Autoverkopen eerste twee maanden – flinke terugval!

Volkswagen heeft met de Golf een stabiele factor coor haar verkoopsucces in huis..

Volkswagen heeft met de Golf een stabiele factor voor haar verkoopsucces in huis..

De cijfers over de eerste twee maanden zijn binnen. Ze maken niet vrolijk. De verkopen van nieuwe personenauto’s gingen alleen al in februari t.o.v. dezelfde maand vorig jaar met maar liefst 31,4% terug. Dit houdt in dat in twee maanden tijd de autoverkopen met ruim een vijfde deel zijn gedaald. RAI en BOVAG verwachten wel dat de komende AutoRAI een positieve impuls zal weten te geven aan de verkopen en zien ook wel heil in een sloopsubsidieregeling voor oude(re) auto’s. De afgelopen maand werden de meeste auto’s verkocht door Volkswagen, wiens Golf ook meteen het meest succesvolle model is dat in februari werd verkocht. Zien we in de lijst over twee maanden verkopen in 2009 ook nog winnaars? Ja zeker, zo verkocht Audi meer auto’s dan vorig jaar, met dank aan de A3 en A4-serie. Ford weet de schade aardig te beperken en verkocht een fractie minder dan in twee maanden van 2008. Bij Honda vieren ze ook vast feest, want na jaren lang dalende omzetten zit men daar weer flink in de lift. Hoewel de verkoopwinsten daar vooral zitten bij de twee kleine modellen Jazz en Civic. Premiummerk Jaguar houdt het ook op een zelfde resultaat als in 2008 geboekt, hoewel het totaal aantal verkochte roofkatten marginaal is ten opzichte van andere merken. Smart doet het ook iets beter dan vorig jaar en dat geldt ook voor Morgan dat dit jaar de verkopen met 300% ziet stijgen. In 2008 werden er namelijk geen sportauto’s van dat merk afgezet, dit jaar drie. Nissan blijft verrassenderwijs goed overeind, met dank aan de nog steeds goed verkopende Qashqai. Seat volgt de trend van Audi en verkoopt ook meer auto’s dan vorig jaar, maar dankt dit succes vooral aan de nieuwe Ibiza.

De nieuwe grote Skoda Superb doet het zeer goed en houdt de verkopen overeind voor de Tsjechen

De nieuwe grote Skoda Superb doet het zeer goed en houdt de verkopen overeind voor de Tsjechen

Bij Skoda zien we dat de nieuwe Superb het prima doet en daarmee de verkopen op redelijk peil weet te houden voor de Tsjechen. Opvallend ook dat volumemerk Volkswagen meer auto’s weet te verkopen in deze tijden. Vooral de Passat is een hit, terwijl de Golf het ook prima blijft doen. Opvallend zijn ook de verliezers dit jaar. Alfa bijvoorbeeld, dat een marginaal bestaan begint te leiden. Maar ook Cadillac dat dit jaar 90% verkoopverlies lijdt t.o.v. vorig jaar. Weggevaagd wordt ook Chevrolet (v/h Daewoo) en minstens opvallend de verkoopterugval van Dacia. In het bijzonder de vorig jaar nog mateloos populaire Logan MCV is kennelijk niet meer te slijten.

 

Ook Daihatsu zakt in razend tempo weg, wat ook geldt voor Chrysler en Dodge. Fiat zal blij zijn met de Nuovo 500, want die auto zorgt als enige model voor wat winst in het hele gamma. Opel leverde in twee maanden tijd ruim 4000 verkochte auto’s in en heeft alleen met de kleine Agila nog een beetje aardig lopend model in huis. Bij Kia is het ook al huilen met een pet op, daar zakte men met ruim 2200 auto’s terug en dat is enorm veel. Landrovers zijn er ook nauwelijks verkocht dit jaar, terwijl Mazda met smart wacht op modellen als de nieuwe 3. De PSA-groep daalde ook flink, net als die van topmerk Porsche. Saab is nauwelijks meer in staat om klanten te trekken, wat helemaal geldt voor het Koreaanse Ssangyong dat nog steeds de teller op nul heeft staan!  Kortom, er is werk aan de winkel in de branche. De lente is in aantocht, de mouwen moeten opgestroopt en er moet actiever worden verkocht. Maar dat zal men bij alle autobedrijven zelf ook wel begrijpen denk ik…. 

Mazda heeft behoefte aan nieuwe modellen, die komen er nu snel aan...

Mazda heeft behoefte aan nieuwe modellen, die komen er nu snel aan...

 

 

 

 

Lees ook:Autoverkopen twee maanden 2012; tien procent minder!
Lees ook:Duitse markt krabbelt iets overeind…
Lees ook:Autoverkopen eerste 10 maanden 2008
Lees ook:Volvo draait mooie cijfers…
Lees ook:RAI stelt verwachtingen bij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.