Winterbanden en verzekering: In welke landen zijn winterbanden verplicht

De tijd van het jaar is weer aangebroken. Een periode waarin veel Nederlanders één of soms zelfs meerdere malen op wintersportvakantie gaan met de auto. Vaak vragen mensen zich hierbij af waar winterbanden verplicht zijn en hoe dit gerelateerd is aan schadedekking. Heeft een autoverzekering wel dekking indien je zonder winterbanden schade veroorzaakt en wie is er in dat geval aansprakelijk?

Winterbanden & verzekering

Wetgeving in veel landen binnen Europa hebben tot gevolg dat indien je betrokken raakt bij een ongeval – en het ongeval mede te wijten is aan het niet rijden op winterbanden – dit kan leiden tot (mede-)aansprakelijkheid voor geleden schade. Doorgaans heersen er in deze landen strenge winters waarbij een auto op zomerbanden minder grip heeft op de weg en een langere remweg heeft. Naast het feit dat je het gevaar loopt om mede aansprakelijk gesteld te worden loop je ook het risico om een pittige boete te incasseren ingeval politie besluit je aan te houden.

Waar zijn winterbanden verplicht?

Regelgeving omtrent winterbanden verschilt per land. Hieronder geven we een overzicht van de populairste wintersportbestemmingen – of doorreislanden – en bijbehorende regelgeving.

Nederland
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het In Nederland niet verplicht om winterbanden te plaatsen onder je auto. Ondanks het feit dat het gebruik van winterbanden gestimuleerd wordt vanuit de overheid heeft het geen invloed op de dekking van een autoverzekering.

België
Ook in België is het gebruik van winterbanden, net als in Nederland, niet verplicht. Desalniettemin is het gebruik ervan wel aan te raden, zeker in bepaalde gebieden zoals de Belgische Ardennen.

Duitsland
Hier gelden wel degelijk verplichtingen met betrekking tot het gebruik van winterbanden. Hiervoor staat een boete van €40,-. In Duitsland zijn winterbanden verplicht gedurende winterse omstandigheden, volgens de wet is hier in elk geval sprake van bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs-of rijpvorming.  Daarnaast gelden er verdere regels omtrent winterse omstandigheden. Zo dien je naast winterbanden ook ruitensproeiervloeistof met antivries te hebben. In het geval van hinder of gevaarzetting loopt de boete zelfs op tot €80,-.

Frankrijk
In het algemeen zijn winterbanden in Frankrijk niet verplicht. Echter, op veel wegen en dan met name in de hoger gelegen gebieden, is het wel degelijk verplicht om winterbanden te gebruiken en zelfs sneeuwkettingen. Dit kun je zien aan een blauw bord langs de weg waarop een autoband met een sneeuwketting staat, dit is een verplichting tot het gebruik van sneeuwkettingen. Wanneer er een bordje met “pneus neige admis” onder zit, dan houdt dat in dat deze weg ook begaanbaar is met enkel winterbanden in plaats van sneeuwkettingen.

winterbanden

Op deze weg is het gebruik van sneeuwkettingen niet verplicht maar mag je ook verder rijden met “gewone” winterbanden.

De boete voor het overtreden van de regelementen? Een behoorlijke €135,- en in geval van schade of letsel zal u (gedeeltelijk) aansprakelijk gesteld worden.

Oostenrijk
Automobilisten dienen tussen 1 november en 15 april verplicht een winteruitrusting te hebben. Winterbanden vallen onder winteruitrusting en zijn dan ook verplicht. Net als in Duitsland start de boete op €40,- maar kan dit wel oplopen tot €5.000,- en een inbeslagname van je auto.

Luxemburg
Net als in Duitsland, geldt in Luxemburg dat winterbanden verplicht zijn bij winterse omstandigheden. Ook al kan de term “winterse omstandigheden” voor verwarring zorgen, zijn  winterbanden in Luxemburg verplicht bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs-of rijpvorming. De boete op het rijden zonder geschikte banden bedraagt € 74. Tevens is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht indien dit aangegeven wordt, let dus op de borden.

Zwitserland
Hoewel het ontbreken van winterbanden in Zwitserland niet beboet wordt, doe je er goed aan hier toch gebruik van te maken. Het is in Zwitserland namelijk niet bij wet verplicht om winterbanden te gebruiken maar zodra je bij een ongeval betrokken en je maakt geen gebruik van winterbanden kun je deels aansprakelijk gesteld worden. Iets om over na te denken!

Overige landen houden er eveneens regels op na, die meestal verschillen per land. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat in het geval van letselschade een deel niet vergoed wordt. Zorg dat je voorbereid op reis gaat en neem hier dus zeker de tijd voor. Dit artikel werd je aangeboden door Direct Verzekerd, online platform voor het vergelijken van verzekeringen.