Winterbanden in Duitsland

WintertekenWie in deze periode richting Duitsland rijdt weet het wel. Bij de oosterburen zijn winterbanden verplicht. Wie met zgn. zomerbanden onderweg gaat en met gladheid of sneeuw te maken krijgt en bijvoorbeeld niet meer vooruit kom of dvan de weg glijdt, mag naast de kosten voor sleepdiensten etc rekenen op een boete en een aantekening op naam op je rijbewijs. Daarnaast kan het zijn de verzekeraars heel moeilijk doen over uitkering van de schade. De geroutineerde chauffeurs weten dit wel en nemen hun maatregelen maar in Nederland is de winterband voor een minderhheid een optie. Kumho all season Solus HA31Oorzaak ons toch vaak gematigde winterweer. Omdat de Duitsers ok wel snappen dat die dubbele bandensets een dure investering zijn voor veel particulieren stonden ze tot nu toe ook M en S banden toe, mits voorzien van een winterteken (sneeuwvlok en berg). Dat gaat op redelijk korte termijn veranderen. Die voor ons land ideale banden, immers een compromis tussen zomer en winterbanden, mogen na 2024 niet meer worden gevoerd tijdens het winterseizoen op de Duitse wegen. Wie ze nu op de auto heeft zitten (met productiedatum banden tot en met 31-12-17) mag er voorlopig nog mee blijven rijden, mits de profieldiepte 4 mm bedraagt. Minder dan die diepte (i.v.m. grip op gladde wegen) is niet toegestaan. OLYMPUS DIGITAL CAMERAWie op M & S banden rijdt zonder winteraanduiding mag uberhaupt daarmee niet meer Duitsland in. De wetgever daar ziet die banden als zomerbanden. Overigens zijn de boetes voor overtreding van dit gebod nog niet zo hoog. Vooor ongeschikte banden betaal je 60 Euro, wie hinder veroorzaakt betaalt nog eens 80 Euro extra en als de auto toebehoort aan een verhuurder of leasemaatschappij krijgt die als kentekenhouder ook nog eens een boete van 75 Euro. Het Duitse strafpuntensysteem zorgt er voor dat op je rijbewijs een strafpunt komt te staan. En wie er daarvan een aantal verzamelt kon zijn rijbewijs wel eens kwijt raken. Al deze wetgeving wordt uiteraard actueel bij winterse gladheid. En staat helemaal los van het gebruik van sneeuwkettingen in heuvel- of bergachtig terrein. (ANWB)

Lees ook:Winterbanden en verzekering: In welke landen zijn winterbanden verplicht
Lees ook:Winterbanden nu wettelijk verplicht in Duitsland
Lees ook:Niet rijden op winterbanden in de zomer….
Lees ook:Op weg naar Duitsland? Let op..boetes zijn verhoogd!
Lees ook:Feiten en fabels over winterbanden….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.