Nieuwe fabriek voor recycling autowrakken…

ARN image001

ARN, de organisatie die verantwoordelijk is voor het milieuvriendelijk ontmantelen van autowrakken, zet met de bouw van een hightech fabriek in Tiel een belangrijke stap op weg naar 95% recycling van autowrakken. Nu al wordt 85% van een auto via recycling hergebruikt. De bouw van ARN’s fabriek in Tiel, waar shredderafval afkomstig van autowrakken verwerkt gaat worden, is in een nieuwe fase terecht gekomen. Nu de gebouwen zijn opgeleverd wordt begonnen met de installatie van de proceslijn. Vandaag konden persrelaties en genodigden al rondkijken in de fabriek, die eind november operationeel zal zijn.

Het ontwerp van deze fabriek is het resultaat van forse inspanningen: ARN steekt veel tijd, geld en energie in de zoektocht naar innovatieve technologie om afval zo efficiënt mogelijk, op een milieuverantwoorde manier te verwerken. Daarover is voortdurend overleg met de betrokken overheden, de industrie en brancheorganisaties. Met de fabriek komt een ambitieuze doelstelling van ARN binnen handbereik: in 2015 95% van elk autowrak recyclen. Onder de regie van ARN wordt nu al veel materiaal uit autowrakken gerecycled, ruim 85% van het gewicht van iedere auto. De stap naar 95% recycling is echter nog een grote.
Deze fabriek zal ook dienen als platform voor de verdere ontwikkeling van technologie en materiaaltoepassingen. Daardoor blijft Nederland voorop lopen op het gebied van recycling van auto’s en andere mobiliteitsproducten. Naast de recycling van autowrakken wordt de investering in deze fabriek bekostigd uit de verwijderingsbijdrage. Ook het onderzoek naar nieuwe recyclingtechnologie wordt hieruit betaald. Dat extra onderzoek is kostbaar maar ook hard nodig als gevolg van de snelle ontwikkeling van nieuwe materialen die worden toegepast in auto’s, o.a. om de CO2 uitstoot te verminderen en de opkomst van hybride en electrische auto’s. Om zeker te stellen dat daarvoor in de komende jaren voldoende middelen beschikbaar zijn en om de continuïteit van de verwerking van autowrakken niet in gevaar te brengen is besloten de verwijderingsbijdrage tijdelijk te verhogen: per 1 juli a.s. gaat de verwijderingsbijdrage voor elke nieuwe auto van 15 Euro naar 45 Euro. “Zodra het kan, zullen we deze verhoging weer terugdraaien, maar ook hier gaan de kosten voor de baat uit,” zegt Bebelaar. “En dankzij deze relatief geringe verwijderingsbijdrage leveren wij een structurele bijdrage aan een forse vermindering van afval. Dat is het daarom ook zeker waard.”

Lees ook:ADV: Nederland koploper in autorecycling: 95% van autowrak gerecycled
Lees ook:Auto’s nu al voor 95% gerecycled…
Lees ook:Duurzaamheid bij autosloop steeds beter in beeld…
Lees ook:ARN-Milieu-certificaat voor BMW-dealer
Lees ook:Keihard composiet voor nieuwe straatnaamborden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.