Helft werknemers is forens

Eind 2011 werkte bijna 56 procent van de werknemers in een andere gemeente dan die waar zij woonden. Vooral de grotere steden trekken veel forenzen. De helft van alle trajecten op dit gebied met de meeste forenzen voert naar Amsterdam.

Eind 2011 reisden bijna 4,5 miljoen werknemers voor hun werk naar een andere gemeente dan waar zij woonden. 3,6 miljoen mensen werkten in dezelfde gemeenten als waar zij woonden. Daarmee is bijna 56 procent van alle werknemers forens. In 2006 was het aandeel forenzen vrijwel even hoog. De grote steden zijn de sterkste trekkers van forenzen. Deze zijn vooral afkomstig uit de gemeenten in de directe omgeving. Het grootste aandeel werknemers, dat in een andere gemeente werkt, had de (kleine) gemeente Onderbanken in Zuid-Limburg: ruim negen op de tien. Op de Waddeneilanden was daarentegen drie kwart werkzaam op het eigen eiland. Ook in de grote steden is het aandeel dat in een andere gemeente werkt relatief laag. Van de twintig grootste gemeenten zijn Nieuwegein en Haarlemmermeer (Schiphol) verhoudingsgewijs het meest in trek bij forenzen van elders.

Kijk je naar de trajecten met het meeste forenzenverkeer is duidelijk dat Almere-Amsterdam daar veruit aan de kop gaat. Amsterdam trekt daarnaast ook forenzen uit Purmerend, Zaanstad, Amstelveen, Haarlemmermeer en Haarlem. Elke dag zijn dat meer dan 100.000 mensen! Daarvan is een vijfde deel afkomstig uit Almere! Geen wonder dat daar dus altijd files staan. (CBS)

Lees ook:Woon-werkverkeer nog steeds primaire oorzaak files…
Lees ook:Renault certifikaat voor Allego oplaadstations…
Lees ook:Ongebreidelde graaicultuur overheden..
Lees ook:Bij Den Haag sta je het langst in de file…
Lees ook:Grote steden blijven drukst qua autobezit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.