6 Afwegingen bij de aanschaf van een dashcam

autoWe kenden ze eerst vooral van de buitenlandse filmpjes met bizarre ongelukken en gebeurtenissen op de weg, maar ook in Nederland wordt de dashcam steeds gebruikelijker. Een dashcam filmt vanuit de auto wat er voor het voertuig gebeurt.

De beelden die een dashcam maakt zijn bijzonder waardevol bij ongelukken. Ze kunnen gebruikt worden door de politie, maar ook verzekeringsmaatschappijen en andere onderzoeken. Met beelden van de dashcam kan er zonder twijfel worden vastgesteld wat er is gebeurd en bij wie of wat de oorzaak van een ongeval ligt. Hiermee is een dashboard camera één van de belangrijkste auto accessoires: hij misstaat eigenlijk nooit.

Dashcams zijn al vanaf vrij lage prijzen beschikbaar en bijzonder eenvoudig te installeren. Gaat u een dashcam aanschaffen, let dan in elk geval op de volgende vijf zaken, om er zeker van te zijn dat voor het juiste model gekozen wordt.

1. Videokwaliteit van de camera

Het eerste en misschien direct wel belangrijkste punt om op te letten: de videokwaliteit van de camera. Er bestaat een grote variatie in keuze, van een 640p camera tot een 4K camera. Om op basis van videobeelden een goed oordeel te kunnen hebben over een ongeval of andere verkeerssituatie, moet de situatie wel duidelijk zichtbaar zijn.

Een camera met een lage filmkwaliteit kan dit lastig maken, omdat de beelden te blokkerig zijn. Kies liever voor een camera die HD kan filmen. Tegelijkertijd is het niet direct nodig om een dashcam te kiezen die 4K kan filmen. Deze zeer hoge filmkwaliteit staat garant voor haarscherpe beelden, maar neemt ook erg veel ruimte in beslag op SD-kaarten.

Een iets lagere kwaliteit is doorgaans ruim voldoende voor scherpe beelden, zonder binnen de kortste keren het SD-kaartje vol te maken. Hoewel veel dashcams automatisch de oudste beelden overschrijven wanneer het kaartje vol is, kan er met een 4K camera nauwelijks een archief aangelegd worden. Hierdoor is onmogelijk om verder dan één tot enkele dagen terug te zoeken in de beelden.

Is het doel, naast veiligheid, ook simpelweg het maken van mooie beelden tijdens het rijden, dan is een 4K camera wel een goede optie.

2. Loop opnames

Een loop opname wil zeggen dat oude beelden automatisch overschreven worden wanneer het geheugen van de dashcam vol zit. Dit is een belangrijke eigenschap, omdat u zo zeker weet dat de camera altijd aan het filmen is.

Stopt de camera met filmen wanneer de geheugendrager vol is, dan kunnen er situaties ontstaan waar er geen beelden zijn van een ongeval, ondanks de aanwezigheid van de dashcam. Dat is zonde en eenvoudig te voorkomen.

Kies voor een camera die de loop opname ingebouwd heeft. Sommige dashcams moeten geïntegreerd worden met de elektronica van de auto om dit mogelijk te maken, wat erg onhandig is. Kies liever voor een dashcam die simpelweg in de sigarettenaansteker geplugd kan worden en alsnog loop opnames kan maken.

3. Processor van de camera

Niet alleen de kwaliteit van de camera heeft invloed op de uiteindelijke videokwaliteit, ook de processor van de camera draagt hieraan bij. De processor werkt net als in een computer en zegt iets over hoe goed beelden verwerkt worden. Zonder een goede processor worden beelden erg schokkerig, haperend en bovendien lastig te bekijken.

Kies altijd voor een dashcam met een goede processor om er zeker van te zijn dat videobeelden altijd bruikbaar zijn.

4. Bewegingssensor

Ongelukken kunnen ontstaan wanneer de auto aan het rijden is, maar ook wanneer hij stilstaat. Sterker nog, bijzonder veel (blik)schade ontstaat wanneer een auto geparkeerd is. Een dashcam met bewegingssensor biedt hier uitkomst. Deze camera staat standaard uit, maar wordt ingeschakeld wanneer er dichtbij de auto beweging plaatsvindt.

Rijdt iemand op een parkeerplaats per ongeluk tegen de auto aan, dan is het niet langer een mysterie wie dit was. Met een dashcam met bewegingssensor (en voldoende videokwaliteit) kan eenvoudig gezien worden welke auto dit was en wat de kentekenplaat was. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om iemand aansprakelijk te stellen voor schade. Dit is niet alleen prettig vanuit een moreel standpunt, maar bespaart u ook kosten van het eigen risico en een verlies aan schadevrije jaren.

5. Wijze van bevestiging

Het woord dashcam is in een afkorting van dashboard camera. Toch worden de meeste dashcams bevestigd aan de voorruit en niet op het dashboard geplaatst. De beste bevestigingsmethode is er met name één die gebaseerd is op persoonlijke voorkeur.

Kiest u echter voor een camera die bevestigd wordt aan de voorruit, probeer dan te achterhalen of de zuignap voldoende sterk is. Niets is vervelender dan een dashcam die bij iedere kleine drempel van het raam afvalt.

Let er ook op of de camera enigszins weggewerkt kan worden. Een goede camera moet niet in de weg zitten en eigenlijk simpelweg niet opvallen tijdens het rijden. Sommige dashcams kunnen achter de achteruitkijkspiegel bevestigd worden. Hierdoor hebben ze een goed beeld, maar zijn ze tegelijkertijd bijna niet zichtbaar voor de bestuurder.

6. Kijkhoek van de camera

Een dashcam moet zoveel mogelijk in beeld hebben om er zeker van te zijn dat alle gebeurtenissen goed gefilmd worden. Hoe groter de kijkhoek van de camera, hoe beter. De kijkhoek van de meeste camera’s ligt tussen de 110 en 160 graden. Dit verschil van veertig graden is aanzienlijk.

Hoewel een camera met een grotere kijkhoek duurder is dan een camera met een kleinere kijkhoek, biedt het ook meer zekerheid. Wilt u niet de hoofdprijs betalen op basis van de kijkhoek, dan is een middenweg vaak ook nog voldoende.

7. Formaat SD-kaart

Kies het liefst voor een SD-kaart met een flinke opslagmogelijkheid. Hoewel veel camera’s automatisch oude beelden overschrijven, kan met een grote opslagruimte meer opgeslagen worden. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld enkele dagen of zelfs weken terug te gaan in de beelden, in plaats van slechts één dag. Dit voorkomt verlies van potentieel bewijsmateriaal.

Andere vergelijkbare auto accessoires

Dashcams zijn relatief goedkoop en makkelijk te gebruiken. Sommige mensen installeren er ook één bij de achterruit, zodat ook ongevallen aan de achterkant van het voertuig vastgelegd worden. Er zijn zelfs camera’s die zowel als veiligheidscamera als achteruitrijcamera gebruikt kunnen worden. Op deze manier worden niet alleen bijzondere situaties vastgelegd achter het voertuig, maar wordt achteruit parkeren ook een stuk eenvoudiger.