BOVAG en RAI minder positief over 2013

Volgend jaar zullen er naar verwachting 480.000 nieuwe personenauto’s verkocht worden. Dat is een procent of vier lager dan de 500.000 waar 2012 naar verwachting op uitkomt. Voor bestelwagens verwachten BOVAG en RAI Vereniging dat de verkoop op het lage peil van de afgelopen drie jaren gehandhaafd blijft: 57.000.

Ondanks een laag consumentenvertrouwen, een verhoging van de BTW en een stijgende werkloosheid blijft er opmerkelijk genoeg best nog veel vraag naar nieuwe, zuinige personenauto’s. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer auto’s op de markt gekomen die voldoen aan de strenge milieueisen van de overheid en die vooral profiteren van gunstige belastingtarieven. Steeds meer consumenten kopen in plaats van een grotere gebruikte auto een nieuwe, zuinige auto. De beide brancheorganisaties verwachten dan ook dat volgend jaar de verkopen van nieuwe personenauto’s op niveau zullen blijven. De prognose van 480.000 nieuwe auto’s zit op het langjarig gemiddelde van de nieuwverkoop.

Bij de prognose hoort één voorbehoud: die is gemaakt zonder het effect van de forensentaks (oftewel het afschaffen van de belastingvrije reiskostenvergoeding) mee te nemen. Mocht de forensentaks doorgaan, dan kan dat voor een verstoring van de markt zorgen. Door de daling van het besteedbaar inkomen en de hogere kosten voor (werkgerelateerde) mobiliteit is het vooral de particuliere markt – ieder jaar goed voor ruim de helft van de nieuw verkochte auto’s – die te lijden kan krijgen van de plannen die in de Miljoenennota zijn aangekondigd. BOVAG en RAI Vereniging dringen er bij het nieuwe kabinet dan ook sterk op aan om af te zien van de forensentaks en om juist maatregelen te nemen die de economie stimuleren. Mocht de forensentaks desondanks ingevoerd worden, dan zullen BOVAG en RAI Vereniging de prognose heroverwegen en hoogstwaarschijnlijk met een nieuwe, lagere voorspelling komen.

Voor de bestelwagenverkoop verwachten BOVAG en RAI Vereniging nog geen herstel. Sinds de vorige crisis, van 2009, zijn de verkopen van bestellers fors gedaald. Naar verwachting komen de verkopen dit jaar rond de 57.000 en dat zal in 2013 niet anders zijn, is de verwachting van de twee brancheorganisaties. De tien jaar voor de crisis van 2009 lag de gemiddelde verkoop van bestellers rond de 80.000.
De terughoudende markt heeft met name te maken met de matige economische vooruitzichten, die onder meer de bouw hard treffen. En dat vertaalt zich rechtstreeks door naar de verkoop van bestelwagens.

Lees ook:Autobranche verwacht dalende omzetten in 2016
Lees ook:Vakorganisaties BOVAG en RAI; volgend jaar 400.000 nieuwe auto’s!
Lees ook:BOVAG/RAI zien verbetering resultaten in tweede kwartaal…
Lees ook:November; verkopen vliegen de pan uit…VW blijft marktleider!
Lees ook:Voorzichtig optimisme bij BOVAG en RAI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.