Verborgen schatten

 

Omdat ik gisteren weer via een zakenrelatie aanliep tegen hetbestaan van een paar zeer exclusieve auto's die na restauratie de Nederlandse straten zullen gaan bevolken heb ik een nieuwe rubriek opgezet waarin ik de lezer deelgenoot zal maken van de wereld van de klassieke auto. Onbekende merken, modellen, fabrikanten uit het verleden. Het zal allemaal de revue passeren……ik hoop dat u er veel plezier aan zult beleven.

Tijdens mijn diverse tochten door binnen- en buitenland kwam en kom ik soms heel fraaie oldtimers tegen of ‘vergeten schatten’. Monumenten uit een tijdperk dat het scala aan automerken schier onbegrensd en het aantal modellen ontelbaar. Vaak zijn het merken die we nu helemaal niet meer kennen, in andere gevallen betreft het bekende auto’s van fabrikanten die nu nog bestaan, maar ergens zijn vergeten. Nooit zal ik de DKW 3=6 vergeten die ik met merkadept Jaap van Rij Sr. na een tip van een bevriende garagist ben wezen bekijken in een bos achter Nunspeet.

De auto stond daar indertijd al dertig jaar opgeslagen in een schuur, die na het op stal zetten van de wagen ‘pasklaar’ over de fraaie ronde DKW heen was gebouwd. Hij was zo te zien ‘hard’ oogde van binnen nog redelijk ‘fris’ maar had een probleem. Toen we de vrouw des huizes vroegen ‘hoe het stond met de motor’ antwoordde zij adrem dat die al die jaren al ‘achterin stond’. Nu was DKW vooral bekend van auto’s met de motor voorin en dito aandrijving, dus ene motor achterin zou inhouden dat we te maken hadden met een experimenteel prototype of met slecht nieuws. Het laatste bleek het geval. De motor was in elkaar gelopen, ergens in de jaren zestig, en gedemonteerd. In de kofferbak gekieperd toen reparatie niet meer haalbaar bleek en de auto afgeserveerd. Het was allemaal nog wel te overzien geweest, als de vraagprijs ook maar enigermate in de sfeer van het redelijk was geweest. Maar toen (1996) was 9.500 gulden best veel geld. De aankoop ging niet door, de ronde DKW werd weer keurig afgedekt en de deuren van de schuur gesloten. Misschien staat de auto er nog wel. Het geeft alleen maar aan dat er nog heel wat schoons te vinden is in de wereld om ons heen. En daarover ga ik in deze rubriek af en toe even een paar sluiers oplichten. En hebt u tips over ‘verborgen schatten’ die het beschrijven waard zijn, laat mij dit dan even weten. Een reactie is voldoende……. 

Lees ook:Tsjechische tussenpaus; de Skoda 1200-serie
Lees ook:Unieke KLM Ford straalt als nooit tevoren…
Lees ook:Geen Lada’s meer…
Lees ook:Die bijzondere Javelin van AMC
Lees ook:Daewoo sterft stille dood…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.