Categorie: "Autonieuws"

Opel maakt de prijs Ampera-E bekend….

Opel Ampera-e: The Range ChampionOpel maakte de langverwachte prijzen van de door haar als revolutionaire, volledig elektrische beschreven Ampera-e bekend. Voor een vanafprijs van € 40.995,- krijgt de koper/gebruiker het uitrustingsniveau Innovation: een compleet uitgeruste, 5-persoons auto met een ongeëvenaarde actieradius, sportautoprestaties, talloze infotainmentfeatures, rijhulpsystemen en een bijzonder ruim interieur. De volledig elektrische Ampera-e kwalificeert bij gecombineerd zakelijk en privé gebruik voor vier procent bijtelling in Nederland. De Ampera-e Innovation kan vanaf heden besteld worden, maar zal naar verwachting vanaf begin 2018 leverbaar zijn. Kopers die als eerste in aanmerking willen komen voor de Ampera-e kunnen de Ampera-e Launch Executive bestellen: een full option uitvoering, waarvan de eerste exemplaren dit najaar uitgeleverd zullen worden.

De Opel Ampera-e Launch Executive heeft een exclusieve uitrusting. De top-of-the-range uitvoering maakt indruk met 17-inch lichtmetalen wielen, stijlvolle metallic lak, comfortverhogende features en de nieuwste rijhulpsystemen, zoals de Opel Eye frontcamera met Following Distance Indication en Traffic Sign Assistant, Rear View Camera, Lane Departure Warning en Park Assist. Een met leder bekleed interieur en een verwarmingsfunctie voor het stuurwiel en de voor- én achterstoelen zorgen voor het nodige extra comfort. Het nieuwe IntelliLink-e infotainmentsysteem en Opel OnStar zorgen voor uitstekende connectiviteit, terwijl een Bose Sound System muziek van topkwaliteit garandeert.

Opel Ampera-e World Premiere in ParisMet een vanafprijs van € 40.995,- (inclusief BTW, afleverkosten en laadkabel voor publieke laadpunten) voor de Ampera-e Innovation maakt Opel naar eigen verklaring elektrisch rijden met een grote actieradius bereikbaar. “De Ampera-e verslaat alle concurrenten in zijn segment met een ongeëvenaarde actieradius en uitstekende prestaties, volop ruimte en een uitgebreide uitrusting. Met deze Opel bieden we het beste op het gebied van elektromobiliteit en dat tegen een aantrekkelijke prijs”, zegt Johan Claassen, algemeen directeur Opel Nederland.

De Ampera-e ontketent een revolutie op het gebied van elektrische mobiliteit. Volgens de New European Driving Cycle (NEDC) kan de elektrische Opel op een volle acculading van de 60 kWh batterij maar liefst 520 kilometer afleggen. Hiermee komt de Ampera-e op z’n minst 30 procent verder dan zijn grootste concurrenten in het segment. Met zo’n grote actieradius rekent de Ampera-e voorgoed af met de voornaamste drempel om elektrisch te gaan rijden: de angst om te stranden met een lege batterij. Zelfs volgens de WLTP-cyclus (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure), die het rijbereik in de praktijk benadert, biedt de Ampera-e een actieradius van 380 kilometer. Uiteraard is de actieradius in de praktijk afhankelijk van diverse factoren, zoals de weersomstandigheden en het rijgedrag van de bestuurder.

Ampera E - blauwDe productie-opbouw in de GM Orion-fabriek in Michigan (Verenigde Staten) – waar ook de Chevrolet Bolt voor de Verenigde Staten, Canada en Korea wordt gebouwd – verloopt zeer zorgvuldig en gedoseerd. Hierdoor kan Opel direct vanaf de productiestart maximale kwaliteit garanderen. Om gehoor te kunnen geven aan de grote vraag in Noorwegen en tegelijk rekening te kunnen houden met de beperkte beschikbaarheid van de Ampera-e, heeft Opel zijn lanceringsstrategie voor heel Europa aangepast. Opel focust in 2017 op vier landen: Noorwegen, Nederland, Zwitserland en Duitsland. De Opel Ampera-e komt in andere landen later dan gepland op de markt. De naar verwachting grote vraag in Nederland kan betekenen dat levertijden relatief snel kunnen oplopen.

De verkoop van de Opel Ampera-e vindt plaats bij vooraf geselecteerde Opel-dealers, de zogeheten e-agents. In Nederland gaat het om 28 verkooppunten. Deze gespecialiseerde dealers hebben de knowhow die noodzakelijk is om de Ampera-e te verkopen en te onderhouden. Dit zijn voornamelijk dealers in (groot)stedelijke gebieden, waar meer vraag bestaat naar elektrische auto’s dan in het buitengebied. De eerste Opels Ampera-e zullen vanaf begin juli bij de Ampera-e agents beschikbaar zijn voor proefritten. Voor meer informatie: opel.nl/ampera-e.

VW en Eneco bieden nu ook laadabonnementen aan….

VW e-Golf 2017 prijzenVolkswagen en Eneco introduceren een laadabonnement met Eneco HollandseWind®, waarmee e-Golf-rijders bij alle laadpalen in Nederland groene stroom kunnen (snel)laden voor een vast bedrag per maand. Samen met de scherpe leasetarieven van de e-Golf maakt dit nieuwe laadabonnement elektrisch rijden niet alleen makkelijker en CO2-neutraal, maar ook bereikbaarder dan ooit. Het nieuwe HollandseWind laadabonnement van Volkswagen en Eneco – dat maandelijks opzegbaar is – werkt met 7 verschillende bundels die gebaseerd zijn op het aantal te rijden kilometers per jaar. Zo is de 10.000 km bundel (1.667 kWh) verkrijgbaar voor 35 euro1 per maand. De prijs voor de 20.000 km bundel (3.333 kWh) bedraagt 70 euro1 per maand en voor 30.000 km (4.167 kWh) is dat 105 euro1.

Een belangrijk voordeel van deze bundels is dat de energiekosten vooraf duidelijk zijn. Dat betekent geen verrassingen achteraf, ook al omdat je door het vaste maandbedrag niet meer wordt geconfronteerd met (start)tarieven die per aanbieder variëren. Het daadwerkelijke energieverbruik wordt doorlopend gemonitord en eventuele meer gereden kilometers (buiten de bundel) worden tegen een scherp, vooraf overeengekomen tarief verrekend. Indien er minder kilometers worden gereden, dan gaan de niet gebruikte kWh’s gewoon mee naar het volgende jaar. Desgewenst kan zonder meerkosten worden gekozen voor een grotere of kleinere bundel.

VW Laden met Eneco 800_-ron2952Het nieuwe HollandseWind laadabonnement, dat exclusief is voorbehouden aan de nieuwe e-Golf, is niet alleen 100 procent groen, maar biedt ook belangrijke financiële voordelen. Dit laadabonnement helpt e-Golf-rijders namelijk bij het tot wel 50 procent besparen op de brandstofkosten ten opzichte van die van een vergelijkbare Golf op benzine.
Bij een jaarkilometrage van 20.000 bedragen de maandelijkse brandstofkosten voor een vergelijkbare Golf 1.5 TSI DSG, 140 euro1 per maand versus 70 euro1 voor de e-Golf.2

Naast de lage energiekosten biedt de e-Golf nog meer financiële voordelen. Zo is deze elektrische aangedreven Volkswagen niet alleen vrijgesteld van BPM en wegenbelasting, maar komt hij bij zakelijk gebruik ook in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek (MIA). Het maandelijkse leasetarief voor de e-Golf komt zo bij Volkswagen Financial Services op 515 euro1 (op basis van 48 maanden en 20.000 km/jaar). Inclusief de energiebundel van 70 euro (20.000 km/jaar) komen de totale kosten op 585 euro1 per maand.
Met dit aantrekkelijk lage leasetarief en het nieuwe Eneco HollandseWind® laadabonnement is elektrisch rijden meer dan ooit een alternatief voor rijden op benzine of diesel.
Zakelijke rijders profiteren van slechts 4% bijtelling en kunnen deze elektrische Golf al rijden vanaf 52 euro5 netto bijtelling per maand.

VW Laden met Eneco 800_-ron2878De nieuwe e-Golf is de aanvoerder van een breed aanbod elektrische Volkswagens. Het 35,8 kWh accupakket van deze volledig elektrische Volkswagen zorgt voor een zeer bruikbare actieradius van maximaal 300 km3. De elektromotor levert 100 kW/136 pk. Met de 7,2 kW-lader is de accu in minder dan 5½ uur volledig op te laden. Met een 40 kW snellader laadt de accu in 45 minuten voor 80% op. De zeer rijk uitgeruste e-Golf is leverbaar vanaf 38.970 euro4. Het maandelijkse leasetarief voor de e-Golf komt bij Volkswagen Financial Services, op 518 euro1 (op basis van 48 maanden en 20.000 km/jaar). Zakelijke rijders profiteren van slechts 4% bijtelling en kunnen deze elektrische Golf al rijden vanaf 52 euro5 netto per maand.

Stoere bink; LandCruiser Challenger bij Toyota..

LandCruiser ChallengerToyota introduceerde onlangs de Land Cruiser Challenger. Deze speciale uitvoering van de legendarische Toyota Land Cruiser is extra compleet uitgerust en vooral interessant voor de mkb’er en zzp’er die met regelmaat een zware aanhanger achter zijn auto heeft hangen. Het maximaal aanhanggewicht (geremd) bedraagt immers een indrukwekkende 3.500 kg. De prijzen van de Land Cruiser Challenger 4WD op grijs kenteken beginnen bij 46.195 euro exclusief bpm en btw.

Toyota rust de 5-deurs Land Cruiser Challenger modeljaar 2017 standaard uit met onder meer 17-inch lichtmetalen velgen, parkeersensoren achter, een parkeerhulpcamera, een Toyota Touch® 2 multimediasysteem met Toyota Go Plus navigatiesysteem, digitale radio (DAB+) en exclusieve ‘Challenger’ lederen bekleding met stoelverwarming vóór. Extra stoer is de parelmoerkleur ‘Vintage Brown’ welke exclusief is voor de Land Cruiser Challenger. De nieuwe Toyota Land Cruiser Challenger is verder te herkennen aan de speciale Challenger-badges, chromen grille en zwarte treeplanken. De Challenger-versie heeft standaard een automatisch versnellingsbak en biedt, zoals dat hoort bij een LandCruiser, uitstekende terreinvaardigheden. Voor wie zich juist daar onoverwinnelijk wil wanen moet vooral even de Toyota-dealer in de buurt opzoeken voor een uitdagende kennismaking met deze fraaie Japanse terreinwagen.

Delen via:

Slimme fietsendragers bij Opel…

Opel Flexfit 2017Het is weer de tijd van het jaar om eropuit te gaan met de fiets. Fietsen meenemen met de auto voor een tochtje verder van huis is kinderspel met Opel FlexFix, de geïntegreerde fietsendrager die beschikbaar is voor de Opel Zafira, de Mokka X, de Corsa en de ADAM. Opels gepatenteerde systeem is er al vanaf € 595,-. Afhankelijk van het model en de uitvoering kan het FlexFix-systeem tot wel vier fietsen tegelijk vervoeren – snel, praktisch en veilig.

Anders dan de gebruikelijke demontabele fietsendragers is Opel FlexFix geïntegreerd in de achterbumper en altijd gebruiksklaar. En toch zit hij niet in de weg als hij niet wordt gebruikt. Het systeem is eenvoudig in en uit de achterbumper te schuiven, te stellen en te beladen. Er zijn geen hulpstukken of gereedschappen nodig. En als de fietsen op de plaats van bestemming zijn, verdwijnt de drager vrijwel onzichtbaar en in slechts enkele seconden weer in de bumper. Een ander belangrijk pluspunt van Opel FlexFix is de superieure ergonomie. Hij bevindt zich niet hoog boven de grond en is dus gemakkelijk te beladen – prettig voor de rug. De plaatsing achter de auto biedt ook meer stabiliteit dan een beladen fietsendrager op het dak – vooral in het geval van een noodstop of aanrijding.

Opel Adam in ParisOpel FlexFix helpt de bestuurder ook bij het achteruitrijden. Als de achteruitversnelling wordt ingeschakeld, herinnert een geluidssignaal de bestuurder eraan dat de auto met de fietsendrager langer is dan normaal. Ook Park Pilot houdt rekening met de extra lengte als de bestuurder de auto achteruit in een parkeerplaats manoeuvreert.
De Opel FlexFix-fietsendrager is er voor de Zafira, de Mokka X, de Corsa en de ADAM. Met FlexFix combineert de Opel Zafira ultiem comfort met ultieme flexibiliteit: dankzij het Flex7-stoelsysteem, de door AGR (Aktion Gesunder Rücken) gecertificeerde optionele ergonomische voorstoelen en de optionele geïntegreerde FlexFix-fietsendrager. De Zafira kan met de optionele uitbreidingsset tot wel vier fietsen (maximaal 80 kg totaal) dragen. Door dit hogere draaggewicht in vergelijking met een reguliere fietsendrager kan, naar gelang het gewicht, het FlexFix systeem ook 1 of 2 elektrische fietsen dragen. De bagageruimte blijft vrij voor bagage en is gewoon toegankelijk, ook als er vier fietsen op de drager zijn gemonteerd. De FlexFix-fietsendrager kan namelijk worden gekanteld als de achterklep moet worden geopend (behalve op Corsa). Het FlexFix-systeem voor de Zafira kost € 795,- en de uitbreidingsset voor twee extra fietsen kost € 284,-.

FlexFix voor de Mokka X is leverbaar vanaf € 795,- en kan een fiets met een gewicht tot 30 kg dragen. De uitbreidingsset voor nog twee fietsen van 30 kg per stuk kost € 316,-. FlexFix voor de Corsa is berekend op twee fietsen van 20 kg per stuk en is verkrijgbaar voor € 595,-. Ook voor de Opel ADAM is er een FlexFix-fietsendrager. Die kan een fiets van 30 kg dragen of – met de uitbreidingsset – twee fietsen met een gewicht van 20 kg per stuk. De drager kost € 795,- en de uitbreidingsset € 267,-.

Opel Adam in ParisOp de plaats van bestemming kan de fietstocht beginnen. Fietsers worden in de praktijk echter nogal eens over het hoofd gezien in het verkeer. Om te voorkomen dat een Opel-rijder bij het afslaan naar rechts een fietser over het hoofd ziet, of dat een fietser in de dode hoek van de auto verdwijnt, heeft Opel innovatieve assistentiesystemen als Side Blind Spot Alert ontwikkeld. Het elektronische oog dat voor veel Opel-modellen leverbaar is, houdt het verkeer links en rechts van de auto in de gaten. Als deze elektronische beschermengel een medeweggebruiker signaleert die in botsing dreigt te komen met de auto, dan waarschuwt hij met een oranje waarschuwingssignaal in de buitenspiegel aan de kant van het dreigende gevaar.

Toyota Auris met extra’s – The Black Edition…

Auris Black Edition gammaToyota brengt nog meer verfijning maar ook voordeel naar het Auris-gamma met de introductie van de nieuwe Auris Black Edition. Dankzij stijlvolle zwarte details maakt deze speciale uitvoering een extra krachtige indruk. De prijzen beginnen bij 27.595,- euro.

De nieuwe Toyota Auris Black Edition is gebaseerd op de al zeer rijk uitgeruste Dynamic uitvoering en te herkennen aan de zwarte buitenspiegelkappen, achterspoiler en dakvinantenne. Ook het dak en de grille zijn volledig in zwart uitgevoerd. Zwarte zijskirts en 17-inch lichtmetalen wielen zijn optioneel leverbaar en geven de Auris een extra dynamische uitstraling. De Toyota Auris Touring Sports Black Edition is bovendien voorzien van zwarte dakrails. De auto is vanaf 1 mei a.s. al leverbaar in de lakkleuren Pearl White, Lava Red Pearl en Medium Silver Metallic. Wie er een wil scoren doet er goed aan de Toyota-dealer even op te zoeken….

Renault prijst de nieuwe Captur..

Captur 2017 - 1Renault maakte de prijzen van de nieuwe Renault Captur bekend. De Captur, in 2014, 2015 en 2016 de bestverkochte auto in de particuliere markt in Nederland, is leverbaar vanaf € 19.190, -. Renault introduceert tevens de luxueuze uitvoering INITIALE PARIS. De levering start in juni dit jaar.
De nieuwe Captur heeft een vernieuwd exterieur en interieur en biedt talloze nieuwe elementen. Hij is leverbaar als Life, Zen, Intens, Edition One en voor het eerst ook als INITIALE PARIS uitvoering.

De Renault Captur INITIALE PARIS, vanaf € 28.090, -, onderscheidt zich door een afwijkende grille met verchroomde details en een bijzonder luxueus interieur dankzij de Nappa-lederen bekleding, verwarmbare stoelen, verchroomde accenten, een lederen afwerking van het dashboard, aluminium pedalen en aluminium instaplijsten.
Vanaf de Intens-uitvoering, leverbaar vanaf € 23.090, -, levert Renault standaard LED Pure Vision verlichting, klimaatregeling, Renault Handsfree Card en het R-Link navigatie- en multimedia systeem met Android-ondersteuning. Bij introductie is de Renault Captur ook als exclusieve Edition One-uitvoering beschikbaar. De exclusieve uitvoering, vanaf € 24.390, -, biedt boven de Intens-uitvoering onder andere: bekleding rundleder zwart inclusief verwarmbare voorstoelen, automatisch dimmende binnenspiegel, parkeersensoren voor en achter met achteruitrijcamera en Extended Grip®.

Private Lease prijzen voor de nieuwe Renault Captur zijn er vanaf € 345,- per maand.
Wie meer wil weten over de razend populaire Captur, doet er goed aan de Renault-dealer eens op te zoeken en daar rond te neuzen. Wordt je vast wijzer door…

Prijzen nieuwe Renault Captur

Bericht delen:

E-mail: [email protected]

Website: http://media.renault.nl

Volg ons op:

www.renault.nl – pers.renault.nl – www.renault.com – media.renault.nl – twitter.renault.nl – facebook.renault.nl

MG kijkt naar de toekomst met de E-Motion Concept

MG E-Motion 1Het blijft natuurlijk jammer dat het ooit zo iconische merk MG alleen in Engeland en China te koop is, maar gezien de geschiedenis is dat wel verklaarbaar. In het Verenigd Koninkrijk is men gek op de huidige modellijn van het merk die bestaat uit een compact en midi-SUV, maar tijdens de autoshow van Shanghai laat het merk zien dat het ook naar de toekomst kijkt. Daar stelde men de E-Motion voor. Een volledig elektrische super-sportwagen in conceptvorm die wat mij betreft zo in productie mag gaan. Als ze er dan ook maar eens een stuur aan de goede kant in zouden zetten en het ding ook hier leverbaar zouden maken. MG E-Motion 3Volgens MG is de Plug-in-sportwagen in staat om wel 500km ver te komen op een enkele acculading. De auto accellereert van nul naar 100km/u in minder dan vier seconden en hij is volledig aangesloten op het internet. Dat zou wijzen op mogelijkheden om in die toekomst ook volledig automatisch te rijden. Kijk je naar de lijnen van de nieuwe auto zie je dat men bij MG nog steeds fraaie sportieve auto’s kan bouwen die aan zullen spreken bij autoliefhebbers over de hele wereld. Of de E-Motion ook echt in productie wordt genomen is nu nog een vraag, maar het merk laat wel zien dat het met voldoende kapitaal achter de hand recht van bestaan heeft. En dat is MG meer dan gegund. (NP)

SEAT investeert in eigen toekomst…

SEAT 1920_1-img3817SEAT heeft 900 miljoen euro in de ontwikkeling van de nieuwe Ibiza en Arona gestoken. Dat heeft topman Luca de Meo bekendgemaakt tijdens het bezoek van de Catalaanse president Carles Puigdemont aan de SEAT-fabriek in Barcelona. Het bedrag maakt deel uit van de 3,3 miljard euro die SEAT tot en met 2019 wereldwijd investeert.
De vijfde generatie van de Ibiza – die vanaf deze week te bestellen is en vanaf juni bij de dealers staat – is ontwikkeld in Barcelona en wordt op productielijn 1 in de nabijgelegen SEAT-fabriek gebouwd. Hij rolt daar nog een paar maanden naast de vierde generatie Ibiza van de band en krijgt vanaf de tweede helft van 2017 gezelschap van de Arona, SEAT’s nieuwe compacte cross-over. In Barcelona worden ook de SEAT Leon en de Audi Q3 geproduceerd.

Ibiza 1701Ter ere van de productiestart van de nieuwe SEAT Ibiza bracht de Catalaanse president Carles Puigdemont een bezoek aan de fabriek. Tijdens dit bezoek benadrukte Luca de Meo dat SEAT is begonnen aan een groeispurt. De fabrikant introduceerde in de periode 2016 en 2017 vier nieuwe modellen en boekte vorig jaar zijn beste resultaat ooit, met een operationele winst van 143 miljoen euro. In 2016 spendeerde SEAT bovendien ruim 850 miljoen euro aan investeringen en ontwikkeling.

SEAT is een van de belangrijkste pijlers onder de Spaanse economie. De producent is goed voor zo’n 1 procent van het bruto binnenlands product van Spanje en voor ruim 4 procent van dat van Catalonië. Vorig jaar exporteerde SEAT voor meer dan 7 miljard euro aan goederen, wat 10 procent van de Catalaanse export is. De fabrikant heeft in de regio zo’n 14.000 mensen in dienst en is daarmee de grootste werkgever. Daarbuiten is SEAT goed voor ongeveer 84.000 indirecte banen.

Volvo’s eerste elektrische auto komt uit China…

Volvo XC60 T9 elektrischVolvo gaat zijn eerste volledig elektrisch aangedreven auto in China produceren. Dat heeft de Zweedse autofabrikant deze week tijdens de Shanghai Auto Show aangekondigd. Volvo baseert het geheel nieuwe model op het CMA-platform (Compact Modular Architecture). De volledig elektrische Volvo verschijnt in 2019 op de markt en wordt vanuit China wereldwijd geëxporteerd.
Volvo’s besluit om zijn eerste volledig elektrische auto in China te produceren, illustreert de centrale rol die China speelt in Volvo’s plannen op het gebied van elektrische mobiliteit. Ook onderstreept het besluit dat China een steeds belangrijker land wordt voor autoproductie.

Volvo elektrisch 1China is wereldwijd de grootste afzetmarkt voor auto’s met elektrische aandrijving. Het land heeft ambitieuze doelen gesteld en stimuleert de verkoop van volledig elektrische auto’s en hybrideauto’s om het probleem van luchtvervuiling in de zeer drukke steden te verlichten. Volvo stelt zich ten doel om tegen 2025 een miljoen auto’s met elektrische aandrijving te verkopen – volledig elektrische auto’s én hybrides. Volvo werkt ook aan een volledig elektrische auto op basis van het SPA-platform (Scalable Product Architecture). Verder is Volvo van plan om van elk model een plug-in hybride op de markt te brengen.

Volvo heeft drie productiefaciliteiten in China. De eerste is in Daqing, waar Volvo de 90-serie produceert. In Chengdu bouwt het de 60-reeks en in Luqiao de nog te introduceren nieuwe 40-serie.

Marktplaats Auto groeit en bloeit…

Audi verkoop MarktplaatsVrijdag 7 april jl. tikte Marktplaats Auto’s de 200.000ste ‘live listing’ aan. Het is voor het eerst dat er tegelijkertijd meer dan 200.000 auto-advertenties online op het handelsplatform stonden. Het aanbod van professionele dealers op Marktplaats liet dit kwartaal een groei van 2,22 procent zien en ook het aanbod particuliere auto’s is gegroeid met 16 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016. De verwachting is dat later dit jaar substantieel 200.000 auto-advertenties online staan.
De 200.000ste auto-advertentie was een Audi TT 2.0 Tfsi Coupe. De wagen is geplaatst door Olav Heijblom uit Geldrop. Marktplaats verrasste meneer Heijblom met bloemen en de zwarte Audi TT coupe was de hele dag topadvertentie op het platform.

PrintMet de groei van het auto aanbod en dagelijks 70.000 leads van autozoekers bewijst Marktplaats dat het de grootste autoportal is voor iedereen die zijn auto wil verkopen. Voor zowel de professionele dealer als de particulier.

Marktplaats investeerde afgelopen jaren in autopubliekscampagnes en is onder andere verbonden aan het Nationaal Automotive Congres, de Zakenauto van het Jaar verkiezing en de Dealerholding Top 100. Daarnaast blijft Marktplaats webinars en automotive-congressen organiseren om kennis, succes en netwerk te delen met de branche. Hiermee is Marktplaats in de toekomst ook een zekere factor voor de verkoop van nieuwe en tweedehands auto’s voor de zakelijke markt.