Engelse bussen

 De AEC Routemaster is een van de meest bekende Engelse bussen

Ik geef het al snel toe…..ik ben een 'allesverzamelaar' als het op modelautogebied aankomt. Dit tot groot ongenoegen van mijn echtgenote. Heb in mijn mini-museum flink wat deelcollecties uitgestald staan. Een daarvan; en erg kleurrijk, Engelse bussen……….

Dit Dinky-Toys model van een BOAC-Coach washet eerste in mijn jeugdige colectie

Ik kreeg het eerste model in mijn collectie toen ik een jaar of acht oud was. Een BOAC-Coach van Dinky Toys. Nadien volgden er heel wat geminiaturiseerde openbaar vervoermiddelen in mijn collectie. Met van die schitterende namen als AEC RT/LT, AEC Routemaster, Bristol Lodekka, AEC Harrington, MCW Metroliner, Daimler Fleetline. Dubbeldekkers of single-deckers.Ook de Chinese modelindustrie ontdekte de Engelse bussen, hier een Bedford SB, met te openen deur....gekocht in Essen (D) op de Kerstmarkt

Daaronder de befaamde Bedford Ob, maar ook de erg fraaie en mateloos populaire Bedford SB. Het blijft mooi om te zien hoe de Engelse modelindustrie ongeveer elk detailverschil bij die bussen weet te volgen. De privatisering van het busnet in Engeland van een paar jaar geleden is voor deze fabrikanten vermoedelijk een voorwaarde gebleken om te kunnen overleven als zelfstandige onderneming.

Bristol Lodekka van EFE in 1/76.  

De verschillen zijn zo groot tegenwoordig in beschilderingen en uitvoeringen dat er altijd wel weer iets te melden valt. Wie serieus met Engelse busmodellen aan de gang gaat, heeft ook een ongekend budget nodig. Ik heb een vitrinekastje vol Engels snoepgoed op dit gebied en ik moet zeggen, het is en blijft leuk spul.     

Lees ook:Engelse malaise raakt megadealer Camden
Lees ook:KLM gaat BYD bussen onderhouden…
Lees ook:BYD bussen vallen goed in ons land…
Lees ook:Onbekende oldtimer
Lees ook:BYD Bussen doen het goed op Waddeneiland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.