Vrachtwagenbranche is lichtpunt in donkere autodagen..

Extra lange trucks 2In het tweede kwartaal van dit jaar heeft de auto- en motorbranche 16 procent minder omgezet dan een jaar eerder. De autoverkopers kregen de hardste klappen. De reparatie- en onderhoudsbedrijven deden het relatief gezien wat beter. De vrachtwagenbranche was de enige tak met een lichte omzetstijging.

De vrachtwagenbranche, die zich voornamelijk toelegt op de verkoop en reparatie van vrachtwagens en aanhangers, was de enige die in het tweede kwartaal een stijging van de omzet realiseerde. De omzet steeg met bijna 2 procent vergeleken met een jaar eerder. Ook in het eerste kwartaal deed deze branche het relatief het best, na een uitzonderlijk slecht 2012.
Omzetontwikkeling auto- en motorbranche, 2e kwartaal 2013

CBS Frafiek 0913 3892g1In de autosector leden de branches die hun omzet geheel of gedeeltelijk behalen met de verkoop van personenauto’s het grootste omzetverlies. De autodealers, die met een jaaromzet van bijna 34 miljard euro en een marktaandeel van ongeveer 50 procent veruit het grootste aandeel in de motor- en autobranche hebben, zagen hun omzet in het tweede kwartaal met ruim 16 procent afnemen. Nog groter was het omzetverlies bij de importeurs van nieuwe personenauto’s, met een daling van meer dan 31 procent.

De garagebedrijven wisten het omzetverlies te beperken tot ruim 5 procent. De handelaren in auto-onderdelen wisten hun omzet te stabiliseren op het niveau van het tweede kwartaal 2012. De omzetdaling bedroeg minder dan 1 procent. De omzetdaling in de motorfietsenbranche houdt aan. Werd over het eerste kwartaal dit jaar al 19 procent omzet ingeleverd, in het tweede kwartaal was de afname bijna 9 procent.

In het tweede kwartaal gingen 60 bedrijven in de auto- en motorbranche failliet, een derde meer dan in het tweede kwartaal van 2012. In de auto- en motorbranche zijn ruim 28 duizend bedrijven actief, die jaarlijks een omzet (excl. btw) van ongeveer 65 miljard euro realiseren en werkgeleg

Lees ook:Autobranche kreunt en piept…
Lees ook:Autobranche positief over omzet en toekomst…
Lees ook:Omzet transportsector stijgt; koeriers draaien beter!
Lees ook:Ook wegvervoerders in mineur
Lees ook:Autobranche groeit weer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.