Auto Bosma failliet…

ALD22 - Hyundai Pony TLS RAI 0281 - Scan10256

Zo maar een heel klein berichtje in de lokale krant. De Amstelveense Hyundai-dealer Auto Bosma heeft het niet kunnen redden en is failliet verklaard. Op zich geen schokkend nieuws en al helemaal niet als je het afzet tegen wat er zich elders in autoland wellicht allemaal afspeelt. Maar mij deed het toch even schrikken. Niet omdat ik de huidige eigenaren van het bedrijf goed kende, maar wel de oprichter en naamgever van dit dealerbedrijf. Die woonde ooit een paar stratenvan mij vandaan in Amsterdam en zette later een garagebdrijf op aan de hoofdstedelijke Rozengracht. Daar was hij een paar jaar Toyotadealer en schakelde in 1978 over op het toen piepkleine en totaal onbekende merk Hyundai. Het dealerbedrijf waar ik in die jaren zelf werkte deed hetzelfde en hij kwam ‘even kennismaken’ met zijn collega’s. Henk Bosma, want daar gaat mijn blogje nu over, was een harde werker en je kon erg met hem lachen soms, maar hij was ook een lastige concurrent. Ook bleef hij, in tegenstelling tot vele andere pioniers uit die tijd, het Koreaanse merk door dik en dun trouw. Op zeker moment moest hij van de Rozengracht in Amsterdam verdwijnen en in overleg met de nieuwe Hyundai-importeur vestigde hij zich onder een andere naam in Amstelveen, ongeveer voor de deur van het KLM-hoofdkantoor. Een mooie locatie en voor het eerst een fraaie showroom. Zijn zoon nam na verloop van tijd de zaak over en werkte keihard om zijn aantallen te halen, maar redde het toch niet in zijn gevecht tegen de steeds maar weer strengere wensen en verlangens van fabrikant en importeur. Een tweede Hyundai-dealer in Amstelveen maakte hem het leven extra zuur en dat zal zeker hebben geleid tot het definitieve einde van het dealerbedrijf met deze rijke historie. Want ik denk dat ik niet zo slecht gok als de bedrijfsvoering van Auto Bosma en haar rechtsvoorgangers teruggaat tot het begin van de 20e eeuw. Doodzonde van al dat harde werken!!

Lees ook:Weer Citroendealer failliet
Lees ook:De een zijn dood is….
Lees ook:Renault Amsterdam wordt Arend Auto
Lees ook:Groot onderhoud N522 bij Amsterdam
Lees ook:Helft werknemers is forens

3 reacties op “Auto Bosma failliet…

  1. Roberto

    Ik ken de 2e generatie dan weer; Ron & Anneke werkten keihard voor “hun” medewerkers en bedrijf. Erg jammer dat zelfs zo’n familiebedrijf het onder de huidige omstandigheden niet meer kan redden. Ik wens alle betrokkenen veel sterkte en minder zorgen in de nabije toekomst.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Joost

    Wat een vervelend bericht. Zelf ook zelfstandig ondernemer weet ik hoe hard je moet werken voor een eigen bedrijf. De laatste periode maakt het extra moeilijk. Ook ik wens alle betrokkenen veel sterkte en minder zorgen in de toekomst.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Peter

    Goh. Dat is toch wel even schrikken. Kon ze telefonisch niet te pakken krijgen voor een service-beurt. Telefoonnummer bestond niet meer. Ben ik gaan Googelen en vond dit bericht. Erg jammer. Vriendelijke zaak en altijd erg goed geholpen. Sterkte voor directie en medewerkers!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.