Ford brengt eerste auto met brandstofcel

De Edge ziet er nog lekker uit ook.... 

Ford is al sinds 1999 hard bezig met onderzoek naar alternatieve brandstofsystemen voor de nu nog bekende benzine- of dieseltechnologie. Een daarvan is een auto die kan rijden op elektriciteit die onder meer wordt opgewerkt door een ingebouwde en gekoppelde brandstofcel….

Een hybride die kan rijden op accu's ondersteund door een brandstofcel 

Ford brengt de eerste hybrideauto die is uitgerust met een fuel cel plug-in systeem. Deze unieke auto is voorzien van een door waterstof aangedreven brandstofcelgenerator naast lithium-ionaccu’s met plug-in techniek. De hybride wordt aangeduid met de serienaam Edge HySeries Drive en wordt tijdelijk door Ford in Aken getest op bruikbaarheid in de Europese verkeerssituaties. De speciale hybride krijgt constante stroom uit zijn 336-volt Lithium-ionaccu’s en rijdt de eerste veertig kilometer uitsluitend op de in die stroombron aanwezige energie.

Accu's, brandstofcel en oplader zijn debelangrijke componenten van de nieuwe hybridetechniek 

Daarna komt de brandstofcel in actie om de accu’s op te laden. In totaal heeft de Edge HySeries daardoor een actieradius van 360 kilometer bij een uitstoot van 0,0 gram. Omdat niet iedere bestuurder volgens het boekje zal rijden varieert de kilometrage tot de volgende tankbeurt. Soms is dat pas bij 640 gereden kilometers, terwijl mensen die dagelijks maar kleine ritjes maken slechts hoogstzelden hoeven te tanken. Cijfers van 2,8liter/100km zijn dan heel goed haalbaar. Het systeem geeft in deze nog experimentele auto vergelijkbare cijfers voor het brandstofverbruik als bij een moderne benzineauto. De top van de hybride ligt bij 140km/u en de auto wordt aangedreven door twee elektrische asynchrone motoren van 130kW. Stroom opladen vindt thuis plaats. Ford benadrukt wel dat deze technologie er maar een is van de vele die door het bedrijf worden onderzocht als alternatief voor conventionele benzine- en dieselmotoren.  

Lees ook:Ford zet C-MAX Plug-in Hybride in de showroom
Lees ook:Ford brengt Focus Electric
Lees ook:Ford test elektrische Focus in ons land
Lees ook:Innovatieve deurprotectie bij Ford Focus
Lees ook:Ford geeft prijzen voor nieuwe C-MAX-Hybride

2 reacties op “Ford brengt eerste auto met brandstofcel

  1. Leo

    @Auto – Ja wel iets anders dan we normaalaan elektrische auto’s te zien krijgen….

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.