Duurzaamheid bij autosloop steeds beter in beeld…

voorraad auto'sHet beeld van de autorecyclingketen in Nederland wordt steeds completer. Zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde Duurzaamheidverslag over 2014 van ARN, het Nederlandse expertisecentrum dat invulling geeft aan recycling en duurzaamheid binnen de mobiliteitsbranche. Eén van de belangrijkste drijvers is de Europese recyclingdoelstelling van 95% waar alle lidstaten in 2015 aan moeten voldoen. Dit betekent dat 95% van het gewicht van een auto gerecycled en nuttig toegepast moet worden. Grondstoffen worden teruggebracht in de keten waardoor de sector bijdraagt aan de transitie naar een meer duurzame en circulaire economie.

Nederland is één van de landen die op dit moment al aan deze recycledoelstelling voldoet. In 2014 is een recyclingprestatie van 96% behaald, onderverdeeld in 86,1% recycling aangevuld met 9,9% nuttige toepassing in de vorm van energieterugwinning.

Talbot Horizon - derelictOm de keten verder inzichtelijk te maken, heeft ARN in 2014 verschillende verbeteringen doorgevoerd in de manier van rapporteren over de recyclingprestatie. Aanleiding voor de verbeteringen was onder andere een rapportage van de toezichthouder in de sector, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Een voorbeeld van verbetering in de rapportage dat hieruit voortkwam, is het verrijken van de monitoring van de keten door het aansluiten van de gegevens van de zogenaamde ‘tussenhandelaren’, bedrijven die de wrakken inkopen bij het autodemontagebedrijf en verkopen aan het shredderbedrijf.

De meest waardevolle stap die ARN zet in het toekomstbestendig maken van haar rapportage, is het uitvoeren van drie shredderproeven. Voor elke proef worden 400 autowrakken verzameld die een representatieve weerspiegeling vormen van het Nederlandse wagenpark. De uitkomst van de proeven levert ARN een nog nauwkeuriger inzicht in de prestaties van de keten. Deze inzichten zal ARN over het jaar 2015 inzetten voor de vaststelling van de recyclingprestaties.

Lees ook:Auto’s nu al voor 95% gerecycled…
Lees ook:Zuinigheid voorop bij Total
Lees ook:Speciale software van Total….
Lees ook:Total´s nieuwe tool voor fleetmanagers…..
Lees ook:Innovatieve studenten gevraagd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.