Mazda scoort in toonaangevend klantonderzoek

Mazda 6 - hoogste score in Duitsland

Veel autofabrikanten kijken reikhalzend uit naar de resultaten van het befaamde JD Power Kwaliteitsonderzoek. Het meest recente, gehouden in Duitsland, laat zien dat eigenaren van Japanse auto's veelal erg tevreden zijn over hun voertuig.

Japanse automerken scoren over het algemeen goed als het gaat om klantentevredenheid en kwaliteit. Eigenlijk zijn er maar een paar Europese merken die als het daarover gaat, potten kunnen breken. BMW is er daar een van, Audi en ook Skoda. Maar verder is het in de bekende JD Power-onderzoeken, zoals onlangs weer gehouden in Duitsland, Japanse hegemonie wat de klok slaat. Het meest recente onderzoek van dit toonaangevende instituut, gehouden onder 20.000 bezitters van een auto die werd geregistreerd in 2005 en 2006 op basis van automerk, individuele modellen en marktsegmenten laat zien dat er maar weinig echte tevredenheid heerst onder klanten. Van de in totaal 103 verschillende modellen van 23 merken behaalden er slechts 10 de score ‘zeer tevreden’. Twee daarvan komen uit de fabrieken van Mazda. Opvallend daarbij de Mazda 6 die op de vierde plek staat van de tien besten en daarbij op de voet gevolgd door de Mazda 3 die op de zesde plek te vinden is. Mazda 3 is ook een topper volgens zijn eigenaren

Bij het onderzoek wordt vooral gekeken naar de kwaliteit en de betrouwbaarheid van auto’s, de aantrekkingskracht en waardering van de eigenaar voor zijn eigen vervoermiddel, de klanttevredenheid over de merkdealer en de kosten zoals die door een eigenaar moeten worden betaald. Opvallend is dan dat Japanse auto’s als die van Mazda, daar steeds flink hoog weten te scoren. Overigens is er geen enkel aantoonbaar verband tussen deze scores en de marktaandelen van bepaalde merken. In Nederland is een van de topplekken binnen vergelijkbare onderzoeken vrijwel elk jaar vuur Subaru, dat als het om verkopen en marktaandelen gaat geen ‘deuk in een pakje boter’ weet te slaan.       

Lees ook:Mazda’s kwaliteit onaangetast
Lees ook:Skoda scoort best bij JD Power
Lees ook:Mazda kijkt uit naar Geneve
Lees ook:Toyota en Mazda gaan intensief samenwerken…
Lees ook:Mazda lift face van 6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.