Ford brengt nieuwe aanhangwagentechnologie

Ford neemt maatregelen om het ook in ons land zo populaire trekken van een aanhangwagen veiliger te maken voor Europese automobilisten. De fabrikant maakt haar innovatieve Trailer Sway Control-technologie, die werd geïntroduceerd in de Ford Kuga, nu ook beschikbaar voor de geheel nieuwe Ford Focus, C-MAX en Grand C-MAX. Het bedrijf heeft bovendien aangekondigd de technologie ook te gaan leveren voor de vernieuwde Ranger, die later in 2011 uitkomt, en de nieuwe Kuga, die staat gepland voor 2012.
Het trekken van een aanhangwagen, zoals een caravan, is zeer populair bij miljoenen Europese automobilisten, vooral in deze vakantiemaanden juli en augustus, maar het kan ook gevaar met zich meebrengen. Als de aanhangwagen gaat slingeren, kan de auto onbestuurbaar worden, met alle gevolgen van dien.
Voor onervaren bestuurders kan het trekken van een aanhangwagen een tamelijk stressvolle ervaring zijn stelt men bij Ford Europa. Bestuurders moeten hun rijstijl aanpassen en veel meer dan normaal op hun snelheid letten. Maar ook al doen ze dat nog zo goed, er zijn altijd weersomstandigheden of het weggedrag van andere bestuurders die tot problemen kunnen leiden. Voor dergelijke gevallen is er nu de Trailer Sway Control-technologie, ontwikkeld om de bestuurder te helpen.
Hoewel technologie voor extra veiligheid kan zorgen, betekent dit niet dat bestuurders niet meer voorzichtig hoeven te zijn als ze een aanhangwagen trekken. Hoge snelheid, een slecht verdeelde lading en een te lage bandenspanning kunnen stuk voor stuk een negatieve invloed hebben op de stabiliteit van de aanhangwagen. Ook weersomstandigheden zoals gladde wegen en zijwind kunnen gevaar opleveren. Zodra de aanhangwagen begint te slingeren, kan dit snel uit de hand lopen waardoor de auto onbestuurbaar wordt. Wie sneller rijdt dan een bepaalde snelheid, kan het slingeren juist vergroten.
Om bestuurders meer vertrouwen en controle te geven wanneer ze een aanhangwagen trekken, maakt Ford de Trailer Sway Control-technologie niet alleen beschikbaar in de Ford Kuga, maar ook in de geheel nieuwe Ford Focus, C-MAX en Grand C-MAX (wanneer deze modellen zijn uitgerust met de optionele trekhaak van Ford).
Ford maakt Trailer Sway Control beschikbaar in een groot deel van haar nieuwe modellen. De voorziening maakt dan deel uit van het ESC-systeem (Electronic Stability Control) en maakt gebruik van informatie van de ESC-sensoren, bijvoorbeeld over de zijwaartse beweging, acceleratie en stuurhoek. Het ESC-systeem meet deze gegevens al, dus het is zinvol om deze informatie ook te benutten om te controleren op slingerbewegingen van een aanhanger of caravan, en om hierop te reageren. Met de nieuwe technologie wordt voortdurend de zijwaartse beweging van het voertuig gemeten en vergeleken met de stuurhoek. Als sprake is van slingeren zonder dat dit in verband kan worden gebracht met input van de bestuurder, wordt zodanig gereageerd dat de instabiliteit wordt gecorrigeerd.
Bij gematigd slingeren worden de voorremmen afwisselend links en rechts ingeschakeld om in de auto een zijwaartse beweging te genereren die de slingerbeweging van de aanhangwagen corrigeert. Bij een ernstiger mate van slingeren wordt het motorkoppel teruggebracht tot nul en wordt op alle vier de wielen remkracht uitgeoefend om de snelheid van de auto te verlagen tot onder de kritische snelheid van de aanhangwagen.

Lees ook:Productiestart Ford Kuga
Lees ook:Nieuwe koplamptechnologie bij Ford
Lees ook:Ford brengt een nieuwe Kuga
Lees ook:Flink veel voordeel bij de Ford Kuga
Lees ook:Ford geeft prijs Kuga vrij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.