Autoverkopen eerste acht maanden – bijna vier procent verlies!

Toyota was het best verkopende merk in augustus 2008 

Heel even had het er alle schijn van dat de Nederlandse automarkt zou worden gevrijwaard van de economische mailaise elders. Maar augustus laat zien dat ook de Nederlandse autokopers minder snel een beslissing nemen en als ze dat dan al doen ook nog kiezen voor klein, kleiner, het kleinst….

De nieuwe Fiesta zal er vermoedelijk voor gaan zorgen dat Ford Opel passeert in de top 3 

Het eindresultaat liegt er niet om, augustus was niet zo’n beste maand voor de vaderlandse autobranche. Er werden bijna 4% minder nieuwe personenwagens verkocht als dat het geval was in augustus vorig jaar. Daardoor loopt de totale markt ten opzichte van 2007 nu 1,2% achter. Opvallend is wel dat in de maand augustus Toyota de grootste aantallen schreef (met dank aan de Aygo, het best verkochte model van Nederland), gevolgd door Volkswagen, Opel, Ford en Peugeot. De onderlinge verschillen waren niet eens zo bijster groot. Bij de best verkopende modellen zie we ook eigenlijk geen enkel middenklasser of grote type auto meer. De tijd van de stadsauto’s lijkt aangebroken.

Audi staat al weer een paar jaar vast op de tiende plek, maar verkoopt toch minder dan vorig jaar...

In de top 30 van best verkopende merken Is de top 5 vrijwel ongewijzigd gebleven, zij het dat Ford als enige van die groep substantieel meer auto’s verkocht dan vorig jaar. Ondanks het succes van de Aygo snakt Toyota naar de nieuwe Avensis en nog wat nieuws om de verkopen weer naar de top 3 te kunnen brengen. Ook bij de plaatsen 6 t/m 10 zien we weinig verschuivingen. Hyundai’s nieuwe modellijnen schijnen te zorgen voor wat meer kopers dan vorig jaar rond deze tijd waarmee de Koreanen nu redelijk vaste voet hebben op de negende plek van de ranglijst.

Peugeot doet het goed met de 308 en de 207, maar de kleine 107 legt het toch compleet af tegen de uit dezelfde fabrike komende Toyota Aygo 

BMW doet het ook goed en blijft redelijk stabiel op de tiende plaats hangen. Daarna wordt het spannender. Het middenveld laat wat meer beweging zien. Zo zakt Volvo van de 8e naar de 12e plek, is ook voor Kia 2008 geen fijn jaar, het Koreaanse zustermerk van Hyundai staat nu op 14. Seat behoudt maar net de 15e plek, maar wordt op de hakken getrapt door Mercedes-Benz. Nissan steeg een plaatsje en deed dit ten koste van het maar niet naar 10.000 eenheden oprukkende Skoda. De Tsjechen moeten ook nog de hijgende adem van Daihatsu in de nek dulden, want de Japanners hoeven maar een geringe inspanning te leveren om de Volkswagendochter het leven extra zuur te maken. OP 20 staat nu Honda dat het flink beter doet dan vorige jaren vaak het geval was. Bij Mazda werd de remparachute uitgegooid en daardoor stijgt dit merk weer een plekje naar 21. Het fancy merk Chevrolet (v/h Daewoo) blijft maar terugvallen en staat nu op 23. Daar krijgt het binnenkort vermoedelijk concurrentie van Dacia dat nu ten koste van Mini de 24e plek bezet en vast in de top 30 is gezeteld. Bij Alfa Romeo kijken ze uit naar de nieuwe kleine modellen om de vrije val van het merk om te kunnen gooien in een terugkeer naar meer bij de status van dit merk passende noteringen. In totaal werden er flink wat minder Alfa’s verkocht in acht maanden tijd dan bijvoorbeeld in een maand van het merk Peugeot. Dat geldt ook voor Saab. Het wil maar niet lukken om de verkoop van de Zweedse GM-dochter weer eens vrolijk makend te krijgen. Dat geldt ook voor Chrysler, waar sinds de splitsing van Mercedes ook weinig vrolijk makende aantallen auto’s worden verkocht. De rij wordt gesloten door het al enige tijd op de laatste plek hangende Japanse nichemerk Subaru dat nu wel wat meer auto’s verkocht dan vorig jaar, maar met een verkoop van 97 auto’s in een maand tijd de kost voor de dealers niet zal kunnen verdienen.    

Lees ook:Autoverkopen augustus, plus 7,8%..
Lees ook:Flink verlies Europese autoverkopen
Lees ook:Infiniti had een mooie augustus….
Lees ook:KIA zeer tevreden over verkopen in Nederland
Lees ook:Autoverkopen zeven maanden 2008 laten lichte stijging zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.