Veel scherpere eisen aan Euro-NCAP botsproef

Altijd spectaculaire beelden. Maar die vijf sterren worden vanaf februari 2009 een zeldzaamheid... 

Voor veel autofabrikanten die nu nog wel eens willen pochen over de behaalde vijf sterren voor een van hun geteste modellen zijn de aangescherpte eisen voor de nieuwste botsproeven slecht nieuws….

Straks zijn ook voetgangersbescherming en stabiliteitscontrole veel belangrijker criteria voor het behalen van sterren 

De normen voor de bekende en soms gevreesde Euro-NCAP-botsproeven worden aangescherpt. Daardoor zal het voor de meest auto’s van dit moment lastiger worden, zo niet onmogelijk, om de maximale score van vijf te behalen sterren binnen te slepen. Het huidige systeem van testen op drie verschillende onderdelen, de bescherming van de inzittenden, een voetgangersvriendelijke constructie en de bescherming van kinderen in het interieur, gaat op de helling en wordt aan elkaar gekoppeld voor de totale beoordeling. Daarnaast moet 85% van alle modellen uit de reeks van elke geteste auto zijn voorzien van ESP waarmee de stabiliteit van voertuigen wordt gegarandeerd. In feite zijn alle criteria die vanaf februari 2009 worden toegepast, even belangrijk.

Kleine auto's hebben het meestal veel moeilijker in botsproeven dan grotere.. 

Ook wordt straks gekeken naar de belasting op het gehele lichaam van inzittenden bij een crash, waar men tot nu to slechts de kans op verwondingen aan het hoofd liet prevaleren. De auto-industrie is morrend akkoord gegaan met de nieuwe testmethode. Vooral het zware belang dat wordt gehecht aan de botsvriendelijkheid met voetgangers ligt de gezamenlijke fabrikanten zwaar op de ontwerpmaag…….

Lees ook:EuroNCAP; vijf sterren blijkt flinke klus!
Lees ook:Qoros brengt veiligste auto ooit…
Lees ook:Brommobielen nog steeds niet echt veilig….
Lees ook:Hyundai i20 haalt vijf sterren in botsproef
Lees ook:Opel Insignia – ook 5 sterren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.