Volkswagen gedenkt de Transporter – nu de T2

T2-combi-lifestyleOp 15 april a.s. onthult Volkswagen Bedrijfswagens de nieuwe Transporter, de alweer zesde generatie van deze wereldwijde beststelller. De tweede generatie Volkswagen Transporter werd gebouwd van 1967 tot 2013 (!). Daarmee was het een waar ‘productiekanon’. De T2 rolde in die 46 jaar van vele productielijnen – van het Duitse Hannover tot in Brazilië.
In 1967 kreeg de eerste generatie Transporter dus een moderner opvolger. Eigenlijk stond die al in 1960 klaar om het stokje van de T1 over te nemen. Maar de eerste generatie Transporter was zo’n succes, dat Volkswagen nog zeven jaar wachtte met de introductie van de T2.

T2-last-editionDe tweede generatie Transporter (T2) was groter, had een betere wegligging en kreeg een nieuwe, ‘platte’ luchtgekoelde 1.6-liter boxermotor met 47 pk. Door zijn compactere formaat bezorgde deze krachtbron de Transporter nog meer laadruimte. Verder maakte de rechte voorruit met middenstijl plaats voor een fraai rond exemplaar uit één geheel. Vooral op het gebied van veiligheid maakte de T2 grote stappen. Nieuw waren de versterkte portieren, gevorkte stalen chassisbalken aan de voorzijde en een ingenieuze, gepatenteerde stuurinrichting die wegklapte bij een aanrijding.

T2-camper-2Leuk om te weten over de Volkswagen T2
• De productie van de T2 eindigde na 46 jaar in december 2013. De reden: de integratie van ABS en airbags (in Brazilië verplicht per 1 januari 2014) in de T2 bleek te ingewikkeld.
• De tweede generatie Transporter vervulde een belangrijke rol in de aanleg van het Nederlandse gasleidingstelsel. De T2 had een prominente rol in het wagenpark van de Gasunie.
• De vele ‘Sonderausführungen’ maakten van de T2 een groot succes. Naast de reguliere gesloten uitvoeringen en busversies waren er de speciale versies van de bestelwagen. Ook een pick-up met een extra grote laadruimte tot 10 m3 behoorde tot het portfolio. De camper was inmiddels vertrouwd, maar de T2 was er tevens als ambulance, kiepwagen met hydraulische baklift.

Lees ook:VW; nieuwe Transporter op komst, ode aan de T4!
Lees ook:Volkswagen Transporter; 65 jaar toonaangevend!
Lees ook:Volkswagen gedenkt de oer-Transporter…
Lees ook:RAI-Primeur; de nieuwe VW Transporter T6…
Lees ook:Speciale Transporters voor Paralympisch vervoer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.