Tsjechisch blik

Ook in Nederland sporadisch te vinden; Tsjechische blikken trucks op schaal

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik er voordien nog nooit van gehoord had. En toch haalde ik via mijn postvrienden in het vroegere communistische Tsjecho-Slowakije heel wat, nu uniek en flink duurdere, modellen uit die streken. Zowel vliegtuigen als auto’s. Omgerekend kostten ze voor ons vrijwel niets, maar voor de gemiddelde Tsjech waren ze best prijzig. Hoe dan ook ik kwam voor het eerst na enige tijd weer eens in Tsjecho-Slowakije gedurende het jaar 1992 en vond daar toen een aantal blikken vrachtwagens van het merk Kadcar. Tatra’s, van die hele grote trucks, in schaal 1:43. Blik is een wonderlijk materiaal dat eigenlijk zijn grootste bloeiperiode kende in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Japan en Duitsland waren de fabricagelanden, het zette de speelgoedindustrie daar weer volledig op poten. Echte schaalmodellen in dat materiaal uitgevoerd kende ik eigenlijk niet zo, althans ik keek er niet naar om.

Deze leuke Hawkeye ladderwagen was mijn eerste Kovap-retromodel

Tot ik in die jaren na de ‘omwenteling’ voor weinig Tsjechische centen een hele serie schitterende modellen ontdekte van het merk Kovap-Retro. Het bleek te gaan om een serie vrachtauto’s van het Amerikaanse merk Hawkeye waar ik tot dan nog nooit van had gehoord. Maar de Tsjechen maakten er kennelijk een hele serie voertuigen van in schaal 1:35.

Deze Mercedes ladderwagen stamt oorspronkelijk van het Duitse merk Kellerman

De eerste die ik aan mijn verzameling toevoegde was een mooi ladderwagen van de brandweer. Later vind ik een gesloten vrachtwagen en een ambulance op basis van dezelfde auto. Maar ook een fraaie Mercedes cabriolet met caravan, een VW busje en een heel leuke (Duitse) lijnbus met Tsjechische opschriften. Het spul was uiterst betaalbaar, oersterk en heel mooi afgewerkt. En zo bouwde ik de collectie van dat blik steeds verder uit. Er kwam een stoomwals bij, met opwindmechaniek, in de grote schaal 1:20. Het apparaat rijdt heen en weer zoals die walsen dat vroeger ook altijd deden om asfalt aan te drukken. Het werd nog leuker toen ik ook een Tatra T-815 Rallywagen vond, een truck die in 1995 deelnam aan de fameuze Parijs-Dakarrally. De auto had een hogere graad van afwerking dan de andere blikken voertuigen en bezat doorzichtige plastic koplampen en rubber banden met profiel. Kortom al dat blik was fantastisch mooi. IK deed er indertijd eens een stuk onderzoek naar. Wat was dit voor fabrikant en waarom de keuze voor Duitse onderwerpen? Dat bleek simpel. Het was in licentie gebouwd blikken speelgoed op schaal van de vroeger beroemde fabrikant Kellerman uit de de Duitse Bondsrepubliek. Die was begin jaren zeventig gestopt met produceren en de mallen van dat spullen waren verkocht aan de Tsjechen.

Er bestaan verschillende uitvoeringen van de Tatra rallytrucks, deze stamt uit de jaren voor de omwenteling..

En die bouwden de oorspronkelijke serie uit met een reeks eigen ontwerpen. Zoals de uit 1998 stammende schitterende Tatra vliegveldbrandweer die ik in Praag kocht, maar ook een heel fraaie Mercedes ladderwagen die ik vond in het zelfde winkeltje in Mlada Boleslav waar ik mijn eerste blikken Tatra’s vond in 1992. Ook een heel leuk gemaakte heftruck ging mee naar huis. Intussen was er ook in mijn gezelschap vaak een verzamelaar te vinden van dit spul en zo zag ik ooit een cameraman van de Tros een grote bouwkraan van blik mee naar huis nemen (giga-doos) die helemaal werkte, draaide en hees. Allemaal voor prijzen waar je nu van droomt. IK kom er niet meer, in dat fraaie land, maar heb wel ontdekt dat er een importeur is opgestart voor dit fraaie modelwerk en dat die voor de meeste modellen prijzen rekent van ergens tussen de 20 en de 50 euro. Ze zijn het absoluut waard die uiterst mooie en sterke blikken Tsjechen, maar ik ben wel blij dat ik de meeste exemplaren nog heb kunnen aanschaffen toen men er hier nog totaal geen belangstelling voor had. Ze maken me telkens nog blij als ik ze weer eens beet pak en oppoets. Het doet me ook denken aan die jaren dat ik daar in Tsjechië vaak zo druk was, maar toch vaak de tijd nam om even ‘tien minuutjes’ in die winkeltjes rond te scharrelen tussen de indertijd ongewenste Tsjechische speelgoederen. Nu blijken ze een prima aanvulling op mijn collectie te zijn geworden…….      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gevonden in Praag

Lees ook:Leuke vondsten
Lees ook:Geen hoon voor een kloon
Lees ook:Had ik nu toch maar……
Lees ook:Verzamelaarsvreugde
Lees ook:Taxatieverschillen

2 reacties op “Tsjechisch blik

 1. Joffrey

  Weet iemand toevallig wanneer die rood-witte Tatra 815 met racenummer 504 (maar dan de echte) in Parijs-Dakar meereed? Vind hem wel leuk.
  Vond ergens iets dat hij in de 50ste Dakar-Rally zat, maar als de lijst op Wikipedia volledig is, zit die auteur die over de 50ste Dakar-rally spreekt, er toch flink naast. Volgens Wikipedia hebben we dit jaar nog maar de 34ste editie gehad.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Leo

   Zal ergens in de jaren negentig zijn geweest, toen deed Tatra nog verwoede pogingen haar imago van voor de zgn. Wende overeind te houden. Je moet er op internet wel wat over kunnen vinden denk ik.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.