Kenmerk Private Lease

Kenmerk Private LeaseHet privé leasen van een personenauto blijft in populariteit toenemen. In 2015 groeide het aantal auto’s dat op deze wijze werd aangeschaft (..)naar 36.000, een verdubbeling ten opzichte van 2014. Steeds meer aanbieders begeven zich op deze lucratieve markt, vaak met verschillende voorwaarden en regels. Om de consument te beschermen biedt het nieuwe Keurmerk Private Lease vanaf vandaag zekerheid en veiligheid bij het afsluiten van een leaseovereenkomst door middel van uniforme, duidelijke voorwaarden en een bescherming tegen te hoge maandlasten. Het leasen van een auto door een particulier past helemaal in de huidige tijd, waarin het bezit van een auto zich verplaatst naar het gebruik ervan en de behoefte aan zorgeloze mobiliteit steeds groter wordt. Veel leasemaatschappijen en automerken bieden private lease- of abonnementsvormen, het aantal nieuwe contacten is de afgelopen paar jaar explosief toegenomen. Op dit moment zijn vooral kleine auto’s waarmee in tweederde van alle gevallen minder dan 15.000 kilometer per jaar wordt gereden, populair. Het maandbedrag ligt in 67 procent van alle private leasecontracten tussen 201 en 400 euro, 72 procent van de personen die particulier een auto least, is tussen 26 en 55 jaar oud, waarmee duidelijk is dat private lease bereikbaar is voor een breed publiek.

Kenmerk Private Lease 2Private lease biedt consumenten een overzichtelijk pakket. Met een vast maandbedrag, geen onverwachte onderhouds- en reparatiekosten en zonder spaargeld te investeren rijdt de consument in een nieuwe of bijna nieuwe auto. Anders dan een financiering is private lease een totaalpakket, waarbij afschrijving, onderhoud, verzekering en belasting in het maandbedrag zijn inbegrepen. Of zouden moeten zijn inbegrepen, want met de opkomst van private lease blijken de voorwaarden behoorlijk uiteen te lopen. Slottermijnen, onevenredig hoge afkoopsommen bij voortijdige beëindiging of het uitsluiten van bepaalde onderhoudskosten blijken voor veel consumenten een grote verrassing. Bovendien bestaat het risico dat men een leasecontract met een te hoog maandbedrag aangaat, waardoor financiële problemen ontstaan.

Vanaf deze week is er nu een keurmerk voor aanbieders van private lease. Het Keurmerk Private Lease is het resultaat van een nauwe afstemming tussen VNA (autoleasemaatschappijen), VFN (financieringsmaatschappijen), AFM, ACM en diverse consumentenvertegenwoordigers. Het resultaat is een kwaliteitsnorm bestaand uit vijf zekerheden en samen te vatten met ‘veilig’, ‘verantwoord’ en ‘vertrouwd’.

Fiat 500 2015-3Naast redelijke en helder omschreven voorwaarden is een van de eisen van het keurmerk dat de kredietwaardigheid van de consument voor het afsluiten van een leasecontract wordt getoetst bij het BKR. Hiermee is de consument beschermd tegen te hoge maandlasten. Meer informatie over private lease, het Keurmerk Private Lease en het verantwoord en veilig aangaan van een leaseverplichting is te vinden op de website van de Stichting Keurmerk Private Lease: www.keurmerkprivatelease.nl. Daar kan de consument ook controleren of de leasemaatschappij van zijn keuze aan de eisen van het Keurmerk Private Lease voldoet. Overigens meldden Opel en Peugeot intussen al dat zij zijn gecertificeerd voor dit Keurmerk. Dat geeft een goed gevoel voor hen die juist bij die merken willen slagen tegen een aantrekkelijk maandbedrag.

Lees ook:Leaserijders zoeken zekerheid!
Lees ook:KIA krijgt ook Keurmerk Private Lease
Lees ook:Athlon Autolease; ook gecertificeerd voor Private Lease!
Lees ook:Volvo biedt ook Private Lease aan particulieren
Lees ook:SEAT verlaagt de Private-Lease-tarieven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.