Geen hoon voor een kloon

 

Was vroeger het opschrift:'Made in China' reden om een bepaald model niet mee te nemen uit een winkel of van een beurs, tegenwoordig is er weinig aanleiding meer voor deze beslissing. Chinese fabrikanten bouwen het leeuwendeel van de items die we maar wat graag in onze vitrines plaatsen….  

 

Toen ik onlangs op bezoek was bij een zakenrelatie ontdekte ik dat die (net als ik) een passie heeft voor modelauto’s. Hij vanuit zijn beroep als autodealer. Hij heeft twee grote vitrines vol staan met modellen van auto’s die hij ook irl verkoopt. De laatste nieuwe van de beide fabrikanten waar hij voor gaat en ook nog eens van een mij zeer bekend merk dat in een van de drie vestigingen van het bedrijf worden verkocht. Het waren stuk voor stuk fraaie modellen, mooi van detail, maar duur van prijs.

 

Ik heb hem eens uitgelegd hoe bepaalde fabrikanten van dit spul hun modellen laten fabriceren in China en dat daar een ware kloningindustrie bestaat waardoor soms een kopie of in ieder geval iets wat daar op lijkt op de modelmarkt verschijnt voor een zeer lage aanschafprijs. Doe er je voordeel mee was mijn advies. Je moet er even voor naar ene modelspeciaalzaak, soms naar de supermarkt, de Kruidvat of soms zelfs de Blokker. Maar dan vindt een beetje verzamelaar soms de fraaiste modelauto’s voor een prikkie. Zeer goed voorbeeld is het Chinese modelmerk Hongwell. Dit bouwt o.a. voor Schuco de Junior Line modellen, maar levert onder eigen naam (o.a. Carrarama) of onder andere fantasienamen zowel in ons land als de landen om ons heen een ongekende hoeveelheid zeer betaalbare auto’s op schaal.

 

En over die schaal gesproken; men biedt modellen in zowel elke schaal aan. Hoe die Chinezen dat soms regelen is me af en toe niet duidelijk. Want als de verkoopprijs voor een mooi model ergens iets van € 1,49 per stuk is en ik reken even de kostprijs uit, kom ik soms uit op iets van tien Eurocenten en daar kan een fabrikant toch niet van bestaan dunkt mij. Hongwell fabriceert miljoenen modellen, dat kan niet anders, en trek er niet je neus voor op, want er zitten heel fraaie exemplaren tussen. Ik zoek altijd en overal en dan kom je nog eens iets tegen. En heb ontdekt dat je bij die Chinese fabrikanten goed terecht kunt. Mijn persoonlijke verzameling is er flink door gegroeid en ik schaam me daar niets voor. Want voor de prijs van een enkel model van een zgn. bekend merk heb ik een hele garage vol met modellen van onbekende herkomst. Zolang het past in mijn museum ben ik er blij mee. Kloon of niet!   

Lees ook:China boycot Renault
Lees ook:Had ik nu toch maar……
Lees ook:Chinezen blijven gek op Volkswagen…
Lees ook:Een halve eeuw autogek..
Lees ook:Ford brengt Raptor Pickup naar China

2 reacties op “Geen hoon voor een kloon

  1. tweedehands auto's

    Erg leuk deze modellen ,en erg grappig in het verhaal is dat je sommige modellen gewoon kunt vinden bij de grootgrutters!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Leo

    @TA – Ja, zowel in ons land als in Duitsland is het soms handig om even wat grotere winkels door te lopen. Zo kwam ik onlangs weer een schitterende reeks modellen tegen bij Action en ook in Duitsland vond ik weer een aantal leuke actuele Italiaanse personenwagens in 1:43. Allemaal voor een klein prijsje en erg fraai afgewerkt. Niks mis met die Chinese modellen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.