Nur Links!

Afgelopen weekend. Ik draaide bij Weert de A2 op. Laatste stuk van mijn terugreis uit Duitsland. Richting hoofdstad. Het is niet al te druk. Ik kan aardig doorhalen, gemiddelde snelheid net boven het toegestane maximum, maar dan draait de motor van het werkpaard 2500tpm en kom ik meer dan mooi mee met de rest van het verkeer. Bij Eindhoven wordt de A2 breder, drie, soms vier banen, en op sommige stukken zelfs vijf of meer rijbanen naast elkaar. En ineens valt me iets op. Nederlanders zijn notoire ‘linksrijders’. Hebben ze vijf banen naast elkaar ter beschikking, zitten ze nog in baan 4 of 5 ook al rijdt er een kilometer of drie voor ze geen ander verkeer. Nu is het in Nederland zo dat je anders dan in de V.S. het geval is, niet rechts mag passeren. Je komt dus ‘officieel’ vast te zitten achter zo’n ‘plakker’. Na Den Bosch ging ik er toch eens op letten. Het zijn vooral Nederlanders die dit doen. De enkele Duitser die je voorbij komt gieren doet dit vooral op hoge snelheid, de Belgen doen dit ook en pakken dan de uiterste linkerbanen. Polen rijden ook graag in het midden. Wellicht omdat ze dan kunnen uitwijken als er een wiel van hun vaak wat oudere voertuigen af vliegt. Maar waarom Nederlanders dit zo graag doen? Twee banen links en twee rechts compleet vrij en toch in het midden blijven rijden. Des te opmerkelijker als je ziet dat sommigen pas op het allerlaatst diagonaal naar een afrit schieten omdat ze besluiten alsnog de snelweg te verlaten. Zou het liggen aan de rijopleidingen in ons land, of de gewenning aan echte snelwegen? Of zou het toch komen doordat wij menen dat we anderen ons weggedrag mogen opleggen? Dat onze interpretatie van de maximum snelheden moet worden afgedwongen bij anderen? Ik ben de meeste van die rijdende obstakels gepasseerd hoor, maar ik snap nu wel wat men in Duitsland omschrijft als het ‘Nur Links’ rijgedrag van ons Nederlanders. Ik heb het weer een uur of 1,5 mogen ervaren. Overigens is die A2 een heerlijke snelweg geworden. Als je een beetje mazzel hebt sta je in 2 uur van Amsterdam in Maastricht. Als je geen files tegenkomt of (uiteraard) van die linksrijders….

Lees ook:Altijd link(s) op de A2
Lees ook:Hufters heb je overal….
Lees ook:MINI zet maximaal in op Nederlandse productie….
Lees ook:Autodelen; we willen wel, maar doen het (nog)niet!
Lees ook:Tol betalen op de A2

4 reacties op “Nur Links!

  1. Tham

    Ja mij valt het ook steeds meer op dat er teveel links gereden wordt terwijl de rechterrijbaan vrijwel leeg is. Vind het oer lastig, want ik durf amper rechts voorbij te rijden. Omdat dat niet mag, maar ook omdat ik denk; stel dat ze ineens naar rechts gaan, dan knallen ze tegen mij aan.
    k Snap die linksrijders niet, want ze brengen anderen in gevaar en het geeft volgens mij ook meer filevorming.
    Het schiet dus echt niets op.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Leo

    @Tham – Het is een typisch Nederlandse kwaal. Hoewel je het in Engeland ook heel vaak ziet, maar daar heeft het uiteraard een andere reden…

      /   Beantwoorden  / 
  3. Tham

    Whahaaa. grapjes! Ik zou best graag eens naar Engeland gaan maar daar echt niet durven rijden. Dan gebeuren er zeker ongelukken als Tham daar tussen zou crossen ;) )

      /   Beantwoorden  / 
  4. Leo

    @Tham – Als Nederlandse dame achter het stuur ben je net als de meerderheid hier zo getraind in het constant links rijden dat je daar helemaal niet opvalt hoor…behalve dan door de plaats van het stuurwiel…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.