Alweer twee eeuwen oud; Peugeot!

Peugeot 1895 - model

Waar je ook bent in de wereld, grote kans dat je wel ergens een Peugeot tegenkomt. Is het niet als auto, dan in de vorm van een fiets, een bestelwagen, busje of een bromscooter. Het merk met het opvallende leeuwtje in zijn logo heeft reden om zich feestelijk uit te dossen dit jaar.

Peugeot Lion VA Phaeton 1907

Het bestaat intussen tweehonderd jaar. En dat is niet mis natuurlijk. Zeker als je kijkt naar de meeste concurrenten. Die zijn al oud als ze ergens rond de vijftig jaar bestaan. Peugeot viert dus een feestje en ik neem aan dat ook in ons land de ‘feestelijke actiemodellen’ snel worden uitgerold. Net als in de andere 160 (!) landen waar het merk wordt verkocht.

Peugeot racecar 1912

Vorig jaar verkocht Peugeot over de hele wereld bijna 2 miljoen auto’s en het is daarmee het tiende merk op de ranglijst van belangrijke autofabrikanten. Het is opmerkelijk dat je geen continent kunt bedenken waar Peugeot niet te vinden is. Of het nu in de sloppenwijken van Afrika of Azië is of in de suburbs van de grote steden in de VS. Peugeot is ook het Franse merk met de meeste verkopen wereldwijd en kan bogen op een servicenetwerk van 10.000 dealerschappen.

Peugeot 201 1935

Veertig procent van de omzet komt overigens van buiten Europa, de Europese markt is nog steeds dominant. Maar daar komt vast verandering in nu Peugeot ook in China specifiek voor die markt ontwikkelde moderne auto’s gaat fabriceren en leveren. In het verleden bouwde Peugeot in totaal 55 miljoen auto’s, maar produceerde in de afgelopen 200 jaar ook producten als zagen, gereedschappen, hoepelrokken, koffiemolens, fietsen, motorfietsen en scooters.

Peugeot sports bike

Daarnaast was het bedrijf ook een belangrijke staatfabrikant.
En voor autoliefhebbers zijn er uiteraard modellen als de 202, 203, 304, 404, 504, de 205, 206 en zo meer om aan terug te denken. Want Peugeot was altijd dominant aanwezig, ook in ons Nederlandse verkeer. Bekijk maar eens een paar oude foto’s van vroeger.

2008_0813image0052

Je komt altijd wel een Peugeot tegen en dat is nooit veranderd. Tegenwoordig is Peugeot onderdeel van de PSA-Groep waarin ooit Talbot/Simca verdween en ook Citroen. Wellicht goed om nog even te melden dat de allereerste Peugeot, in 1891 voor het eerst uit de fabriekshallen rolde in France-Comte. Het bleek het begin van een lange traditie. Een waar we dit jaar even bij stil wilden blijven staan.

Saan Museum 250106 003

Lees ook:PSA; lichte omzetstijging 1e halfjaar…
Lees ook:Onthuld; de Peugeot 408
Lees ook:Amerika heeft weer hoop…
Lees ook:China is en blijft grootste automarkt ter wereld….
Lees ook:Duitse verkopen 2014, Volkswagen domineert…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.