Brussel wil af van tol-lappendeken…

maut-620Binnen de Europese Commissie gaan al langer stemmen op die pleiten voor een enkele tolheffing voor het gebruik van de wegen binnen het EU-gebied. En die tolheffing moet in elke lidstaat gelijk zijn en geen onderscheid maken tussen gebruikers uit het ene of het andere land. Zo wil men in Brussel af komen van de lappendeken aan wegenbelastingen en tolheffingen die nu al zijn of worden ingevoerd. Daarbij wordt vaak vooral gericht tol geheven bij buitenlandse gebruikers van de wegen in een bepaald land en worden inwoners bevoordeeld. Het lijkt er op dat dit plan is ontstaan na de commotie over de Duitse plannen om een tolheffing in te voeren die vooral mensen uit de omringende landen tot betalen moet dwingen terwijl de eigen inwoners via een omweg hun betaalde tol weer terug krijgen. Dat moet anders vindt men in Brussel en dus komt er een Europees plan uit de hoge hoed. Daarbij wordt centraal tol geheven over gereden kilometers. Tol Plaketten-fotoshowImage-64331035-604992Het geld dat binnenkomt wordt teruggegeven aan de diverse lidstaten die er dan naar eigen plan of beheer een richting aan kunnen geven. Het ene land zal daarbij meer investeren in dat wegennet dan het andere. Meteen een zwakke schakel in het plan. Want gelden die via automatische incasso binnenkomen op basis van gebruik van een wegennet moeten ook echt voor dat wegennet gebruikt worden en niet verdwijnen in de algemene middelen. Dat laatste zie je vaak bij landen gebeuren waarvan de regering om een of andere politieke reden het verkeer wil ontmoedigen. Brussel wil wel een overgangsregeling als er al een nationaal tolplan bestaat. Beslissing over het plan moet in 2019 vallen en uiterlijk 2030 moeten alle Europese landen actief deelnemen aan de uitvoering van dit plan…(AZ)

Lees ook:Duitse tolheffing wankelt; discriminerend voor buitenlandse weggebruikers….
Lees ook:Duitsland nog steeds bezig met tolheffing….
Lees ook:Duitse tolplannen onder druk, Brussel ligt dwars!
Lees ook:Verzet tegen Duitse tolheffingen groeit…
Lees ook:Oostenrijk wil actie tegen Duitse tol….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.