Goedkoop leasen in het buitenland mag

Het Europees Hof van Justitie oordeelde onlangs dat de Nederlandse fiscus niet zonder meer de volledige bpm mag heffen over auto’s die in het buitenland geregistreerd staan. Volgens de hoogste rechtbank in de Europese Unie moet de heffing gerelateerd zijn aan de tijd dat een buitenlandse auto in Nederland wordt gebruikt.

De uitspraak heeft volgens fiscalisten nogal wat consequenties voor onder andere de leasebranche. In principe is het nu mogelijk dat bedrijven zullen uitwijken naar België en Luxemburg om daar hun auto’s van de zaak te leasen. Maar het Ministerie van Financiën heeft al laten weten zo snel mogelijk met reparatiewetgeving te komen.

Toch worden er momenteel al wat buitenlandse contracten getekend. Adviesbureau Deloitte zegt met enkele partijen te overleggen om leasecontracten in het buitenland af te sluiten. Volgens de fiscalisten van Loyens & Loeff zullen er binnenkort zo’n 10.000 wagens vanuit België of Luxemburg worden geleast. Het voordeel voor een dergelijke constructie kan voor een middenklassers oplopen tot 50 euro per maand. De bedrijven die eerder dit jaar buitenlandse leaseconstructies aanboden (zoals Luxemburg Cars), zijn veelal weer van het toneel verdwenen. Het waren doorgaans initiatieven die openlijk de belastingdienst omzeilden – gebruik makend van zogenaamde U-bocht structuren. En de belastingdienst openlijk benadelen, dat is weer strafbaar.

De grote Nederlandse leasemaatschappijen verenigd in de VNA zeggen nog te studeren op de uitspraak. Wellicht wacht men eerst het antwoord van de minister af.

Lees ook:Tankkaartruil…
Lees ook:Weer nieuwe aanbieder Luxemburgse lease-auto’s
Lees ook:Benelux heeft officiele McLaren importeur
Lees ook:Fiscus op jacht naar frauderende leaserijders
Lees ook:Flitspalen als verlengstuk belastingdienst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.