MAN werkt samen in UR-BAN project…

MAN Research Project UR:BAN Green Wave AssistantMAN Truck & Bus speelt een belangrijke rol in het onderzoek naar efficiënter en veiliger rijden in stadsverkeer. Specialisten van de Duitse fabrikant nemen deel aan het twee jaar geleden gestarte samenwerkingsverband UR:BAN. De focus ligt op drie deelprojecten: interactie tussen mens en verkeer, uitwisseling van data tussen verkeerssystemen en omgevingscamera-oplossingen. Op 14 mei 2014 worden in het Duitse Braunschweig de tot dusver geboekte resultaten gepresenteerd. Het UR:BAN project loopt tot 2016.

MAN Research Project UR:BAN Green Wave AssistantIn het deelproject ‘Mens & verkeer’ staat de vraag centraal hoe informatie- en assistentiesystemen in voertuigen de chauffeur in druk stadsverkeer het beste kunnen ondersteunen. Voor MAN staat voorop dat de chauffeur zo min mogelijk mag worden afgeleid. De informatie moet zich beperken tot het hoogstnoodzakelijke en zo intuïtief mogelijk worden aangeboden, zoals reeds het geval is bij de rijstrookcontrole (LGS) en de afstand houdende cruisecontrol (ACC). In het deelproject over communicerende verkeerssystemen werkt MAN mee aan de ontwikkeling van een anticiperende ‘groene golf’-assistent. Dit systeem moet op drukke verkeersaders in de stad tijdwinst én brandstofbesparing opleveren. MAN werkt ook aan een systeem dat tijdens het rijden de omgeving rond een voertuig monitort.

05-MAN_Urban_HMI_1Het onderzoeksproject UR:BAN
UR:BAN is een samenwerkingsproject van in totaal 31 bedrijven, universiteiten, onderzoeksbureaus en stadsbesturen. Die werken samen aan bestuurdersassistentie- en verkeersmanagementsystemen voor betere stedelijke mobiliteit. Het doel: meer efficiency en veiligheid in het stadsverkeer. Er is een budget van 80 miljoen euro. Vijftig procent daarvan komt van het Duitse ministerie voor economie en energie. De focus is vooral gericht op de verkeersproblematiek in Europese steden omdat daar zo’n 70 procent van de Europese bevolking woonachtig is. Meer informatie over het onderzoeksproject UR:BAN is te vinden op www.urban-online.org.

Lees ook:Ford test nieuwe Car-to-car communicatie
Lees ook:Opel werkt aan zelf rijdende auto…
Lees ook:Evenwichtig ontwerp; de nieuwe Ford Focus!
Lees ook:Brussel denkt aan Europese tolheffingen
Lees ook:Ford Focus RS – ook leverbaar in blauw en wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.