Winterbanden nu wettelijk verplicht in Duitsland

De Duitse regering heeft nu definitief besloten tot een verplichting om winterbanden onder auto’s te verplichten. Dit houdt in dat wie gebruik maakt van de Duitse wegen tijdens perioden met sneeuw of ijs moet rijden op dit type banden. Duitse automobilisten krijgen direct een bekeuring van 90 euro als blijkt dat ze bij controle deze banden niet hebben gemonteerd. Hoe men ten opzichte van buitenlandse automobilisten zal optreden is nog niet geheel duidelijk geworden. In Duitsland bestond al een koppeling tussen schadeverzekering en gebruik van winterbanden in perioden met sneeuw en ijs op de wegen. Nu is het dus zaak om op zoek te gaan naar een goede bandenhandelaar die uw auto voorziet van het juiste rubber schoeisel. Ik was onlangs in Duitsland zelf en zag dat men daar winterbanden al aanbiedt voor een prijs vanaf 28 Euro. Het merk stond er niet bij, maar dan voldoe je wel aan de verplichtingen. Vraag blijft natuurlijk waar je die normale banden dan laat als je hebt gewisseld….Het schuurtje is al zo vol….

Lees ook:Meer vraag naar winterbanden
Lees ook:Winterbanden in Duitsland
Lees ook:Kwaliteit winterbanden verschilt nogal…
Lees ook:Nut en noodzaak winterbanden…
Lees ook:Niet rijden op winterbanden in de zomer….

11 reacties op “Winterbanden nu wettelijk verplicht in Duitsland

 1. René

  Nou ja dan maar niet meer naar Duitsland. Misschien maar beter ook. Ik stuur mijn broer daar dan wel zo nu en dan een kaartje

    /   Beantwoorden  / 
 2. Emigrant

  Op de Duitse televisie is verkondigd dat voor buitenlanders ook de banden met de letters M+S erop in orde zijn, d.w.z. de zog. All-Weather banden. (M+S = Matsch und Schnee). In bergachtige gebieden zijn die natuurlijk toch niet aan te raden.

  De ADAC ontraadt Chinese bandjes van 28 euro. Waren beroerd in de test.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Leo

  @Rene – Niet meer naar Duitsland? Omdat je een paar goede banden moet monteren??? Haha!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Leo

  @Emigrant – Dank voor de aanvullingen. Ik neem ook aan dat de ANWB in ons land wel zal komen met goede adviezen rond wie, wat, waar en hoe. Die bandentest heb ik trouwens ook gelezen, en dat was idd niet al te best…

    /   Beantwoorden  / 
 5. René

  @Leo,

  Ik heb goede banden, maar het zijn geen winter banden, dus mag ik er niet mee in Duitsland rijden. Kun je mij wel uitlachen, maar je kunt beter die Duitsers eens navragen of ze wel goed bij hun hoofd zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Maarten

  Op zich vind ik het verstandig om winterbanden, of tenminste M+S banden, verplicht te maken. Misschien moeten we er in Nederland ook wel eens over na denken.
  Vooraal als ik zie hoe lang de files tegenwoordig zijn.
  Winterbanden maken bestuurders niet beter, maar misschien voorkomen ze het ene of andere ongeluk.
  Ik heb trouwens all-weather banden, dat is maar goed ook omdat ik van mijn werk vaker naar Duitsland moet rijden, maar dan vooral naar het Ruhrgebied en omstreken, en niet in bergachtige regio’s.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Leo

  @Maarten – Er is veel te zeggen voor Winterbanden (of M&S), mits ze geen vals gevoel van veiligheid verzorgen. Bij extreme sneeuwval en in heuvelachtig terrein heb je hoe dan ook ook nog een set sneeuwkettingen nodig, anderskom je nog niet vooruit. Datzal in Nederland niet zo snel het geval zijn. Of we moeten constant dit soort winters houden als we nu meemaken in deze afgelopen 1,5 week…

    /   Beantwoorden  / 
 8. Maarten

  @Leo – Ja, dat klopt natuurlijk met de sneeuwkettingen, maar ik hoop dat ik die in Nederland zo snel niet nodig heb.

  Zoals gezegd, ik rij vooral in stedelijke gebieden en in het laagland. Daarom zijn voor mij M+S banden voldoende.
  Als je bijvoorbeeld op wintersport gaat, dan heb je wel heel goede winterbanden en ook sneeuwkettingen nodig, maar ik hou niet van skieen en ga liever in warme gebieden op vakantie. ;-)

    /   Beantwoorden  / 
 9. Leo

  @Maarten – Mijn idee hoor….!

    /   Beantwoorden  / 
 10. Ed

  De afgelopen winter en nu ook deze winter die vroeg is ingezet was het voordeel winterbanden erg prettig. In onze woonwijk hebben wij veel drempels en om dewijk uit te rijden een kleine helling. Diverse auto’s met zomerbandejes bleven daar op steken, terwijl ik gewoon door kon rijden.Ook de remweg is aanzienlijk korter bij nat en besneeuwd wegdek Ik vindt het daarom zeer kortzichtig en onverstandig om daar zo lakoniek over te doen. In duitsland is het nu verplicht bij winterse omstandigheden. Maar goed ook zijn we eindelijk van die Blöte Holländer af en als onderweg de winter invalt heb je nartuurlijk niet de bandjes achterin de auto liggen. We hebben allemaal ABS, EPS, Tractioncontrol, maar winterbandjes?

    /   Beantwoorden  / 
 11. Leo

  @Ed – Als men er in Noord-Europa goed over zou nadenken wordt het plicht in alle landen waar sneeuwval meer dan een dag per jaar voorkomt. Lijkt mij een goede zaak…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.