Toyota’s waterstof hybride-auto

Een auto die je niet zo maar over het hoofd zal zien op de Autosalon van Genève is de door Toyota ontwikkelde FCV-R. FCV-R staat voor Fuel Cell Vehicle – Reality & Revolution. En die laatste twee woorden mogen behoorlijk letterlijk worden genomen, want al in 2015 nam het Japanse merk een van de FCV-R afgeleide middenklasse sedan met brandstofceltechnologie in productie. Behelpen is het met deze auto beslist niet. De waterstofauto is het resultaat van 20 jaar intensief testen en presteert volgens de fabrikant in het wervende persbericht net zo goed als vergelijkbare auto’s met een conventionele motor. En het mooie is: uit de uitlaat komt slechts waterdamp!

Het voordeel van deze waterstoftechnologie is dat de luchtkwaliteit in ons milieu er van profiteert. Vooral de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden staat op dit moment zwaar onder druk door de toenemende mobiliteit. Auto’s die zijn uitgerust met een brandstofcel produceren echter geen ziekmakende stoffen als NOx, PM en (andere) fijnstoffen. De in eigen huis ontwikkelde Full Hybrid technologie – die we terugvinden in de Prius, Auris en (binnenkort) Yaris – kan eenvoudig worden aangepast zodat de aandrijflijn ook geschikt wordt voor plug-in hybride voertuigen. De Fuel Cell techniek van Toyota is mooi efficiënt: het kan tot wel 83% van de in waterstof aanwezige energie omzetten in elektrische aandrijving op de wielen.
In het studiemodel van de FCV-R komen geavanceerde techniek en een intelligent ontwerp samen. De baanbrekende auto combineert technologische innovaties met gebruiksgemak en een futuristisch ontwerp. Zijn styling duidt op een mogelijk volgende stap van de designtaal van Toyota. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in de W-vorm, die we terugzien in de voor- én achterzijde. De vorm symboliseert het koelsysteem van de brandstofcel, maar het geeft de FCV-R vooral een aerodynamisch silhouet. Het zou interessant zijn om deze auto binnenkort bij de Toyota-dealers aan te treffen. Maar er zijn nog wel wat zaken die dan moeten worden geregeld. Maar Toyota laat hiermee wederom zien zwaar in te zetten op schonere manieren om haar modellen aan te drijven.

Lees ook:Samenwerking BMW en Toyota
Lees ook:Toyota; serieus bezig met brandstofcel-auto…
Lees ook:Waterstofbus bij Toyota
Lees ook:Toyota gunt een kijkje in de toekomst; C-HR!
Lees ook:Mercedes-Benz; look into the future!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.