Fiat koopt Zastava

Zastava Punto

De Italiaanse autobouwer Fiat is bezig met een opmerkelijke expansiepolitiek. Een van de meest opvallende overnames betreft de definitieve aankoop van een groot deel van het aandelenpakket bij het vroegere Joegoslavische merk Zastava. Dat merk was ook bij ons indertijd nog wel bekend, maar heeft zich de laatste jaren nog slechts bezig gehouden met de productie van de Fiat Punto voor de eigen markten van de Balkan. Volgens berichten uit de Oost-Europese autopers zou Fiat een kleine honderd miljoen Euro investeren in Servie waar de Zastava-fabrieken te vinden zijn en krijgt het Italiaanse concern daarmee een meerderheidsbelang van 67%. De nieuwe benaming voor Zastava wordt Fiat Srbija. Fiat zal bijdragen aan de benodigde investeringen van 700 miljoen Euro die ervoor moeten zorgdragen dat de Servische Fiatfabriek over enkele jaren al meer dan 200.000 Fiat’s kan produceren, waaronder twee nieuwe modellen die bedoeld zijn voor de Zuidoost-Europese markten. Naar verwachting kan deze nieuwe Fiatfabriek een soortgelijke rol gaan spelen als Dacia dat doet bij en voor Renault. Wij zijn benieuwd naar de resultaten. De relatie tussen Fiat en Zastava is overigens al zeer oud, de meeste voormalige Zastava-modellen baseerden zich op licenties van oudere Fiat-modellen.

Lees ook:Fiat neemt Zastava over
Lees ook:Van droevige kwaliteit; de Zastava Yugo 45-55
Lees ook:Ooit modern, best geliefd, nu vergeten; Zastava 101!
Lees ook:Lancia? Hoe nu verder?
Lees ook:Europese autoverkopen op drift…

2 reacties op “Fiat koopt Zastava

  1. tweedehands auto's

    Ben benieuwd wat daar uit gaat rollen,1 ding is zeker,straks hebben we de fiat kwaliteit voor een aanmerkelijk zachtere prijs!
    Goed voor de kleinere beurs

      /   Beantwoorden  / 
  2. Leo

    @TA – Grootste probleem is als altijd dat de kwaliteit van de auto’s voldoende op peil moet zijn om de zeer kritische Europese klanten te mogen bedienen. Fiat heeft in Polen meer dan voldoende leergeld betaald op dit punt. Het is niet alleen de prijs die het succes zal bepalen….mensen willen voor een lage prijs eigenlijk toch een geweldige auto. En die twee dingen gaan vaak niet samen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.