Een stukje historie: Mr. Norms’ Dodge Dart Grand Spaulding Sport

Dodge Dart GSSMerkdealers lijken tegenwoordig niet veel meer te doen dan het volgen van de richtlijnen vanuit het hoofdkantoor. Vroeger ging dat iets anders. Toen werden er nog bizarre specials op de markt gebracht, gewoon omdat de dealer dat een leuk idee vond.

Neem nou Mr. Norms Grand Spaulding in Chicago. Deze Dodge dealer hield er gedurende de jaren '60 de hobby op na om de standaard Dodges (toch al bekend als bad boys cars) te laten modificeren door de fabriek, zodat hij een paar krankzinnige machines in de showroom had staan. Neem nu deze 440 Dodge Dart GSS uit 1968.

Mr. Norms liet 48 Dodge Darts van de productielijn afhalen. De 383 cubic Inch V8 liet hij vervangen door een 440 cubic inch V8. Het grootste MOPAR-blok wat er op dat moment in productie was. De Dodge Dart Grand Spaulding Sport was geboren.

Een praktische musclecar? Niet echt. Doordat de 440 eigenlijk veel te grot is voor de Dart, komen de headers van het blok zo ver naar buiten te staan, dat deze de stuuruitslag van de wielen deels blokkeren. Daarnaast zijn de remmen ongemodificeerd gebleven, waardoor remmen iets was wat je gewoon liever helemaal niet doet.

Maar ach, wat maakt het uit. Het was een van de coolste auto's uit 1968 en het ging als de brandweer. Van de 48 gebouwde GSS'en zijn er vandaag de dag nog maar 6 over, met een waarde van meer dan 200.000 dollar.

Ach, genoeg gepraat! Geniet zelf van het volgende filmpje, en zet je geluid goed hard aan!

http://colinsclassicauto.com/drivein.php?title=dart

Lees ook:Is dit de nieuwe Fiat Bravo?
Lees ook:Fiat Chrysler zet nieuwe modellen in de ijskast…
Lees ook:Dodge weer actief in Japan
Lees ook:Renault showt de nieuwe Grand Scenic
Lees ook:Jeep moet terugroepen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.