Zelfrijdende auto, verzekering verplicht?

Ford biedt nu al standaard het Active Park Assist aan. Hiermee kan de auto zichzelf inparkeren. Dit lijkt vooruitstrevend, maar de technologische ontwikkeling is al veel verder. De zelfrijdende auto is de toekomst. In hoeverre moeten dergelijke auto’s nog particulier verzekerd worden?

Dit jaar worden er op de Nederlandse openbare wegen proeven uitgevoerd met zelfrijdende auto’s. Om dit mogelijk te maken heeft minister Schultz van Infrastructuur en Milieu speciaal de wet hier op aan laten passen. Door het wettelijk mogelijk te maken wordt er gehoopt dat internationale bedrijven naar Nederland komen om testen uit te voeren. De auto-industrie wil over vijf jaar al de eerste zelfrijdende auto’s commercieel in de markt zetten. Wat gaat dit betekenen voor de verzekeringsplicht?

Wie wordt verantwoordelijk voor schade?

2464-google-selfdrivingcarDe zelfrijdende auto’s zouden de kans op schade moeten verkleinen, maar er zullen nog veel wetenschappelijke onderzoeken en testen noodzakelijk zijn om een verhoogde veiligheid te bereiken. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat het aantal ongevallen met 81% te verminderen moet zijn.  Een voorwaarde is wel dat alle auto’s zelfrijdend moeten zijn. De verantwoordelijkheid bij ongevallen zal sterk afhankelijk zijn van de situatie bij de schade.

Er zijn twee soorten zelfrijdende auto’s te onderscheiden. De auto waarbij je de besturing over kunt nemen en de zelfrijdende auto waarbij dit niet mogelijk is. Een goed voorbeeld van de tweede variant is de Google’s zelfrijdende auto. Bij een schade in een auto waarbij de besturing over kan worden genomen zal de aansprakelijkheid toch weer bij de eigenaar van de auto kunnen liggen.

Wat is nog de noodzaak van een autoverzekering?

Minder schades betekent lagere premies voor de autoverzekering. Heb je dan nog wel een autoverzekering nodig? Wie is er bij een ongeval verantwoordelijk? Jij als eigenaar van de zelfrijdende auto, de ontwikkelaar van de systemen of de producent van de auto? Hier zullen eerst nog goede gesprekken over gevoerd moeten worden tussen de betrokken partijen en de wetgever. Je kunt op je vingers natellen dat dit rechtszaken gaat opleveren.

Geen rijbewijs, wel verzekeren?

Er zal nog veel getest moeten worden voordat wij over gaan stappen naar een zelfrijdende auto. Ook moet er duidelijk gesteld worden wat wel en wat niet toegestaan is. In principe hoeft een eigenaar van een zelfrijdende auto geen rijbewijs te hebben. Het zelf verzekeren van de auto lijkt ook niet meer noodzakelijk. Over de zelfrijdende auto zijn er meer openstaande vragen dan antwoorden. De toekomst zal het uitwijzen.