Gemeenten verdienen goud aan betaald parkeren…

OLYMPUS DIGITAL CAMERANederlandse gemeenten verwachten dit jaar 660 miljoen euro op te halen aan parkeerbelasting. Dat is 15 miljoen euro meer dan in 2013 en 94 miljoen meer dan in 2010, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Daarmee verdienen deze lokale overheden dus goud veelal goud aan de al met belastinggeld aangelegde vierkante meters straat of parkeerterrein. Koploper is Amsterdam dat dit jaar 162 miljoen euro aan parkeergelden verwacht te innen. In de hoofdstad is al decennia lang een stringent parkeerbeleid van toepassing waarbij de uurtarieven buitengewoon hoog zijn en niet in verhouding tot de geboden faciliteiten of veiligheid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVoor de meeste gemeenten zijn inkomsten uit parkeergelden niet meer of minder dan een belangrijke inkomstenbron. Voor Amsterdam vormt deze belasting ruim 27 procent van alle inkomsten uit heffingen. Voor een kwart van alle gemeenten die parkeergelden innen bedraagt de opbrengst hiervan 10 procent of meer van de totale heffingsinkomsten. Vooral als je weigert om echt te bezuinigen op je eigen uitgaven is deze vorm van tol heffen een heel belangrijke natuurlijk!

Inmiddels heffen 155 gemeenten parkeerbelasting. Dit aantal is de laatste jaren stabiel. De opbrengst uit parkeerbelasting vloeit vooral voort uit tariefverhogingen en de uitbreiding van zones voor betaald parkeren. Op steeds meer plaatsen en gedurende een steeds groter deel van de dag moeten automobilisten voor parkeren betalen.

Lees ook:Provinciale opcenten blijven groeien…
Lees ook:Amsterdam; peperduur parkeren!
Lees ook:Motorrijtuigenbelasting levert miljarden op…
Lees ook:Ongebreidelde graaicultuur overheden..
Lees ook:Helft werknemers is forens

2 reacties op “Gemeenten verdienen goud aan betaald parkeren…

  1. Leo

    De cijfers die mij werden aangeleverd komen uit onverdachte bron en lijken derhalve juist. Het feit dat betaald parkeren geld oplevert is vast een belangrijke reden om deze maatregelen in steeds meer gemeenten te nemen. Als een gemeente verlies zou maken op een bepaalde maatregelen is de kans groot dat men er snel mee stopt, dan wel de tarieven verhoogt. En het lijkt er op dat men die laatste optie het liefst en meest benut…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.