De echte test: Een rollerband met windtunnel

Windtunnel rollerbandJe hebt windtunnels. Die laten mooi zien hoe de aerodynamica van een auto is, maar je kunt er geen echte snelheid mee testen. Dan heb je rollerbanden. Daarop kun je wel testen hoe hard een auto gaat, maar dan mis je weer die invloeden van moeder natuur.

Het NASCAR-team van Gene Haas heeft hier samen met Jacobs Engineering een oplossing voor bedacht. Een rollerband-windtunnel…of zoiets.

Snelheden tot 180 miles per uur (290km/h) kunnen hiermee getest worden. Via sensoren kan het gedrag van alle banden gemeten worden. De windtunnel gooit er 80703 kubieke meter lucht per minuut uit. Nee, ik kan me ook niet voorstellen hoeveel dat is, maar het is zeker genoeg om de natuurlijke windkracht na te bootsen.

Het verbaast niet dat een NASCAR racing team hier een oplossing voor heeft bedacht. Juist bij deze Amerikaanse autosport draait alles om minimale aanpassingen, vanwege de stricte voertuigseisen. Aerodynamica en stuurbewegingen zijn ook vaak het enige wat telt, omdat het overgrote deel van de NASCAR-banen zogenaamde "ovals" zijn. Geen bochtenwerk om even slinks binnendoor te steken.

Kijk voor nog een foto op Jalopnik.com.

Lees ook:Volkswagen; Amerikaanse diesels uitrusten met nieuwe katalysator…
Lees ook:Doek valt voor AutoKampioen
Lees ook:Dodge Viper opgefrist voor 2008
Lees ook:Nieuwe Ford Focus RS bijna klaar!
Lees ook:Saturn naar Renault?

Eén reactie op “De echte test: Een rollerband met windtunnel

  1. sjak

    Machtig mooi dit!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.