Amerikaanse grote drie vragen staatsteun aan

De tijd van de gouden en glazen paleizen lijkt voorbij in de V.S., autoconcerns als GM verkeren in grote problemen.. 

General Motors, Ford en Chrysler kloppen aan bij de Amerikaanse regering voor een gigantische staatsteun van maar liefst 25 miljard US Dollars. Blijft die steun uit is er kans op grootschalige faillissementen…..

Amerikaanse merken hebben veel te weinig aandacht gegeven aan de ontwikkeling van zuinige en milieuvriendelijke modellen als deze Saturn EV-1 

De drie grote Amerikaanse autoconcerns, General Motors, Chrysler en Ford, hebben de Amerikaanse regering gevraagd om staatsteun om een voor hen dreigend faillissement af te kunnen wenden. Het zou gaan om een totaalbedrag van 25 miljard dollar. De drie bedrijven voeren aan dat bij een eventuele gedwongen bedrijfsbeëindiging ruim 2 miljoen mensen in Amerika hun baan zullen kunnen verliezen omdat ook de aan de branche gerelateerde bedrijven worden meegezogen in het faillissement. Daarbij komt nog eens het wereldwijde domino-effect, want zoals wellicht bekend, zitten deze drie grote bedrijven in heel wat ook bij ons bekende merken. En die kunnen niet op eigen benen verder als de grote concerns weg zouden vallen als financiers. Of ze moeten ook weer met enige lokale staatsteun op de been worden gezet. Kortom, deze situatie is niet plezierig en dat wordt nog versterkt door het feit dat de Amerikaanse overheid niet bekend staat als erg supportive voor private ondernemers. Bij General Motors is het geld op en het bedrijf verdampt op dit moment bijna 1,5 miljard dollar per maand. Maar ook Chrysler kent grote problemen na de scheiding van Daimler. Er werden daar veel te lang benzineslurpende SUV's en Pick-up's gebouwd die na het stijgen van de brandstofprijzen niet meer te verkopen bleken. Maar ook bij Ford is het al een hele tijd niet echt best gesteld met de financiele situatie. Het merk verkoop nu in rap tempo haar belangen in andere merken om zo nog wat cashflow te kunnen genereren. Groor probleem is ook dat de grote drie in eigen land te weinig hebben geinvesteerd in zuinige of milieuvriendelijke modellen. Daardoor raakten ze een behoorlijk marktaandele kwijt aan de Japanse fabrikanten Toyota en Honda die met hybrides inspeelden op de vraag in de markt. Het zijn dus spannende tijden voor de Amerikaanse auto-industrie en het is voor iedereen te hopen dat er geen bedrijven zullen verdwijnen.  

Lees ook:Amerka’s grote drie gaan reorganiseren…
Lees ook:Washington maant G.M.
Lees ook:Chrysler staatsschuldvrij…
Lees ook:Ford hoeft geen staatssteun meer…
Lees ook:Ford draait weer als een tierelier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.