met een licht verlies t.o.v. vorig jaar. Met name Volkswagen zelf en meer nog Audi moesten omzetverliezen accepteren. Resp. 5 en 13,5%. Gelukkig groeiden Skoda, Seat, Porsche en de Bedrijfswagenafdeling van VW nog wel en dat hield de boel aardig op niveau. Scania groeide ook, maar MAN moest inleveren. VW heeft last van de soms onverwachte bewegingen in de wereldmarkten. Met name de Amerikaanse omzetten fluctueren sterk, net als die in Zuid-Amerika. Ook in China gaan de zaken nog wel eens op en neer. Toch zal men niet geheel ontevreden zijn met de klantentrouw van veel VW-rijders in Europa waar het merk ondanks alle kritiek vanuit de milieu-actiegroepen nog steeds goed scoort. In totaal zette de VW-Groep de afgelopen maand 814.000 auto’s om tegen 848.000 vorig jaar. (NP)

Fortune Magazine noemt Toyota te bewonderen merk…

20150602-36-Nieuwe-Toyota-Auris-de-enige-14-procent-Wagon-met-standaard-automaat-en-up-to-date-actieve-veiligheid-Touring-SportsToyota is door het Amerikaanse zakenmagazine Fortune voor de derde keer op rij uitgeroepen tot ’s werelds meest bewonderde automerk.

Fortune Magazine stelt elk jaar de lijst van ‘World’s Most Admired Companies’ op. De lijst van in totaal 50 ondernemingen is gebaseerd op enquêtes bij bedrijven en ‘peer ratings’ van senior executives, directeuren en bedrijfsanalisten. Per onderneming worden 9 onderdelen geëvalueerd. Onderdelen die van belang zijn voor het bedrijfssucces, waaronder de kwaliteit van producten en diensten, sociale en ecologische verantwoordelijkheid, wereldwijde concurrentievermogen en investeringswaarde. Fortune heeft dit jaar 680 ondernemingen uit 28 landen ondervraagd. In totaal zijn 3.800 executives, directeuren en analisten gevraagd naar hun top 10 van meest bewonderde bedrijven.

“We zijn heel trots om van alle automerken wederom het meest bewonderde te zijn”, zegt Jim Lentz, chief executive officer Toyota Motor North America. “We zien de titel als een blijk van waardering voor onze voortdurende verbeteringen en ons continue streven om de verwachtingen van de klant te overtreffen. Toyota loopt voorop als het gaat om toekomstige vervoersoplossingen en wil de wereld veiliger en groener maken. Daarbij willen we consumenten meer ‘fun to drive’ geven.”

PSA op de overnametoer….

Hindustran Ambassador 1Terwijl we in het autowereldje nog even moeten bijkomen van het nieuws dat PSA als concern onderhandelt met General Motors over de overname van Opel door de Fransen, slaan die intussen ook hun slag in India. Volgens berichten in de Duitse autopers hebben ze het aloude autoconcern Mahindra overgenomen dat in India nog best een goede naam en faam heeft. Bij ons kennen we Mahindra een beetje door haar wel erg ouderwets aandoende Ambassador, wat een kloon is van een Brits autotype (Morris Oxford) uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Intussen bouwt men er ook wat modernere auto-typen, maar die bereiken niet de status van die nu al dik een halve eeuw gebouwde Mahindra natuurlijk. PSA wil met Mahindra de markt daar bewerken via goedkopere modellen die echter meer zullen voldoen aan de huidige eisen des tijds op het gebied van milieu en veiligheid. Auto’s zijn in India een belangrijke bron van de luchtvervuiling in dat land en daarbij kan PSA met haar moderne technieken goed helpen.(AMuS)

Citroën brengt SpaceTourer 4×4 e-Concept

Spacetourer 1Citroën onthult tijdens de Geneva Motorshow 2017 de SpaceTourer 4X4 Ë Concept. Deze concept car is voorzien van stylingkenmerken van de lifestyle productreeks ‘Ë’, moderne en high-tech producten die tijdens de Autosalon van Parijs vorig jaar werden gepresenteerd. Met deze signatuur belichaamt de nieuwe concept car het unieke karakter van het merk en worden de sterke punten van de productieversie benadrukt. Deze uitvoering is voorzien van 4×4-techniek, beschermende carrosseriedelen en grafische elementen aan de buitenzijde en ook een speciale interieurinrichting.

Spacetourer 2De SpaceTourer 4X4 Ë Concept borduurt voort op de sterke eigenschappen van de productieversie en kenmerkt zich door een opvallend design, een hoog comfortniveau en state-of-the-art technologieën waarmee de auto op alle soorten ondergrond uit de voeten kan. Zijn elegante styling kenmerkt zich door dezelfde kleuren en materialen als de collectie met dezelfde naam en het model beschikt over een 4×4-aandrijflijn die is ontwikkeld door Automobiles Dangel.
De concept car combineert niet alleen de beste eigenschappen van bestelauto’s en SUV’s, zijn ontwerp benadrukt bovenal de offroad mogelijkheden van het model. De SpaceTourer 4X4 Ë Concept is voorzien van bumperbeschermers aan de voor- en achterzijde en speciale mat aluminium dakdragers. Het ‘4X4’ logo onder de buitenspiegels en op de achterklep staat symbool voor de offroad eigenschappen, waarvoor onder meer banden met sneeuwkettingen zorgen.

Spacetourer 3Deze stijl-elementen benadrukken het karakter van de robuuste en elegante auto, die leverbaar is in verschillende carrosserielengtes (XS, M en XL) om zowel op de wensen van gezinnen als professionals te kunnen inspelen. De SpaceTourer 4X4 Ë Concept is gebaseerd op de compacte en dynamische XS-versie die garant staat voor een hoge mate van functionaliteit en praktisch gebruiksgemak. Dankzij zijn korte wielbasis beschikt het XS-model als eerste in zijn segment over een carrosserielengte van slechts 4,60 meter en een praktische carrosseriehoogte van 1,90 meter. Ondanks zijn verhoogde carrosserie blijft de 4×4-versie van Dangel onder de 2 meter, wat ervoor zorgt dat de auto in de meeste parkeergarages een plekje kan vinden.

De letter ‘Ë’ is niet alleen onlosmakelijk verbonden met de naam en de geschiedenis van het merk, hij vormt ook een belangrijk stylingdetail bij de SpaceTourer 4X4 Ë Concept.
De BlueHDi 150 S&S dieselmotor die is gekoppeld aan een handgeschakelde 6-versnellingsbak zorgt ervoor dat de SpaceTourer 4X4 Ë Concept volgens de fabrikant klaar is voor elk avontuur. Ook buiten de gebaande paden, dankzij een uitschakelbare vierwielaandrijving. Deze conversie (die op verzoek al leverbaar is via het Citroën dealernetwerk) werd ontwikkeld door Citroëns partner Automobiles Dangel, een Franse specialist op het gebied van vierwielaandrijving. Een aandrijving die de prestaties van een 4×4 biedt en toch de wegligging van de SpaceTourer behoudt. De aandrijflijn biedt dankzij de 4×4-eigenschappen nog meer vrijheid en zorgt tegelijkertijd voor een maximale stabiliteit en veiligheid tijdens het rijden. De vierwielaandrijving zorgt ook op gladde ondergronden voor grip. Met het sperdifferentieel op de achteras, dat via een draaiknop op het dashboard wordt bediend, heeft de SpaceTourer 4X4 meer grip. De 4×4-conversie komt nog beter tot zijn recht op de XS-versie. Daarmee kan de SpaceTourer nog beter uit de voeten onder uitdagende omstandigheden.

Spacetourer 4De Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept is met zijn hoge rijpositie, uitnodigende interieur en hoge comfortniveau perfect geschikt voor mensen die in stijl en op een ontspannen manier avontuurlijke ritten willen maken. Zoals je verwacht bij zo’n functionele auto, wordt de toegang tot de bagageruimte vereenvoudigd doordat de achterruit kan worden geopend, terwijl de toegang tot het passagierscompartiment makkelijker wordt gemaakt door twee handsfree schuifdeuren, een primeur in dit segment. De portieren kunnen ook worden geopend en gesloten als je je handen vol hebt. De inzittenden kunnen gebruikmaken van open (dashboardkastje) en afsluitbare opbergruimtes (portiervakken) met een totale inhoud van74 liter. Er is ook voldoende ruimte in het achtercompartiment voor een snowboard, andere hobbybenodigdheden en accessoires uit de ‘Ë’ collectie. De concept car heeft een laadvolume van maximaal twee kubieke meter in deze 4-zits configuratie.

Verdere details komen vast uitgebreid aan bod als we de Geneefse nieuwtjes binnen krijgen en we dan ook vernemen of de Space Tourer in deze uitvoering of in een wat gecviciliseerde vorm te koop zal worden voor de gewone automobilist. Maar een leuk ding is het zeker.

Aston Martin showt supercar in Canada

AM RB 002Tijdens de Canadian International Auto Show in Toronto, die later deze maand wordt gehouden, showt Aston Martin een auto waarover je het beste in allerlei superlatieven zou moeten schrijven. Maar dan moet je wel een hele berg informatie beschikbaar hebben en dat is niet het geval. De fabrikant beperkt zich met de aanduiding; Aston Martin/Red Bull Advanced Technologies concept Hypercar, wat best een mond vol is. Als je naar de beelden kijkt zie je een bijna on-Britse super-dynamische sportwagen die uitstraalt dat hij echt heel erg hard wil en zal gaan. De auto maakt zijn wereldwijde debuut in Canada, wat op zich bijzonder is als je bedenkt dat er toch ook nog zoiets is als de Geneefse Auto Salon, maar hoe dan ook, na dit debuut zullen er vast meer technische details beschikbaar komen en krijgen we ook een beeld hoe snel deze Aston zal gaan, mocht hij ooit echt gaan rijden of in serie gebouwd worden…(NP)

Tolvrij door de Westerscheldetunnel…

Westerscheldetunnel 25-2 tolvrijOp zaterdag 25 februari a.s., is de Westerscheldetunnel weer eens tolvrij te passeren. 24 uur lang kunt u dan in beide richtingen door de tunnel rijden zonder tol te betalen. Ideaal voor een familiebezoek of een dagje winkelen in Goes of Terneuzen! Of een bezoekje aan de fraaie Vlaamse stad Gent.
Dit jaar zijn er zes zaterdagen waarop iedereen de Westerscheldetunnel kan passeren zonder tol te betalen. Na 25 februari zijn er nog vier tolvrije dagen op 8 april, 9 september, 28 oktober en 25 november. Woon je in die buurt of wil je er eens een kijkje nemen, kan nu dus een stukje voordeliger.

Toyota wereldleider op hybride-gebied

Toyota 10 miljoen hybridesToyota Hybrid is here to stay. Dat blijkt uit de mijlpaal van ruim 10 miljoen verkochte hybride auto’s wereldwijd die Toyota Motor Corporation vandaag bekendmaakt. In Nederland staat de teller op 119.000 exemplaren (104.500 Toyota en 14.500 Lexus modellen). Hieruit blijkt dat ook hybride modellen zónder stekker het hart van veel consumenten heeft veroverd.

De ruim 10 miljoen hybride auto’s van Toyota Motor Corporation hebben naar schatting geleid tot een besparing van 77 miljoen ton CO2 in vergelijking tot de emissie van hetzelfde aantal gelijkwaardige benzineauto’s. De brandstofbesparing bedraagt circa 29 miljard liter.

Tweedehands kopers – nog steeds naief en zorgeloos…

DC197902Je zou toch denken dat in een tijdperk van overvloedige informatie via bijvoorbeeld het internet omtrent welk onderwerp ook, kopers van een tweedehands auto kritischer zouden zijn als ze een auto zouden aanschaffen dan ze in feite zijn. Uit recent Brits onderzoek dat werd gedaan door Kwikfit blijkt dat van 20 miljoen tweedehands autokopers nog niet de helft de moeite deed de auto wat uitgebreider te bekijken dan oppervlakkig. Dat is opmerkelijk omdat veel van die wagens niet werden aangeboden via merkdealers met een garantie op kwaliteit. Men kijkt vooral met de blik van een ‘kenner’ naar de buitenkant (61%), maar controleert componenten van de auto die er echt toe doen nauwelijks en neemt zelfs de service-onderhoudshistorie vaak ter kennisgeving aan. Zelfs de banden worden nauwelijks bekeken (21%), wat toch opmerkelijk is omdat slechte banden toch een aardig veiligheidsrisico kunnen inhouden. Het blijkt dat veel kopers toch vooral met hun hart kopen, op kleur, omdat ze het model mooi of ruim vinden, of op merk, maar zelden op kwaliteit van het gebodene. Mercedes-C-200-meerverbruikMen gaat vooral af op intuitie en de verhalen van de verkopers en wat minder op rationaliteit. In ons land zijn er altijd nog mogelijkheden om een auto te laten controleren bij de ANWB (kost geld) of een andere partij. (Neutrale garage)Maar ook dat vindt zelden plaats. Ook zie je vaak dat een ‘kenner’ uit eigen kring wordt gevraagd een oordeel te geven, maar dan is ook zelden verbetering te verwachten van de kritische blik. De cijfers vielen mij op omdat je zou denken dat we zoveel jaar na de beruchte ‘Duitse Deuken’ en andere kreukelaars wel wat meer aandacht zouden besteden aan wat we zoal kopen. Maar dat kan dus nog best een heel stuk beter. Wellicht is een verwijzing naar BOVAG-Garagebedrijven of de ANWB voor redelijke kwaliteitseisen en advies een goede?! Maar ik snap best dat je met een kleine beurs die stappen niet kunt maken. Rampenplan autoLet dan tenminste zelf op zaken als; schade of roest aan de auto. Controleer het onderhoud en door wie dat is gedaan. Let op de banden! Zijn die versleten? Dan moet je toch rekenen op hoge kosten. Zijn de stoelen doorgezakt en de voetmatten versleten? Veel gereden onder lastige omstandigheden. Controleer remmen en verlichting, let op olielekkage onder de auto, hoe ziet de motorruimte er uit? Controleer de koppeling en laat de motor lopen. Komt er een blauwe of zwarte walm uit de motor? Laat maar staan! En zit er wel een reservewiel bij de auto? Het zijn simpele tips, en het lijstje is lang niet compleet. Maar wellicht dat het aan het denken zet. Blijkt niet overbodig! (NP)