Super Jaguar uitgebreid getest

Afgelopen maand werd de Jaguar C-X75 succesvol voorgesteld aan een selecte groep media, die de auto uitgebreid hebben kunnen testen. Als vervolg hierop presenteerd Jaguar nu een film die een kijkje achter de schermen biedt van de ontwikkeling van deze auto: C-X75 – A hybrid supercar prototype without equal.

De Jaguar C-X75 is een state-of-the-art hybride supersportauto met het brandstofverbruik en de emissies van een kleine stadsauto.
De C-X75 accelereert in minder dan 6 seconden van 0 tot 160 km/u en heeft een topsnelheid van 350 km/u.
De CO2 uitstoot bedraagt minder dan 89 g/km, de actieradius puur op elektrische energie bedraagt 60 km.
Een 1,6 liter viercilinder motor met Turbocharger en Supercharger levert met 502 pk het hoogste specifieke vermogen ter wereld, met 313 pk per liter.
Met twee elektromotoren beschikt de C-X75 over nog eens 390 pk extra, wat het totale vermogen op meer dan 850 pk brengt.

De film toont reacties van de technici die betrokken waren bij de ontwikkeling van de C-X75. Daarbij gaat het technische team in op de uitdagingen die ze hebben moeten overwinnen om te komen tot een auto die in staat is om 350 km/u te rijden, met CO2 -emissies lager dan 89 g/km. Met als extra uitdaging dat de auto over afstanden tot 60 kilometer volledig emissievrij moest kunnen rijden.

Toen Jaguar in 2010 de C-X75 conceptcar onthulde, was dit het begin van een nieuw hoofdstuk van technologische innovaties, met als doel om de auto in slechts twee jaar te ontwikkelen van studiemodel tot een volledig werkend prototype.

Hoewel in 2012 werd besloten dat de C-X75 als gevolg van het economische klimaat niet in productie zou gaan, was wel duidelijk dat de auto een krachtig voorbeeld was van Jaguars expertise op het gebied van lichtgewicht technologie. Daarbij vormde het project een ideale proeftuin voor de vooruitstrevende research van Jaguar op het gebied van high-performance aandrijflijnen met extreem lage emissies.

De C-X75 heeft een gecombineerd vermogen van meer dan 850 pk, met een koppel van ruim 1.000 Nm. Deze uitzonderlijke kracht is te danken aan een dubbelgeblazen – met Turbocharger en Supercharger – 1,6 liter viercilinder benzinemotor die bij 10.000 t.p.m. een vermogen levert van 502 pk. De techniek achter deze uitzonderlijke krachtbron komt voort uit de Formule I.

De C-X75 accelereert in minder dan zes seconden van 0 tot 160 km/u . Deze prestaties kunnen deels ook worden toegeschreven aan een zeventraps, handbediende automaat met schakelovergangen die zich in minder dan 200 milliseconden voltrekken. Het allereerste prototype behaalde met gemak een topsnelheid van 320 km/u, en heeft een theoretische topsnelheid van 350 km/u.

Nu maar hopen dat ze daar in Engeland snel besluiten om iets soortgelijks echt in productie te nemen. Het wordt tijd voor wat stof opwerpende concurrenten voor de gevestigde (lees Italiaanse en Duitse) orde.

Lees ook:Goedkopere Jaguar XK
Lees ook:Jaguar toont krachtigste model ooit…
Lees ook:Nieuwe motoren bij Volvo
Lees ook:Ultraschone Jaguar
Lees ook:Jaguar verfijnt de XJ en komt met topversie; XJR575!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.