Column: De perikelen van het autowassen

Eigenlijk ben ik dol op autowassen. Lekker bezig zijn met m'n auto, kijken hoe hij stap voor stap mooier wordt. Ten koste van zweet en spierpijn een smerig woon-werk-hok omtoveren in een glimmertje wat zo uit de showroom lijkt te rollen. Daar houd ik van. Helaas houd ik niet van alle ongemakken die erbij komen kijken.

Zo woon ik bijvoorbeeld in een gewoon rijtjeshuis aan de straat. Een drukke straat. En nee, we hebben geen garage of oprit. Op mijn vrije zaterdag zwoeg ik met m'n emmertje en m'n sopje dus in een file-parkeervak, op nog geen meter afstand van het voorbij denderende verkeer. En ach, de bussen en vrachtwagens die je compleet van je sokken af rijden zijn tot daar aan toe.

Erger zijn de gemotireseerde apen in hun bestickerde hatchback die vlak voor mijn neus vol in de ankers gaan om even uitgebreid te "checken" hoe ik uiterst geconcentreerd met een bezweet voorhoofd de remstof van mijn velgen sta te schrobben.

Of de werkbusjes die er zichtbaar lol in hebben mij van enkele hartslagen te beroven door ongegeneerd te claxonneren tijdens het voorbijrijden. Heren, ik heb toch echt een vieze broek en een onflatteus shirt aan, geen cocktaildress.

Of de mensen die om je heen aan het parkeren zijn. "Zo, de mijne staat er nu naast hoor, Je mag eraan beginnen!" Nee meneer, dat hok van u, daar is niets meer mee te beginnen.

En ik ben geen ordinaire zaterdags-wasser. Als ik mijn auto was, houdt dat in: Afspoelen, wassen, afspoelen, wassen, afspoelen, drogen, detail-kleien, polijsten, uitwrijven, waxen, uitwrijven, 2e waxlaag, uitwrijven, plastic detailen, velgen detailen, banden detailen, ruiten behandelen, en dan ben ik nog niet eens aan het interieur begonnen.

Dit hele proces wekt nog wel het meeste onbegrip op. De buschauffeur ziet mij vanaf het begin van zijn dienst tot het einde en heeft al meermalen zijn voorhoofd aangetikt. De buren hebben in de tussentijd 2 familiebezoeken afgelegd, boodschappen gedaan en de kinderen naar hun sport gebracht. Zo ongeveer mijn halve dorpse kennissenkring is al lachend en roepend voorbij gereden.

Maar het zit er weer op voor vandaag. Ik heb de levensgevaren en treiteringen weer doorstaan. Mijn Ford Fietstasje staat weer te glimmen. Achja, morgen gaat het regenen. Volgende week dan maar weer?

Lees ook:Fraaie klassiekers op Koninginnedag…
Lees ook:Malloten in de mist….
Lees ook:Een halve eeuw autogek..
Lees ook:Nissan komt met zelfreinigende auto…
Lees ook:Hou je aan de snelheid…

2 reacties op “Column: De perikelen van het autowassen

 1. Luci Vocht

  Wie kan mij vertellen wat de regels zijn van je auto wassen op het erf.. Ik wil misschien iets beginnen naast het huis en wil weten wat er allemaal gedaan moet worden voordat ik kan beginnen…
  Bijv: Milieu, afvoer van water en noem maar op…

  Alvast bedankt
  Mvg Luci Vocht

    /   Beantwoorden  / 
 2. Leo

  @Luci – Ik denk dat je richting het Gemeentehuis zult moeten vor de lokale regelgeving op dit gebied. En anders even de BOVAG benaderen, die hebben vast een afdeling ‘Autowassen’, waar ze veel informatie voor hebben verzameld. Succes er mee….

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.