Taxatieverschillen

 

Ik zag in de krant een klein stukje over een Matchboxmodel dat in Engeland op een veilig werd getaxeerd op een bijna niet te geloven prijsniveau. En bedacht me toen dat dit model ook in mijn collectie staat te glimmen……..Hetzelfde model, maar toch net even anders…..

 

Matchbox is al decennia lang een naam die in verzamelaarkringen klinkt als een klok. Ook al startte het merk in de jaren vijftig als het alternatief voor het befaamde merk Dinky Toys. Kinderen (oh hun ouders) die zich die grotere en duurdere auto’s niet zouden kunnen veroorloven hadden dan de gelegenheid om zich alsnog die ene wensauto of zelfs een garage vol daarvan aan te schaffen. De schaal was ergens tussen 1:50 en 1:100 en werd voornamelijk bepaald door het doosje dat om de autootjes heen werd gedaan als verpakking. De zgn. Matchboxes. De bij verzamelaars zeer bekende serie 1-75 bevatten jarenlang erg interessante modellen die je meestal voor een redelijk prijsje op de kop kon tikken. Matchboxes hadden eerst metalen wieltjes, later waren die van plastic. Ergens in de jaren zestig zette Matchbox onder druk van de toen opkomende concurrentie (Hot Wheels) haar oudere modellen op zgn. Superfast-wieltjes waardoor de modellen ineens als een ‘speer’ over de vloerbedekking zouden kunnen razen. Ook werd ‘vering’ ingevoerd waardoor de modellen een veel grotere aantrekkelijkheid verkregen. Het gamma modellen breidde zich vanaf de jaren zeventig uit in een razend tempo en de huidige waarde van die latere modellen is een flink eind lager dan die voor de intussen vaak soms vijftig jaar oude oorspronkelijke serie. Onlangs werd een uit 1964 stammende Lincoln Continental geveild in Engeland. Taxatiewaarde: € 1867,00. Die Lincoln kreeg in 1970 Superfastwieltjes, maar bleef verder ongewijzigd. Juist die laatste versie heb ik in mijn collectie. Met een openend kofferbakdeksel en vering. Dat heeft die in Engeland geveilde Lincoln niet eens…… Taxatiewaarde van mijn exemplaar? Ergens rond de 25 Euro. Het kan verkeren……En dat alles door uitsluitend een paar wielen…….

Lees ook:De eerste met ruitjes…
Lees ook:Dat imago toch; M.G.
Lees ook:Bovenmaats; Lincoln Continental 1946
Lees ook:Honda meest betrouwbare merk….
Lees ook:Saaie Britse familiesedan – de Austin A40 Somerset

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.