Het Saan Museum

 

Wie in het plaatsje Diemen, vlak bij Amsterdam, het pand van Saan voorbij rijdt heeft geen idee dat zich achter de facade van een bekend kraanbedrijf een waar museum schuil houdt dat zeer de moeite van een bezoek waard is….

Saan maakte sinds de tweede wereldoorlog naam als kraanbedrijf. Eerst door het bergen van auto's met pech of schade, later uitgebouwd tot een bedrijf met grote faam waar het gaat om gigantische en specialistische hijskranen voor allerlei taken. Daar voegde men een aantal jaren geleden nog een archiefbeheer-afdeling aan toe en zo werd het een omvangrijk bedrijf dat zich inmiddels op diverse plekken van ons land vestigde. De bekende groene kranen met het opschrift Saan zijn derhalve bekende verschijningen geworden en men kan bogen op een behoorlijk grote naamsbekendheid. De historie van het bedrijf wordt bewaard in een keurig net, niet al te groot museum dat is gevestigd aan de Diemertrekvaart, vlak bij het hoofdkantoor van het bedrijf.

 

Binnen is op twee etages goed te zien hoe het bedrijf is geexpandeerd in de loop van de tijd en van kleine bestellers en GMC-kranen uitgroeide tot wat het nu is. Er is ook nog een zgn. 'buitencollectie' waarin zo'n 20-tal voertuigen en kranen worden bewaard die bij de twee maal per jaar te houden open dagen te zien zijn. Saan is van huis uit een bescheiden bedrijf en daarom is zowel het museum als het fenomeen van de open dagen min of meer onbekend bij het grote publiek. Maar er is veel voor te zeggen om dit bedrijf en haar museum te volgen of te bezoeken. Alleen al voor alle uitgestalde foto's heb je als liefhebber een paar uur nodig en het is schitterend om een goed bewaarde Peugeot 202 besteller te zien of een Tempo Matador. Merken en modellen uit het verleden, aangevuld met wat kleinere vrachtwagens en kranen die net in het museum passen. Tijdens de open dagen mag ook worden rond gekeken op het terrein van Saan en ziet u ook de vele grote hijskranen die het bedrijf nu haar naam en faam bezorgen. Imposant en vooral ook interessant. Op de website van Saan in Diemen is vast te zien hoe de agenda voor het komende jaar eruit zal zien. Een aanrader! (www.saan.nl/museumHome.asp)    

Lees ook:Oude bekenden…
Lees ook:Audi racer naar Noord-Hollands museum…
Lees ook:Het Motorhuis staakt verkoop Koreaanse merken
Lees ook:A1 – wordt een groot knelpunt!
Lees ook:Nog twee dagen kerstshow bij Korterink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.