Boek over zelfsturende auto’s en onze keuzes…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAInformatie over hoe wij in de nabije toekomst onze mobiliteit gaan beleven en invullen wordt tot nu toe alleen bepaald door kennisinstituten en aanbieders van die technologie. De twee belangrijkste technische ontwikkelingen die vermoedelijk al snel in nieuwe onze auto’s zullen zitten zijn connected technologie en manieren om ons vervoer zelf te laten rijden. Maar voor de teksten van het boek ‘ Mobiliteit in de toekomst 2030’ van auteur Marco Maréchal wordt voor het eerst in de geschiedenis de gemiddelde Nederlander gevraagd wat hij of zij ervan vindt. Met volgens de auteur, verrassende uitkomsten.
Je stapt in je auto zonder stuur en pedalen om naar je bestemming te rijden zonder dat er ook maar een actieve bestuurder aan te pas komt. Of dat je auto communiceert via het internet, met andere auto’s en installaties langs de weg voor de beste route. Het lijkt een scenario uit een sciencefictionfilm, maar is inmiddels al zo goed als realiteit. Kennisinstituten, al dan niet met ondersteuning van de overheid en fabrikanten van die technologie en auto’s, lijken ons te willen dicteren hoe wij in de nabije toekomst ons rij- en reisgedrag inhoud gaan geven.

Olga Kurylenko With All-New Ford Ka on Bond Flm Set - PanamaZo maar wat uitkomsten:
“42% van de Nederlanders zien risico’s als het gaat om het hacken van het besturingssysteem van de zelfrijdende auto. Zij willen dat de systemen goed beveiligd en uitgebreid getest zijn alvorens zij in zullen stappen”.
“Zo’n 66% van de Nederlanders wil niet dat de auto in de stad zelf rijdt. Dit heeft te maken met het feit dat er veel fietsers, voetgangers, tram of bussen aanwezig zijn en dat het met name druk is in de stad. Het vertrouwen in de techniek versus de mogelijkheid dat je mensen kunt aanrijden omdat hun gedrag onvoorspelbaar is, ligt hieraan ten grondslag. Met andere woorden: “grijpt de auto wel op tijd in met al dit onvoorspelbare gedrag?” Als dit dan gebeurt wie is er dan aansprakelijk?”
“Aansprakelijkheid is een ander onderwerp. Tussen de 32% en de 60% van de Nederlanders vindt dat zij zelf, als bestuurder, aansprakelijk zijn op het moment dat een zelfrijdende auto een overtreding maakt of bij een ongeluk betrokken is”.

De meeste deelnemers aan het onderzoek zijn wel bekend met de (deels) zelfrijdende auto, maar het fenomeen connected cars -die sommigen in bescheiden vorm al bezitten- is voor velen een compleet mysterie. Het boek zou moeten onthullen dat de meeste Nederlanders een weinig positief beeld hebben over deze technieken en het ook aardig stressvol vindt het stuur uit handen te geven. Verrassend is het hoge aantal vrouwen onder de respondenten dat hierover terughoudend is. De grootste moeite met deze voortschrijdende techniek zijn de laagopgeleide deelnemers. Maar er zijn ook positieve geluiden. Hoger opgeleide en met name mannen in de leeftijd van 55 jaar en ouder zijn zeer positief over de connected car en geven graag het stuur uit handen. Dit laatste het liefst in de file en op snelwegen en minder graag in de stad. Een paar belangrijke uitkomsten zijn:

De mij verder onnekende auteur Marco Maréchal publiceert in zijn zojuist verschenen boek ‘ Mobiliteit in de toekomst 2030’ dus voor het eerst een landelijk opinieonderzoek naar hoe de Nederlander zijn of haar mobiliteit ziet in de nabije toekomst. Mede aan de hand van deze resultaten neemt de auteur je mee in zijn visie over dit boeiende onderwerp. In het onderzoek is gekeken naar hun kennis, houding en gedrag over connected cars en (semi-) zelfrijdende auto’s. De deelnemers zijn een dwarsdoorsnede van de Nederlandse samenleving. Van hoog tot laag opgeleid, man en vrouw, van 16-jarigen tot 84 jaar oud en mensen die open staan voor technologische ontwikkelingen tot behoudende respondenten.

Het boek is te verkrijgen in hardcover voor € 34,45 en als softcover voor € 30,20 inclusief BTW, exclusief verzendkosten. Te bestellen via boekhandel Adriaan Heinen en de website van bol.com en www.toconnect.nl. Ik hoop dat het boek de moeite waard is en dat het ook leesbaar is. Voor de liefhebber! Dat is duidelijk….

Lees ook:Jongeren kiezen voor Ariana Grande als passagier…
Lees ook:Meerderheid automobilisten ziet niets in zelfsturende auto!
Lees ook:Volvo vraagt uw mening over zelfrijdende auto’s
Lees ook:Volvo gelooft in zelf sturende auto’s…
Lees ook:Ponboek overal te koop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.