Veertig jaar VW Golf!

Volkswagen GolfOp zaterdag 29 maart was het precies 40 jaar geleden dat de eerste Volkswagen Golf van de band liep in het Duitse Wolfsburg. Als één auto de nieuwste auto-ontwikkelingen de afgelopen vier decennia voor grote groepen consumenten bereikbaar heeft gemaakt, dan is het wel de Golf. En ondanks dat hij zichzelf continu opnieuw uitvindt, blijft de Golf al 40 jaar herkenbaar zichzelf: de Golf.
Inmiddels is de zevende generatie Volkswagen Golf op de markt en zijn er meer dan 30 miljoen gebouwd. Ook de huidige Golf is anderhalf jaar na zijn introductie al weer ´miljonair´. Tegenwoordig wordt de Golf gebouwd in zeven fabrieken op vier continenten: in Puebla (Mexico), Curitiba (Brazilië), Wolfsburg, Zwickau, Osnabrück (Duitsland) en Foshan, Changchun (China).

VW Golf VI FrontDe Golf heeft gedurende 40 jaar veel vernieuwingen gebracht. Denk aan de GTI, de eerste ‘hot hatch’ ter wereld. De Golf werd ook als eerste compacte auto leverbaar met dieselmotor – destijds een doorbraak – al snel gevolgd door de GTD, de eerste sportdiesel. Midden jaren ’80 debuteerde TDI in de Golf, een motortechniek die het imago van diesel voorgoed veranderde naar krachtig én zuinig. In de jaren ’00 kwam de nadruk nog meer te liggen op zuinigheid. De Golf zette ook de trend met ‘downsizing’: kleine motoren met turbo en direct injectie die krachtig én zuinig zijn. Om alles uit de kast te halen is de Golf er nu ook met cilinderuitschakeling; als het (rustig) kan, draait de motor letterlijk op halve kracht.

Volkswagen de MxicoVolkswagen blijft vooruitdenken met de Golf. De huidige Golf TDI BlueMotion is een ‘drieliterauto’, een model dat gemiddeld maar zo’n 3 liter diesel voor 100 km nodig heeft. De Golf GTE gaat al dit jaar bewijzen dat het nóg zuiniger kan. Deze stekkerhybride heeft een benzinemotor én een elektromotor en een officieel vastgesteld verbruik van slechts 1,5 l/100 km. Vol-elektrisch rijden met een Golf is vanaf mei mogelijk met de e-Golf. Het flexibele platform van de huidige Golf is bovendien klaar voor nieuwe ontwikkelingen: in de toekomst is een Golf met brandstofcel een reële optie.
De Golf van vandaag gaat online – de mogelijkheden die dat biedt, gaan steeds verder. De dag dat de Golf ‘communiceert’ met andere auto’s en bijvoorbeeld verkeerslichten is nabij. Met alle slimme elektronica, camera’s en sensoren aan boord heeft de Golf ook al de basis gelegd voor een steeds autonomer rijdende auto. Kortom: in zijn herkenbare jas blijft de Golf zichzelf opnieuw uitvinden. Ook de komende jaren.

Lees ook:150 miljoenste VW geproduceerd…
Lees ook:VW Golf VII – weer groter en beter
Lees ook:Volkswagen viert kwart eeuw Golf Country
Lees ook:Volkswagen Transporter; 65 jaar toonaangevend!
Lees ook:VW Golf GTI Clubsport S – snelste versie uitverkocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.