Nissan’s revolutionaire racemotoren…

114703_1_5De elektrisch aangedreven raceauto ZEOD RC, die Nissan inzet voor de 24-uursrace van Le Mans van dit jaar, krijgt versterking van een turbobenzinemotor. Het is een revolutionaire driecilinderkrachtbron van 1,5 liter cilinderinhoud. De motor weegt slechts 40 kilogram en levert 295 kW. Dat is meer vermogen per kilo dan een Formule 1-motor.

De Nissan ZEOD RC heeft alles in huis om op het vlak van prestaties in relatie tot brandstofverbruik nieuwe maatstaven te zetten. Dit is de eerste hybride raceauto in de historie van de 24-uursrace die op het Circuit de la Sarthe elke stint (die ongeveer een uur duurt) een complete ronde volledig elektrisch kan afleggen. Daarna neemt de nieuw ontwikkelde Nissan DIG-T R 1,5-liter driecilinder turbomotor de aandrijving over. De verbrandingsmotor is niet alleen licht en krachtig maar valt ook op door zijn verbazingwekkend compacte afmetingen. Het blok is slechts 500 mm hoog, 400 mm lang en 200 mm breed. Dat zijn de maten waaraan rolkoffertjes moeten voldoen om als handbagage mee te mogen aan boord van een vliegtuig. Alleen het gewicht van 40 kilogram zou niet voldoen aan de voorwaarden die luchtvaartmaatschappijen wereldwijd aan handbagage stellen.

114700_1_5De Nissan DIG-T R levert ruim 7 kW per kilogram en daarmee is een gunstiger kW-gewichtsverhouding dan de motoren die dit jaar in de Formule 1 worden gebruikt. De driecilinder kan maximaal 7.500 t.p.m. draaien en levert een maximumkoppel van 380 Nm.

De Nissan ZEOD RC neemt vanuit “Garage 56“ deel aan de komende 24-uursrace van Le Mans. Deze is door de Automobile Club de l“Ouest “gereserveerd“ voor racers met nieuwe en baanbrekende technologie die niet eerder is toegepast in deze Franse raceklassieker. Nissan zal de ervaringen met de ZEOD RC benutten voor de ontwikkeling van een toekomstige racer, die moet uitkomen in de LM P1-klasse van het FIA World Endurance Championship in 2015.

De Nissan ZEOD RC doorloopt de komende maanden een uitgebreid testprogramma voordat hij zijn debuut maakt in de 24-uursrace van Le Mans op 14 en 15 juni van dit jaar.

Lees ook:Nissan komt met elektrische raceauto; de ZEOD RC!
Lees ook:Striptease voor Nissan ZEOD RC
Lees ook:Nissan laat gamers racen
Lees ook:Nissan investeert wereldwijd in jonge raceteams
Lees ook:Nissan wil elektrisch gaan racen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.