Onderzoek Route Mobiel; automobilist niet bezig met dure brandstof!

Nederlanders trekken zich niets aan van de hoge brandstofprijzen. Bijna tweederde van de Nederlanders geeft aan zijn rijgedrag niet aan te passen. 17 procent zegt vanwege de torenhoge prijzen aan de pomp vaker de trein of de fiets te pakken om zo te besparen. Dat blijkt uit een peiling uitgevoerd door Route Mobiel onder 581 respondenten.

Ondanks de hoge brandstofprijzen zijn veel Nederlanders niet bereid privacy of gemak in te leveren om zo kosten te besparen. Carpoolen is de minst populaire maatregel: slechts 2,4 procent van de respondenten overweegt met collega’s mee te rijden om de kosten te drukken.
Ruim 12 procent van de ondervraagden heeft zichzelf door de hoge prijzen een zuinigere rijstijl aangeleerd. Met een zuinigere rijstijl kan een beetje automobilist gemiddeld zo’n 17 procent besparen. Wie jaarlijks 20.000 kilometer rijdt en normaal 1 op 10 haalt, kan door een zuinigere rijstijl 1 op 11,7 rijden. Bij een brandstofprijs van € 1,75 per liter kost dat de automobilist in plaats van € 3.500 nu € 2.991,45, een besparing van ruim 500 euro. Een kleine 2,5 procent van de respondenten geeft overigens aan geen maatregelen te willen treffen, maar wel extra hard te lobbyen voor een auto van de zaak.

Voor hen die menen dat besparingen er wel toe doen even wat tips voor een zuinigere rijstijl

· Rijdt het eerste kwartier extra rustig.
Een koude motor verbruikt twee keer zoveel benzine als een warme motor. Combineer korte ritten dus tot een lange rit, zodat je met een warme motor rijdt en minder verbruikt.

· Controleer de bandenspanning.
Check elke maand de bandenspanning van de auto. Laat de spanning desnoods ook een klein beetje hoger zetten dan gebruikelijk: zo rijd je namelijk zuiniger.

· Gebruik cruise control.
Gelijkmatig gas geven is zuiniger. Heb je geen cruise control, probeer dan gelijkmatig gas te geven. Liever continu 120 KM/u dan een onregelmatig lager of hoger tempo met veel remmen en weer gasgeven.

· Let op de toerenteller en schakel op tijd.
Zorg dat de motor rustig en gelijkmatig loopt, dat is efficiënter. Schakel op tijd: tussen 1500 en 3500 toeren is de richtlijn.

· Verbruik geen overbodige elektriciteit.
Achterruitverwarming kost 3% tot 5% extra brandstof. Vergeet ook het mistachterlicht niet uit te schakelen als het niet langer nodig is. Ook airconditioning zorgt voor extra brandstofgebruik.

· Combineer ritten.
Een koude motor verbruikt veel meer. Combineer verschillende korte ritten tot een lange rit, zodat je met een warme motor rijdt en minder verbruikt.

Route Mobiel is in 2004 opgericht en slaagde er na een luidruchtige start in om op een vernieuwende wijze Pechhulp services vorm te geven. Inmiddels is Route Mobiel uitgegroeid tot een van de bekendste Nederlandse merken met een netwerk van deskundige pechhulpverleners verspreid over meer dan 180 uitvalspunten in Nederland. Daarnaast is Route Mobiel actief in bijna alle landen van Europa. Naast pechhulp biedt Route Mobiel auto- en reisverzekeringen.

Lees ook:Geen idee waar dat lampje voor dient? Je blijkt niet de enige!
Lees ook:Nederlanders willen flexibeler autogebruik
Lees ook:Route Mobiel samen met Vakgarage
Lees ook:We ergeren ons gek….aan mede-inzittenden!
Lees ook:Shell gaat zuinig rijden stimuleren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.