Column: De 24-uurs gekte van Le Mans

Het is alweer een week geleden dat de Audi R10 weer als eerste over de streep kwam pruttelen met z'n diesel-naaimachine. Normaal gesproken zat een weekend lang aan de buis gekluisterd en ging mijn wekker op zondagochtend in alle vroegte af om te zien wat er die nacht gebeurd was. Dit jaar ging het even anders. Ik ging erheen, en heb de gekte van Le Mans meegemaakt.

Alleereerst even over die Audi en de Peugeot 908. Daar is niets aan. Waar de V8-motoren van de Corvettes en de Panos woest stampend voorbij dreunen en de V12's van de Aston Martins en de Ferrari's het op een gillen zetten, zoeven de Audi's en Peugeot's in alle rust en stilte voorbij. Hard gaan ze zeker, maar door het ontbreken van geluid wekken ze de indruk dat ze aan hun dagelijkse tripje naar de bakker bezig zijn. Als je voor de TV zit merk je weinig verschil, maar als je langs de kant staat te springen is dat een behoorlijke domper op het racegeweld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groot deel van het publiek begon te juichen zodra de eerste Audi crashte.

Nee, dan heeft Le Mans Legends toch een streepje bij me voor. Kippevel bezorgde me het, toen tientallen klassieke racewagens tegelijk hun bejaarde motoren tot leven wekten. Hoe prachtig is het om te zien dat een Corvette uit de jaren '50 in dezelfde race meerijdt als een Lola uit de jaren '80. En niet zo zachtjes ook. Nee, deze race-veteranen worden niet gespaard. Er wordt geboenderd met deze peperdure wagens, zoals dat vroeger ook gebeurde. En bij oude wagens hoort een oude man. Sir Stirling Moss stapte voor de paar laatste ronden in een Aston Martin DBR1/2 waar hij in 1958 en 1959 ook mee gereden heeft.

Maar toch, het was niet zozeer de race zelf die zoveel indruk op me heeft gemaakt. Het waren al die duizende autogekken uit heel Europa, als een bij elkaar geraapt feestvierend zooitje. En dan met name hetgeen ze meenamen als vervoer. Ik heb nog nooit zoveel Aston Martins, Lotussen, Ferrari's, Lamborghini's, Corvettes, Porsches, Jaguars, TVR's, kitcars en ander bijzonder spul bij elkaar gezien. Heel Le Mans stond ermee volgebouwd. Ja, dat is lastig als je even met de auto een boodschap wilt gaan doen, maar oh zo feestvreugde-verhogend. Ik zeg: Volgend jaar weer!

Lees ook:Dubbelslag Peugeot in Le Mans
Lees ook:Band houdt Peugeot van zegen in Sebring
Lees ook:Audi wint in Le Mans
Lees ook:Sportief succes Peugeot
Lees ook:Dubbelslag voor Peugeot bij Cupracing

Eén reactie op “Column: De 24-uurs gekte van Le Mans

  1. tweedehands auto's

    Mooi column geeft hier maar weer eens aan dat zoveel liefhebbers bij elkaar toch goed kan gaan!
    Hoe anders is dat bij een andere sport!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.