Morris Ital; bijna uitgestorven…

Morris ItalHet was ooit de laatste echt Britse auto die door een zelfstandige onderneming als Morris werd uitgebracht in de klasse voor het gewone publiek; de Morris Ital. In feite niet veel meer dan een opgewaardeerde Marina werd de auto een van de meest ongeliefde auto’s ooit. Dat vertaalde zich in een relatief korte productieperiode, maar ook in niet al te beste verkoopcijfers. De internationale autopers was ook behoorlijk negatief over de ruime, maar ouderwets aandoende Morris. Het maakte de Ital niet tot een geliefde klassieker. En dat zorgt voor een waarschuwing uit de kring van merkclubs. Voor zover nu bekend waren er in 2015 nog maar 35 over aan het einde van 2015. En het aantal neemt nog steeds af. De Ital is zelfs meer bedreigd als ‘soort’ dan de Javaanse neushoorn en dat wil iets zeggen. Overigens zijn er meer Britse auto’s die langzaam aan uitsterven. Zo rijden er in Engeland nog maar 140 Austin Maxi’s rond en 170 Allegro’s. Van de aloude Vauxhall Chevette (de Britse tegenhanger van de Opel Kadett) rijden er maar 202 rond. Opvallend is ook dat de relatief moderne Ford Sierra ook in rap tempo uitsterft. Wie er daar nog een van wil hebben met rechts stuur en gebouwd door Ford Dagenham moet echt opschieten. In tien jaar tijd daalde het aantal nog geregistreerde Sierra’s van bijna 68.000 in 2005 naar 3300 in 2015. Zou toch zonde zijn als we het later alleen met wat foto’s of een enkel museaal opgeslagen exemplaar zouden moeten doen. (NP)

Lees ook:Morris’ opvolger voor de Marina; Ital!
Lees ook:Morris Marina of ITAL, ongeliefd succesvol!
Lees ook:Brits werkpaard; Morris J2!
Lees ook:Eeuw oude Morris…..
Lees ook:Uit den oude doosch: 1959 Morris Mini Minor reclame

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.