Modelverzamelen – meer dan zomaar een hobby

Dinky Toys zijn zeer geliefd maar ook duur... 

Alleen al in Nederland verzamelen duizenden autoliefhebbers serieus schaalmodellen van auto's. Soms om de waarde, maar meestal om het idee dat ze een unieke Ferrari bezitten of een zeldzame Ford van Dinky Toys…..

Wie serieus wil verzamelen heeft ook catalogi nodig 

Het verzamelen van automodellen is een wijdvertakte liefhebberij. Alleen in ons land zijn er duizenden mensen mee bezig, een deel daarvan heeft zich verenigd in de NAMAC. Maar ook op lokaal/regionaal niveau zijn er mensen die samen met elkaar genieten van de nieuwe aanwinsten of modellen ruilen met elkaar.

Je zou ook kunnen specialiseren op Oost-Europese modellen 

Er zijn liefhebbers in alle geledingen, leeftijden, en het is een hobby van alle tijden. Zolang er auto’s worden geproduceerd zijn er ‘speelgoedfabrikanten’ die modellen maakten. Vaak niet meer dan speelgoed, tegenwoordig in redelijke staat goud waard. Wie kent niet de aloude Dinky Toys en Corgi Toys uit de jaren na de tweede wereldoorlog. De kleine Matchboxjes. Later werden de meeste modellen professioneler gemaakt, kregen steeds meer detaillering en waren duidelijk minder bedoeld als speelgoed voor kinderen, maar als verzamelobject voor volwassenen. Diecast, plastic of blik, zoals deze Tatra, alles kan verzameld worden uiteraard...

En de oudere modellen kregen soms een verzamelaarwaarde die zijn weerga niet kende. Een unieke Dinky Toy doet zo maar 1000 Euro, en soms een veelvoud van dit bedrag. Maar het gaat natuurlijk verder. Franklin Mint stortte zich ooit, in de jaren negentig, op deze markt en maakte schitterende modellen, die bij aankoop al aardig aan de prijs waren. Prachtig gedetailleerd, vaak in China geproduceerd. Dat zelfde China dat in tien jaar tijd uitgroeide tot een van de meest belangrijke producenten van zeer gewaardeerde verzamelaarsobjecten. Waar bekende fabrikanten hun kleine auto’s laten bouwen, aan de lopende band en in grote aantallen, dat spreekt. Nog altijd is het een wonder, ook voor mij als hobbyist op dit punt, dat een zeer fraai gedetailleerd model in de schaal 1:43 kan worden verkocht voor de retailprijs van € 1,00. Ik kocht er onlangs zo een, van Hongwell/Carrararama, een Audi Q7. Schitterend afgewerkt, met briljante lichtgroene metallic lak, een interieur waar weinig op aan te merken is en een paar dikke SUV-velgen waarop ‘rubberen’ bandjes met profiel. Als ik die verkoopprijs ontdoe van belastingen en een stukje marge, en dan ook het transport uit de prijs haal, blijft er weinig meer over dan een kostprijs van 7-10 eurocenten. En dat is volgens mij minder dan en oer-Dinky indertijd, vijftig jaar geleden, kostte. Ongelooflijk. Hoe dan ook, ik profiteer van die lage prijzen, ik verzamel vrolijk verder en ga u in de komende logjes af en toe op de hoogte brengen van bijzondere aanbiedingen of vondsten. En als u iets wilt melden over een model uit uw eigen collectie. Laat maar weten. Auto.blog.nl is ook uw plekje tenslotte!     

Lees ook:De eerste met ruitjes…
Lees ook:Kost dat?
Lees ook:Taxatieverschillen
Lees ook:Bekender als schaalmodel; Plymouth DL Stationcar 1950
Lees ook:Voorbeeld voor Dinky Toys; Plymouth Woody Estate…

Eén reactie op “Modelverzamelen – meer dan zomaar een hobby

  1. J.M.A. Schrijver

    Ik heb 7 modellen van dinkytoys in de aanbieding.
    het zijn o.a. Bedford, tractor, kraanwagen, taxi, tankwagen en hillman minx.
    heeft u interesse, bel dan :0168-403008, of mobiel
    06-40494223
    Met vr.gr. J.M.A. Schrijver

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.