Olieverversen; let op kwaliteit!

Moderne automotoren zitten vaak gecompliceerd in elkaar, maar vragen om hoogwaardiger smeermiddelen...

Moderne automotoren zitten vaak gecompliceerd in elkaar, maar vragen om hoogwaardiger smeermiddelen...

Er was een tijd dat de gemiddelde auto zoveel olie verbruikte of lekte dat olieverversen ergens tussen de 2.500 en 10.000km vaste prik was. Inclusief het omwisselen van het oliefilter. Je was al een hele pief als je dat klusje zelf kon klaren zonder al te veel ellende en vervuiling. Veel mensen doen dit tegenwoordig niet meer, de enkele klusser daargelaten die als het even kan de oude olie dan nog weg laat lopen in het riool ook. Reden; de (vermeende) hoge kosten van servidebeurten door garagebedrijven.

Heerlijk nostalgisch al die oude olieververskaartjes.....tegenwoordig vaak een sticker in de deur...

Heerlijk nostalgisch al die oude olieververskaartjes.....tegenwoordig vaak een sticker in de deur...

Tegenwoordig zijn moderne automotoren niet meer zo heel gevoelig voor overmatig olieverbruik of lekkage. De tijden van echte oliesporen op bodem, achterkant en op de garagebodem of straatstenen is wel een beetje voorbij. De kwaliteit van de gebruikte afdichtingen, maar zeker de nieuwe oliesoort zijn daar debet aan. Toch zijn we met zijn allen nog steeds gevoelig voor aanbiedingen. Even een litertje olie meenemen bij de prijsdiscounter of het tankstation, zonder te letten op het voorgeschreven viscosegehalte voor de eigen auto. Fabrikanten zijn uiterst streng als ze een gevalletje motorschade kunnen terugverwijzen naar de gebruikte oliesoort. Zeker als die olie niet bedoeld was voor een van hun modellen.

Met de juiste middelen en vooral ook goede olie, is het verversen kinderspel..

Met de juiste middelen en vooral ook goede olie, is het verversen kinderspel..

Ook regelmatig olieverversen is vastgelegd in de normen van de diverse fabrikanten. En het kan dus best zijn dat je bij het ene merk alsnog elke 15.000km olie moet verversen om motorschades te voorkomen, en bij het andere merk om de 30.000km. Ook de voorgeschreven oliesoorten willen nog wel eens verschillen. Ook in prijs is er nogal een verschil. Maar de meeste fabrikanten zijn niet zo gecharmeerd van budgetolie omdat die domweg te weinig smering verzorgd. De kleinste kilometrages tussen servicebeurten of oliewissels krijgt u bij de merken Lada en Land Rover (10.000km), de langste intervals Zie je bij de meeste Japanse en Duitse merken (30.000). Maar het blijft zaak om even in het eigen instructieboekje te controleren hoe het bij uw eigen auto zit…….

Lees ook:Goedkope olie – slimme aankoop?
Lees ook:Chinezen klooien nog steeds met veiligheid…
Lees ook:Brandstofprijzen gaan omhoog!
Lees ook:Britten vinden Honda Jazz meest betrouwbaar..
Lees ook:Japanse autobouwers domineren claim op betrouwbaarheid…

4 reacties op “Olieverversen; let op kwaliteit!

  1. Ryanne

    Mijn vriend zegt dat ik elke 5000km mijn olie moet verversen. Nou heb ik wel vaak dat vlak voor de beurt (grote cq kleine beurt) mijn olie lampje aangaat, en ik dus olie bijvul. Verder kijk ik er nooit naar, maar nu ik dat wel deed bleek ik bija geen olie meer te hebben (onder het min streepje) en de olie die erin zat ook nog eens heel smerig was. Is het dan toch verstandiger om het vaker te laten verversen? Wie geeft mijn tips.
    Oh ik rijd een Toyota corolla uit 97.

    Groeten
    Ryanne

      /   Beantwoorden  / 
  2. Leo

    @Ryanne – Je geeft de kilomterstand niet aan. Maar een auto die redelijk wat olie verbruikt is geen goed nieuws. Toch maar even een keer naar de garage en vooral compressie laten meten….

      /   Beantwoorden  / 
  3. Hans

    Olie verversen kan best belangrijk zijn, maar ik ververs niet ieder jaar meer. Tijdens de verplichte APK is het ieder jaar toch al schrikken als ze weer iets ontdekken wat vervangen moet worden.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Leo

    @Hans – Het verdient aanbeveling om olie regelmatiger dan jij kennelijk doet te verversen hoor. Olie vervuilt snel, zeker als onder bepaalde omstandigheden wordt gereden. Ook al lijken de kosten ‘hoog’, schone olie houdt tenminste de slijtage van bepaalde onderdelen van de motor binnen de grenzen….

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.