Modelfabrikanten maken zich op voor de Kerstverkopen

De Duitse speelgoedfabrikant maakt miljoenen goed gelijkende schaalmodellen 

De allergrootste autofabrikanten zouden hun vingers aflikkken bij het behalen van de aantallen geproduceerde auto's zoals die door modelproducenten worden gerealiseerd. En voor die laatste groep is het juist nu weer hoogtij….de kerst komt er aan namelijk..

Fabrikanten als Herpa of Wiking betalen flink voor het recht een klein HO-model van bijv. een nieuwe Audi te mogen maken...  

In de miniatuurautobranche is het momenteel hard werken geblazen. De kerstperiode komt er weer aan. Want vergis u niet, terwijl de verkoop van nieuwe auto’s wellicht onder druk komt te staan van de huidige financiële crisis, voor modelland geldt dit veel minder. Er zijn wel wat problemen natuurlijk, zo stegen de kosten voor de grondstoffen nogal aanzienlijk, maar in grote lijnen loopt het in deze handel goed door. De meeste fabrikanten richten zich op de eindejaarverkopen, die over het algemeen 60% van de totale jaaromzette uitmaken. Bij veel fabrikanten van modelauto’s komen in de weken die volgen tientallen nieuwe modellen uit.

HO-modellen van VW's T3 zijn nog steeds mateloos populair 

Vaak zijn dat nieuwe auto’s die door de fabrikanten van de grote broers als primeur zijn aangekondigd. De modelfabrikanten mogen deze overigens niet zo maar even overnemen. Daar komt bij dat ze meestal moeten kunnen beschikken over de actuele bouwtekeningen of computerontwerpen om te kunnen komen tot een daadwerkelijk en gelijkend schaalmodel. Daartoe is de medewerking van de betreffende autobouwer van essentieel belang en dat gaat niet altijd goed. Licenties zijn vaak duur en de autofabrikanten stellen nog wel eens als eis dat een bepaald model in eerste instantie slechts door de eigen organisatie mag worden verkocht. Jammer voor de verzamelaars die op een bepaald type zitten te wachten, want de prijs is dan vaak net even te hoog. Schuco komt dit jaar met in totaal 40 nieuwe modellen, het Duitse merk Wiking plant er 50 en dat houdt een behoorlijke planning en investering in voor de betreffende fabrikanten. Het is dan niet zo gek dat zelfs een net 2 centimeter lange van kunststof vervaardigde VW Passat CC van Wiking maar liefst € 11,65 kost in de winkels. Dat is flink veel meer dan een in China gemaakt 1:43 model van een soortgelijke auto dat onder het merk Hongwell op de markt wordt gebracht. Als je daar vier euro voor moet betalen is het al veel. En toch zijn die kleine HO-schaalmodellen nog steeds zeer populair. De hoge licentiekosten zijn trouwens voor heel wat fabrikanten van kleine auto’s reden om eerder te kiezen voor een oldtimer dan voor een laatste nieuw model. Maar dan kom je wel weer in aanraking met het probleem dat betrouwbare informatie over details vaak niet meer voorhanden zijn en de research voor de modelfabrikant een langduriger kwestie wordt.

Voor modellen uit vroeder tijd, zoals deze Wartburg van de Volkspolizei, zijn geen rechten meer verschuldigd 

Overigens is het ook nog eens zo dat van elk nieuw model een hele reeks prototypen wordt gefabriceerd. Soms tientallen, in het geval van een bouwdoos van een auto als door Revell worden geproduceerd, gaat het soms om honderden exemplaren. Overigens is het zo dat soms de wereld van het ontwerp wordt omgedraaid. Zo werden autobouwers als Lotus, Ford en Chrysler geïnspireerd door modellen die door Matell werden aangeboden in miniatuurvorm, terwijl we recentelijk een nieuwe Trabant zagen opduiken die door Herpa werd gebruikt om belangstelling te testen voor een nieuwe uitgave van het vroegere DDR-karretje. Intussen zijn er serieuze plannen om de New-Trabi daadwerkelijk in de 1:1 wereld te gaan bouwen. Dat geeft wel aan hoe serieus de wereld van het modelbouwen en verzamelen van miniaturen is geworden. Dat blijkt ook wel uit de omzetten; alleen al de Duitse fabrikanten draaien jaarlijkse omzetten van 400 tot 500 miljoen Euro. Er zijn autofabrikanten bekend die daarvoor zouden tekenen…..   

Lees ook:Autoverhuurders binden in..
Lees ook:Veel auto’s niet stabiel bij kop-staartbotsing
Lees ook:Peugeot is niet ontevreden
Lees ook:Subaru waarschuwt voor airbagproblemen
Lees ook:Babes op zondag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.